Прочитај ми чланак

ЕНДИ ХОЏАЈ: Могуће је да Србија призна Косово

0

"Наредних 18 месеци могу бити кључни за решавање косовског проблема", сматра Енди Хоџај, професор Универзитета Ворвик, преноси Данас.

– Бриселски дијалог Београда и Приштине представља позитиван корак ка нормализацији и успостављању институционалних односа између две државе. Према мом мишљењу, могуће је да Србија жели да престане да „гура главу у песак“ када је реч о Косову, што показује и започињање унутрашњег дијалога, и да постане реалистичнија, односно помири се са чињеницом да је изгубила Косово и призна његову независност – оцењује Хоџај.

„Србија је изгубила Косово“

Он сматра да би наредних 18 месеци могли да буду кључни у преговорима Београда и Приштине, те да је у интересу обе стране да постигну споразум.

– Недостатак напретка има негативан утицај и на Србију и на Косово, јер немогућност да се у потпуности интегришу у међународни систем подрива обе економије и стабилност у региону – истиче професор.

Поводом могућег ангажовања САД у наредној фази решавања косовског питања, Хоџај каже да би „јасан распоред и нови формат дијалога уз учешће специјалног изасланика САД могли да убрзају процес“.

– Као што је историја показала, дипломатија најбоље штима када Европа и Сједињене Државе удруже снаге. Зато, проблем у односима Косова и Србије може да буде делотворније превазиђен у наредним рундама преговора и могу да буду решена главна питања. Идеалан исход био би отварање пута обема државама за пуну интеграцију у ЕУ – каже Хоџај.

Седење на две столице немогуће

Упитан како оцењује руски утицај у овом региону, Хоџај наводи да је „Кремљ јавном дипломатијом оснажио позитиван имиџ Русије у Србији и дискредитовао ЕУ и НАТО, па тако већина Срба верује да је Русија највећи донатор у Србији, иако је ЕУ дала већу и финансијску и политичку подршку и Србији и Западном Балкану“.

– Али, ако Србија жели да даље напредује у преговорима са ЕУ, Београд мора да се јасно стратешки определи, односно нико у Европи не може да седи истовремено на две столице – тврди он.