• Почетна
  • ДРУШТВО
  • О ЊЕМУ ПРИЧА ЦЕЛА ШВЕДСКА: Противи се доласку имиграната, а сам је дошао из Ирана
Прочитај ми чланак

О ЊЕМУ ПРИЧА ЦЕЛА ШВЕДСКА: Противи се доласку имиграната, а сам је дошао из Ирана

0

Ханиф Бали је члан шведског парламента. Осим по годинама, Бали (30) се истиче по још једној необичној ствари.

Он је врло критичан према масовној имиграцији у ову скандинавску земљу, познату како по свом добром животном стандарду тако и по својој прогресивној и мултикултуралној политици. То не би било чудно да Бали, као што му и име сугерише, није и сам досељеник.

Бали је дошао у Шведску из родног Ирана као трогодишње дете политичких активиста који су га послали у Европу из страха за његову безбедност. Ту је добио азил и већину детињства је провео с различитим хранитељима. Политички се ангажовао већ са 16 година, а данас је посланик Умерене странке која се налази на десном центру. На њиховој листи је први пут изашао на изборе 2010, као најмлађи кандидат те странке.

Бали је постао неочекивана звезда међу шведским десничарима. Да је његов публицитет прешао и границе Шведске, сведочи и прилог који је ББЦ снимио о њему.

„Кад упоређујем своје детињство с мојим пријатељима, они су ужаснути“, каже ирански Швеђанин.

„Дошао сам у другу иранску породицу северно од Стокхолма. Долазили су кући сваког дана и говорили ‘Ово је земља прилика'“, присећа се.

„Глобална политика увек је била тема за столом у кући. Био је то рат у Ираку, а ја сам био присталица тога. Постао сам тада члан Умерене странке“, објашњава Бали, коме је данас политичка преокупација ипак нешто другачија. Шведски имиграциони систем превише оптерећује социјалну помоћ, образовање и полицију.

„Требало би да се одмакнемо од овог кријумчарског система азила који имамо сада. Око 85 одсто азиланата су мушкарци, који пређу Медитеран. Влада која себе назива феминистичком и која се назива хуманитарном суперсилом заправо поручује људима: ‘Сви сте добродошли овамо, али само ако имате новца да платите кријумчара, ако сте снажан млади мушкарац или ако сте жена удата за снажног младог мушкарца“, каже.

О његовој популарности сведочи и број пратилаца на Твитеру. Има их двоструко више него иних који прате шведског премијера.

„Друштвене мреже су суштина јавног мњења данас. Не бих могао бити где јесам без пратилаца које имам. Странка би ме се вероватно одавно решила“, сматра Бали.