Прочитај ми чланак

ХАМАС ПРЕТИ ИЗРАЕЛУ: Окупација Газе доћи ће вам главе

0

Званичник Хамаса Исмаил Ридван изјавио је да ће, уколико не буде окончана израелска окупација Газе, окупаторске снаге сносити последице својих поступака.

У обраћању на протестима у Гази, Ридван је истакао да ће се таква политика, како је рекао, „окупаторским снагама обити о главу“.

EPA/Mohammed Saber

„Окупаторима који још увек Газу држе под окупацијом поручујемо да је ово последња порука. Или ће окупација бити окончана или ће им окупација доћи главе“, рекао је званичник палестинског покрета.

Палестинци су у Гази одржали протесте против одлуке САД о признавању Јерусалима за главни град Израела, као и одлуке америчке администрације о обустави финансијске помоћи Палестини.

„Хуманитарне и економске кризе као и окупација Газе сигурно неће сломити вољу палестинског народа“, казао је Ридван, преноси Анадолија.

На крају је истакао како је Израел одговоран за злочине против палестинског народа. Упозорио је израелске власти да не настављају с политиком изградње јеврејских насеља у Јерусалиму, додајући да ће Палестинци сигурно пружити отпор таквим поступцима.

Амерички председник Доналд Трамп је крајем 2017. године признао Јерусалим као „главни град Израела“. И поред оштрих реакција Палестинаца и међународне заједнице, америчка администрација одбија да повуче ову одлуку.

Израел тренутно под окупацијом држи 85 посто историјске палестинске територије која се простире на 27.000 квадратних километара, док Палестинци могу да користе само 15 посто.