Прочитај ми чланак

И АКО JЕ У ДЕТАЉЕ ИСПЛАНИРАНО СВЕ: Вучић отказао пут у Брисел и сусрете у Америци

0

Засад нема званичне потврде ове информације, као ни меродавних тумачења овог потеза који може да има далекосежне последице по односе са Западом.

Мандатар Владе Србије отказао је посету Бриселу 21. јуна, као и све раније договорене билатералне сусрете с високим америчким званичницима поводом његовог одласка у Сједињене Америчке Државе 23. јуна првим директним летом „Ер Србије” на релацији Београд–Њујорк, сазнаје „Политика” у добро обавештеним круговима блиским премијеру.

И посета Бриселу и одлазак у САД одавно су заказани и до у детаље испланирани, тако да је отказивање путовања у Брисел и сусрета у Њујорку велико изненађење, с потенцијално далекосежним политичким последицама.

„Политика” јуче није успела да од Александра Вучића или људи из његовог кабинета добије потврду ове информације из незваничних извора. У одсуству такве потврде, крајње је незахвално спекулисати о разлозима одустајања од важних сусрета с челницима ЕУ и Сједињених Држава.

Тим пре што се све збива у крајње деликатном политичком тренутку, после ванредних парламентарних избора и док земља још нема владу, а јавност чак ни јасну представу о томе које ће тачно странке ући у састав нове владе.

Према информацијама које имамо, одлука о отказивању пута у Брисел и раније уговорених сусрета с високим западним званичницима донесена је током викенда, после телефонских контаката које је Александар Вучић имао с највишим представницима Европске уније.

Током тих учтивих, али и крајње уздржаних разговора, западни саговорници обавештени су да Вучић неће ићи у Брисел све док се не формира влада Србије, ма ко да је формира.

Осим тога, он ће се данас састати са америчким амбасадором у Београду Кајлом Скотом и шефом делегације Европске уније Мајклом Давенпортом.

У најави из Владе Србије не наводи се шта ће бити тема разговора.

Састанак је организован неколико дана пошто је Европска комисија негирала медијске наводе да су Скат и Давенпорт покровитељи завере против Владе Србије и да су умешани у покушај радикализације протеста ”Не да(ви)мо Београд” и ”Подржи РТВ”.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ ЛИСТУ „ПОЛИТИКА”