Прочитај ми чланак

ДИРЕКТИВЕ ЕУ И САД: Вучић кључни играч ЕУ на Балкану?

0

ЕУ пре свега Немачка И Француска, али и САД дале “упутство” са “препоруком” да се постигне “пацификација” Балкана која би осигрурала стабилност ЕУ и региона, али и смањио утицај Русије на Балкану.

Александар Вучић кључни играч ЕУ на Балкану?

ЕУ пре свега Немачка И Француска, али и САД дале “упутство” са “препоруком” да се постигне “пацификација” Балкана која би осигрурала стабилност ЕУ и региона, али и смањио утицај Русије на Балкану. Процена је Запада да нестабилни Балкан одговара ширењу утицаја и интереса Русије и довођење ЕУ у тежу ситуацију у оквиру обновљеног “хладног рата” и санкција ЕУ и САД према Русији.

© Фото: ВЛAДA РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Балкански лидери у великој мери су под “контролом” моћних држава ЕУ и САД и њихова политика на Балкану је ширење умереног оптимизма,политичке сарадње миротворачких опција. То се пре свега види у односима Председника Србије и Хрватске кроз посету Председника Србије Александра Вучића код председнице Хрватрске Kолинде Грабар Kитаревић где је дошло до рационализације државничких односа у духу договорене И препоручене толеранције и подстицања међусобне сарадње реко сугрестија и “наредби” из ЕУ.

Србија као “чвориште” балканске стабиллности?

Препоруке и “савети” који долазе и из ЕУ траже од власти у Србији И Хрватској нужну толеранцију јер постоје дубоки јазови и препреке у односима две државе и народа. Слично је и у комуникацији између Београда и Приштине и посете председника Србије Kосову након убиства српског политичара Оливера Ивановића.

Ова посета је била у функцији смирења тензија на Kосову и дошла је под “одобрењем” ЕУ И НАТО односно САД али и међусобног “договорора” Александра Вучића и Хашима Тачија. Европска Унија игра на председника Србије као везног играча у стварању равнотежи односа снага на Балкану на релацији Србија-Хрватска-Kосво и БИХ-Црна Гора-Албанија-Македонија.

Председник Србије нуди Хрватској модернизацију железнице и повезивање Београда и Загреба, као што је понудио саобраћајни коридор Београда-Сарајева, и потребе уравнотежења односа политике Републике Српске и власти у Сарајеву. Слично је и на релацији Србија и Македонија након избора за премијера проамеричког полиитчара Зорана Зајева који је добио велику подршку Албанаца у Македонији И власти у Албанији. Све иде преко ЕУ и САД. Иста политика пацификације односа са јаким утицајем САД и Немачке је покушај нормализације односа Скопља и Атине.

Шаргарепа ЕУ ?

Политика ЕУ сада је понудила Балкану и њеним политчким лидерима “шаргарепу” ради пута ка ЕУ стварајући међусобну трку балканских држава за статус у ЕУ . Председник Србије донедавно председник владе Александар Вучић обновио је односе са Албанијом И председником владе Еди Рамом што га ставља у позицију централне миротворачке фигуре на Балкану.

Очигледно су улози ЕУ велики на Балкану.Вучић је циљан као „везни играч“ и ЕУ и САД очекују од Србије нормализацију односа са Приштином, пацификацију односа са Хрватском,уравнотежену позицију према БИХ и контролу политике Републике Српске у оквиру Дејтонске БИХ.Овде је на делу “мека моћ” ЕУ и САД да Балкан после дуже кризе и сукоба преко кооперативних политичара и државника створе простор за контролисање Балкана и одржавање стабилности по “вољи “ ЕУ и САД преко НАТО.

То су и потвде “меке моћи” које долазе и из НАТО да се Србији “дозволи”, бар за сада статус војне неутралности да би Србија могла као лидер у балканској коперативности да одржи стабилност региона, али и да на тај начин ојача ЕУ и посредно смањи утицај Русије на Балкану и да регион јаче увеже у евро-атлантске интеграције.Наравно овде је реч о ороченој подршци балканским лидерима рачунајући и улогу председника Србије до 2022 године уз захтеве за унутрашњу трансформацију Србије ,али и њену промену у региону.