Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА: „Бај, бај, Колинда. Од Олује нису певали Боже правде; сад пустили глас“

0

Екстремна десница у Хрватској одрекла се председнице Колинде Грабар Китаровић насловом “Бај, бај, Колинда” у “Хрватском тједнику”, пише загребачки “Индекс”.

“Индекс” истиче да је “Хрватски тједник” гласило које окупља десничаре, а које се редовно рекламира у, како наводе, “политичкој треш емисији ‘Бујица’ који води неонациста Велимир Бујанец”.

Како наводе, “Тједник” се обраћа управо гласачима који су Китаровићеву у другом кругу председничких избора довели на функцију.

Зато је, како пише “Индекс”, битно због чега се “Тједник” одрекао Китаровићеве.

“Не можете се ви толико одрећи хрватског народа колико се хрватски народ може одрећи вас”, наводи се у тексту “Загребачког тједника” који је потписао главни уредник и директор Ивица Маријачић.

“Индекс” наводи да у “опроштајном тексту” има свега – од прозивања хрватске председнице да је „незрела и искомплексирана провинцијалка“, преко тога да је лицемерно називати маргиналцима оне пред којима је пузала не би ли постала председница, до тога да је наставила „лозу издаје“ хрватских председника Стјепана Месића и Иве Јосиповића.

Ту се наводи да је “наравно”, разлог за опроштај “Тједника” од Китаровићеве посета српског председника Александра Вучића Загребу.

“Тједник” истиче да је Китаровићева “увредила оне који су протестовали против доласка човека који не жели да се извини за оно што сте догађало током Домовинског рата”.

„Од ‘Олује’ нису певали ‘Боже правде’… Сад пустили глас“

Председник Александар Вучић наводи да је у Загребу први пут вођен дијалог, а не монолог и да се поред разлика види много заједничког између Србије и Хрватске.

Не видим никакав рационалан разлог за сукобе у будућности, али нажалост, многи у Хрватској то нису разумели, рекао је Вучић новинарима у Палати Србија и изразио задовољство зато што се у Загребу први пут водио дијалог, а не монолог.

Дијалог је био пристојан и са председницом Колиндом Грабар Китаровић, која се поставила као прави председник свог народа и државе, рекао је Вучић и додао да је с кардиналом Бозанићем, који има велики значај и ужива изузетан углед у хрватском народу, водио изузетно добар разговор.

Према његовим речима, председница Хрватске ће имати прилику да, када за неколико месеци дође у Србију, види резултате њихових разговора.

Без обзира на то који град одабере, моћи ће да каже и покаже да је добијен Лекторат, обновљена кућа Бана Јелачића, да су културно-уметничка друштва добила већа финансијска средства, као и да ће много тога бити учињено на унапређењу живот хрватских грађана у Србијии.

Упитан да прокоментарише извештавање хрватских медија поводом његове посете Загребу, која су ишла од напада до тога да је покорио Хрватску и победио хрватске политичаре, Вучић је рекао да тамо није ишао да победи или игра утакмицу већ да уради нешто за српски народ, али и да покаже спремност Србије да унапреди положај хрватских грађана у Србији.

„Било ми је важно да нешто урадимо за српски народ у Хрватској и покажемо да смо вољни да учинимо све што је потребно и што желе грађани хрватске националности у Србији“, рекао је Вучић и додао да је ишао у Хрватску да би охрабрио Србе који тамо живе.

„Видели сте у Вргинмосту да је било 30 људи иза камере који нису хтели да се виде. Када сам био гост у једној српској породици, прво су навукли завесе“, рекао је Вучић.

Председник је подсетио да Србија са Мађарском има најбоље односе у савременој историји и да је томе допринело унапређивање односа са мађарском мањином.

Вучић је навео да је, иако није било лако трпети ударце са стране, он је желео да покаже да нема страх и да не жели да се додворава као неки пре њега.

„Лакше ми је било да ја примам ударце, да мене нападају него наш народ“, рекао је Вучић, који је изразио задовољство што се у дворани „Лисински“ чула химна „Боже правде“ и што су Срби могли да виде и председницу Хрватске и њега.

„Никада се у Загребу и Хрватској од ‘Олује’ није чуло да онолико људи пева Боже правде. Први пут су смели да пусте глас“, рекао је Вучић.

 

Упитан ко су људи којима сметају добри односи Србије и Хрватске, Вучић је оценио да на свим странама има много људи којима добри односи сметају.

Председник је навео да је у Загребу схватио колико се различито гледа на прошлост, али да га је изненадило колико је драстична разлика у погледу на период од 1941. до 1945.