Прочитај ми чланак

СРБИЈИ ОД БЕЛОРУСИЈЕ „убица тенкова“

0

Србија би од Белорусије могла да купи убојите оклопне летелице Ми-35. Министар одбране Александар Вулин боравио је у Минску.

Детаљи нису саопштени, као што је то и уобичајено када се преговара о куповини оружја, али се претпоставља да су хеликоптери били најважнија тема разговора о опремању војске Србије.

Руски пилоти га зову летећим тенком, а НАТО га је класификовао као кошуту. Ми-35 заправо је убица тенкова, чија је претеча Ми-24 доказан у Авганистану.

Министар одбране после састанка у Минску није хтео да открије детаље.

“Разматрамо бројне могућности за опремање наше војске посебно ваздухопловним средствима, такође модернизација, и рад за трећа тржишта“, рекао је Вулин.

Шест хеликоптера Ми-35, иако половни, требало би да буду фактор одвраћања од било каквог напада оклопних снага на Србију.

“Ја бих волео када бисмо ми могли да набавимо нове софистициране хеликоптере јуришног типа који би нам могли помоћи у случају да се отвори криза на Балкану, али и ово је добро, ако имамо у виду шта смо до сада имали“, рекао је Владимир Трапара са Института за међународну политику.

Србија је већ поручила девет вишенаменских хеликоптера од Ербаса. Први ће стићи у новембру.

“То су хеликоптери које ће ваша војска и полиција моћи да користе у борбеним мисијама, могу да транспортују трупе, али могу и да буду медицински хеликоптери“, навео је Сесар Санчес Лопес из Ербас групе.

Чак ни Атлантски савет, који је традиционално прозападно оријентисан, не доводи у питање ефикасност хеликоптера Ми-35.

“Наша техника је генерално заснована на источној производњи. У овим тренуцима логично је да због трошкова и репроматеријала идемо том линијом, а видећемо шта ћемо радити у будућности“, изјавио је Владе Радуловић из Савеза.

А у будућности Србија би могла да купи Пуме, француске хеликоптере који ће се правити и у Румунији, али њихова цена је без икакве опреме четири пута виша од цене руског хеликоптера спремног за борбу.