Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПРЕТИ: „Дигни, барабо, руку на жену, па добијеш 20-30 година…“

0

Председник Србије Aлександар Вучић изјавио је да ће тражити најоштрије казне за насилнике у породици.

Он је поручио да је решење у оштријим законима и дужим затворским казнама, како никоме не би пало на памет да подигне руку на жену.

„Као председник, тражићу од свих државних органа да предузму максималне мере. Не засноване на популистичким мерама, не на томе колико ћемо новца да потрошимо да бисмо ставили обезбеђење испред центара. Па, ако их не убијају испред центара, убиће их на неком другом месту. Такве глупости нисам у стању ни да слушам“, рекао је Вучић новинарима у Солуну након седнице Високог савета за сарадњу Србије и Грчке.

Додао је да, за разлику од „дежурних хајкача“, није у стању да проналази одговорне у нечему што не уме рационално да објасни, јер не постоји нормалан човек који може да објасни да неко жели да убије жену лили дете.

Вучић је назначио да ће тражити најоштрије казне, како би сви видели да се и законски оквир мења за оне који су склони насиљу ка женама и насиљу у породици.

„Насиље у породици је застрашујуће и очигледно је да томе нисмо успели добрим законима да станемо у крај и сада ће то морати да се мења и да буду много оштрије казне“, рекао је Вучић.

Он је додао да се процењује да је око 40 одсто жена имало додира са насилником, што је страшно.

„Ти мушкарци, те ‘мушкарчине’ морају да буду најдрастичније и драматично кажњене да им никад више то не би пало напамет. Они који имају женско дете добро знају о чему говорим, тако нешто не сме да се догоди“, рекао је Вучић.

Он је указао да насиље у породици никада не може у потпуности да се заустави и да не постоји земља на свету у којој се то не догађа, али је назначио да морамо драматично да смањимо бројеве, што ће се постићи управо снажнијом легислативом, оштријим казнама и јачим и оштријим реаговањем органа извршне власти.

Такође, додао је да је потребан консензус у друштву да је такво дело највећа срамота и највеће зло, а не богоугодно дело, као што би неки на такав начин да говоре.

„Мислим да су то праве мере и прави пут, а не измишљање и тражење кривца у нечијој лудости, безобзирности и бахатости. Aко мислите да је нормално да држите по десет чувара у три смене у Центрима за социјални рад, а њих има на стотине, онда дајте да видимо колико људима да узмемо од плата и пензија па да то све платимо“, рекао је Вучић.

Како каже, треба да се говори о озбиљним решењима.

„A то је да уместо да добијеш годину, три или пет, добијеш 20 или 30 година, па да видимо да ли ћеш онда да помислиш или да се усудиш да дигнеш руку на жену. Дигни, барабо једна, руку на жену, па кад добијес 10, 15 или 20 година робије, или за тежу последицу, повреде или смрт, и 30 или 40 година, онда да видимо да ли ћеш да помислиш да дигнеш руку“, оштро је реаговао Вучић.

То је, каже, решење, док су сва друга решења за дневнополитичку употребу, у којима он није у стању да учествује.

„Много сам матор у политици, много сам на те јадне трикове научио, не могу то да слушам, и људи су сити – они траже решење“, рекао је Вучић.

Додао је да не зна шта да каже о човеку који дође и почне да дави своје дете и да не зна, иако као председник нема право то да каже, шта би му својим рукама урадио.

„Aли, морате од тога да побегнете, законски да решавате ствари и да им покажете где им је место. Тај човек није уништио само своју породицу, већ и благо Србије и то не сме да се допусти“, рекао је Вучић и поновио да ће бити промена у законодавству, пре свега, и у понашању извршне влади.

„Само немојте после да се жалите да смо преоштро поступали“, закључио је Вучић.