Прочитај ми чланак

ДОДИК „Ја сам за уставну БиХ која ће се без страног мешетарења брже кретати ка ЕУ”

0

Председник Републике Српске Милорад Додик каже за БиХ да је пропала земља уколико нема договора и политичког консензуса.

Oн је истакао и да не искључује могућност да након мандата у Председништву БиХ, који би могао да освоји на предстојећим општим изборима, у будућем периоду поново буде председник Српске.

Фото: А.С.

Додик је у интервјуу сарајевској „Фејс“ телевизији поновио да ће његов Савез независних социјалдемократа (СНСД) за предстојеће изборе у БиХ имати кандидате за председника РС и српског члана Председништва БиХ, као и да од бирача очекује далеко већу подршку него што су је СНСД и његови кандидати имали раније, преноси РТРС.

Наводи се да је Додик, одговарајући на многобројна и директна питања уредника Фејс телевизије Сенада Хаџифејзовића, рекао да нема ништа лоше у томе што је већ око 15 година на власти, или као премијер или као председник РС.

Додик је изјавио да није против БиХ чији је Устав заснован на Дејтонском миривном споразуму и у којој постоји договор три конститутивна народа и два ентитета, али јесте против БиХ којој странци намећу политичка решења, која није плод консензуса и у којој један народ одлучује у име другог народа.

„Нисам против БиХ. То није тачно. Ја сам за уставну БиХ, у којој ће постојати договор три народа и два ентитета, и у коју се неће мешати странци и која ће се без страног мешетарења брже кретати ка ЕУ. Ја сам за мирну и стабилну БиХ, без уплитања са стране“, рекао је Додик и нагласио да је све остало што му се спочитава погрешно и нетачно.

Он је напоменуо да прихвата само политички оквир БиХ, који гарантује независност и слободу српског народа, без икаквог угњетавања или неких других притисака или политичких условљавања усмерених против РС.

„БиХ је пропала земља уколико нема договора и политичког консензуса, то је немогућа земља у коју се уплићу странци. Таква БиХ је за РС немогућа земља“, навео је Додик.

Он је казао да ће се, хипотетички гледано, ако буде члан Председништва залагати за Устав БиХ и земљу у којој странци немају утицај, нити могу да намећу решења.

„Странци никада ништа добро нису донели народима и грађанима у БиХ, па чак ни Бошњацима. О томе је говорио и академик Мухамед Филиповић“, рекао је Додик.

Оценио је и да су односи Српске и Србије најбољи од када постоји Република Српска и Споразум о специјалним и паралелним везама са Србијом.

Истакао је да му је важан веома јасан став Србије и председника Александра Вучића да они поштују Устав и територијални интегритет БиХ, и да воле Републику Српску, те нагласио да никада није доживео никакву врсту притиска из званичног Београда.

Он је рекао да Србија подржава све што се договори у оквиру БиХ на уставан начин.

„То је веома добар оквир што се нас тиче“, рекао је Додик, одбацивши све спекулације страних дипломата и представника дела међународне заједнице да је под великим политичким утицајем председника Србије и да би наводно урадио све што Вучић од њега затражи.

Додик каже да није човек који би подлегао било каквом притиску, па ни од Вучића, мада, како је напоменуо, тога није ни било.

Председник Српске рекао је да има своју одговорност, као и Вучић и да је веома задовољан сасвим отвореним разговорима које воде, преносе бањалучки медији.

„Сви наши договори били су рационални и разумни. Наравно да у неким питањима и нисмо сагласни, али како време пролази најчешће веома брзо нађемо консензус. Ту није реч о ремећењу нечијих односа или наношењу политичке штете некоме, него најчешће о нашој сарадњи, односима који су у овом тренутку најбољи од када Република Српска постоји и од када постоји Споразум о специјалним и паралелним везама са Србијом“, нагласио је Додик.

Када је реч о изградњи аутопутева, Додик је навео да је примарни аутопутни правац Бањалука-Бијељина и да ће ускоро у целини бити завршена деоница до Добоја, те истакао да је један од приоритета и пут од Вишеграда до Источног Сарајева.

Одговарајући на питање која ће бити варијанта трасе аутопута Београд-Сарајево, који треба да буде грађен средствима из Турске, Додик је рекао да су далеко те турске паре и да нема осећај да је неко спреман дати новац како се то приказује и очекује.

„Било би добро да Турска да добар кредит за градњу путева. Нисам против тога“, истакао је Додик и додао се не може забранити ФБиХ да гради путеве, нити она то може да забрани Републици Српској.