Прочитај ми чланак

ПРАВОСЛАВЉЕ СЕ ШИРИ: Прва православна Црква у Боцвани и друга српска у Африци

0

Боцвана је континентална држава на југу Африке која се налази између Намибије на западу, Jужне Aфрике на југу, Зимбабвеа на северо-истоку и Замбије на северу. Овај некадашњи британски протекторат, познат као Бечуана, садашње име носи од 30.септембра 1966.г., када је стекла независност.То је 45. по величини земља света, те је приближно величине Украјине или Француске, а доминира равничарски рељеф и некада је била позната по сточарству а сада по производњи дијаманата.

6

Боцвана је континентална држава на југу Африке која се налази између Намибије на западу, Jужне Aфрике на југу, Зимбабвеа на северо-истоку и Замбије на северу. Овај некадашњи британски протекторат, познат као Бечуана, садашње име носи од 30.септембра 1966.г., када је стекла независност.То је 45. по величини земља света, те је приближно величине Украјине или Француске, а доминира равничарски рељеф и некада је била позната по сточарству а сада по производњи дијаманата.

?????????????????????????????????????????????????????????

Четири петине од укупно 2 милиона становника чине Банту црнци. Међу њима је најбројније племе Тцвана, по коме је названа читава држава, а остале веће етничке групе су: Калагари, Нгватои, Гсовапонзи и Бирве.

У њој постоји већа група православних грка, око 40 српских породица, који већином живе у Габерону, главном граду Боцване, нешто руса, бугара, румуна.

8

Покушаји грчке заједнице у последњих 30 година да направе православну светињу нису уродили плодом.

Срби у Боцвани су окупљени око Удружења Срба у Боцвани (Serbian Society in Botswana ) основаног након акције коју су имали у прикупљању помоћи поплављеним подручјима 2014.г., коју је овако мала група срба извела веома успешно. Сакупљено је око 25 000 еура и послато у поплављена подручја. Тада је схаћено колико су значајне речи “ Само слога србина спасава“ и основано је Удружење Срба са циљем окупљања и помоћи нашем народу и свим људима добре воље. Удружење је отворено и окупља све људе са наших простора. Основана је и српска школа – друга на Афричком континенту. Организују се прославе Божића, Васкрса, Св. Саве, Видовдана и националних празника.

Посетом пароха јужноафричког о. Исајла Марковића након Васкрса 2015.г. јавила се жеља за оснивањем српске богомоље. Донешен је Крст освештан у Јерусалиму, дар Срба из Канаде, који су исти такав Крст даровали и Цркви Светог Томе у Јоханесбургу.

9

Освештане су просторије Удружења, ослужена је прва Света Литургија, причешћен народ, обављена су прва крштења, освештане прве куће.

Током те прве посете о. Исајла, било их је у 2015. г. четири, повео се веома озбиљан разговор међу члановима удружења око оснивања прве православне светиње у Боцвани. Осетила се жеља, снага и воља овако мале групе срба и њихових пријатеља, која је уродила плодом, те су председник Удружења срба господин Миливоје Николић и његова супруга Линет поклонили део свог имања за подизање будуће светиње. Пободен је импровизовани крст, и приступило се добијању потребних благослова и дозвола за изградњу.

Делегација срба из Боцване је током августа 2015.г. посетила Његову Светост Патријарха Српског Господина Иринеја и упознала га са планом изградње светиње. Поред благослова Патријарха Српског стигао је благослов и из Александрије од Његове Светости Патријарха Александријског Господина Теодора Другог.

Надлежни Архијереј, Његово Високопреосвештенство Архиепископ Јоханесбурга и Преторије Господин Дамаскин посетио је Српско Удружење и упознао се са плановима.

Изабран је Одбор за изградњу: председник- господин Радивоје Кнежевић-грађевински инжењер и чланови господин Андор Гиндер-архитекта и госпођа Мирјана Томић-грађевински техничар. Добијена је потребна дозвола од државних и градских власти, мећутим локалне сеоске власти нису могле да разумеју да ће се на њиховом подручју саградити Црква. Након годину дана покушаја одустало се од првобитног плаца и у јулу 2016.г. купљен је нови плац за потребе изградње Цркве и просторија Удружења Срба у Пакаланама -најелитнијем делу Габерона. Опет је донатор био господин Николић са породицом.

9

22.јула 2016.г. обављене су прве молитве на терену, освећен и пободен крст на имању срба и прочитане су прве молитве Светом Николају Мирликијскоим Чудотворцу, коме ће бити посвећена ова светиња – прва православна у Боцвани.

Заказано је постављање камена темељца за 15.октобар 2016.г.

Задатак свих срба који живе у Боцвани јесте да донесу из свог родног краја камен, који ће се поставити у темеље прве православне светиње а друге српске на Афричком континенту. Донешено је камење из Београда, Аранђеловца, Крушевца, Манстира Острог, Мораче, Студенице, Жиче, Колашина, Новог Сада….

Господин Владимир Прибил, подпредседник удружења, приликом његове посете Турској донео је из Мире Ликијске( Дерма – Кале) са гроба Св. Николаја камен, за будући темељ Цркве.

Поред молитава којима се препоручујемо читаоцима овог текста за што скорију реализацију радова око ове светиње, молимо Вас уколико сте у могућности да и новчано помогнете изградњу ове светиње и тиме допринесете једном новом мисионарском подухвату Српске Православне Цркве и српског народа у Боцвани.

http://www.serbiansocietybotswana.org/links

SERBIAN SOCIETY IN BOTSWANA
NON-PROFIT ORGANIZATION
ACCOUNT NUMBER : 62379503115
FNB Botswana
Branch 281667 Industrial
P O BOX 830 ABG
GABORONE

ЦШО „ Свети Сава“
Јоханесбург
Јужна Африка