Прочитај ми чланак

КОСМЕТ: Бајдена дочекао Тачи; Бајденова жена иде у Грачаницу

0

Потпредседник СAД Џозеф Бајден допутовао је у уторак увече на Космет. Бајденов авион је дочекао Хашим Тачи као и олимпијска шампионка у џудоу из јужне српске покрајине Мајљинда Кељменди.

bajden-i-tachi-1000x0_f

Приштина је сва у знаку доласка другог човека америчке администрације. Окићена је америчким и косовским заставама и портретима америчког потпредседника. 

Бајден се сусрео са окупаторско-шиптарским премијером и председником Косова, Иса Мустафом и Хашимом Тачијем. Током церемоније коју организује Влада Косова, Бајден и његова супруга посетиће место у близини америчке војне базе Бондстил, где ће присуствовати свечаности поводом именовања улице у част његовог сина Боа Бајдена (46), који је преминуо 2015. године. 

Супруга америчког потпредседника ће, како је најављено, посетити манастир Грачаницу где ће се сусрести са владиком рашко-призренским Теодосијом. 

Бајдену је ово трећа и завршна посету Космету од како је на функцији потпредседника СAД. Он је  претходно у уторак боравио у Београду где се сусрео са председником и премијером Србије Томиславом Николићем и Aлексадром Вучићем.

Мустафа: Била је част угостити великог пријатеља Косова

Окупаторско-шиптарски премијер Иса Мустафа је након састанка са америчким потпредседником Џозефом Бајденом рекао да је то био „врло интензиван“ билатерални сусрет.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Мустафа је на Фејсбук профилу написао да је имао посебну част да угости потпредседника СAД Џозефа Бајдена, „великог пријатеља Републике Косово“.

„Дубоко сам уверен да ће ова посета имати позитиван утицај на даље јачање пријатељства и стратешког партнерства између Косова и СAД. Бог благословио Косово и СAД“, навео је Весељи на Фејсбуку.

Весељи је написао и да је имао част да у парламенту угости другог човека Обамине администрације.

„Пожелео сам добродошлицу нашем драгом пријатељу, потпредседнику СAД Џоу Бајдену и његовој породици. Сједињене Државе су синоним слободе и наше независности „, написао је Весељи.

Након Мустафе, Бајден треба да разговара са окупаторско-шиптарским председником Хашимом Тачијем, а потом се очекују изјаве за медије.