Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ УПУТИО ЈАСНУ поруку САД: Русија не даје Алеп

0

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров каже да Русија ће обезбедити активну ваздушну подршку за сиријске копнене трупе у и око града Алепа како би спречили терористе да га освоје.

575573b1c46188c60b8b45b5

„Ми ћемо одлучити о томе како наше ваздушне снаге треба да делују, у зависности од ситуације“, рекао је Лавров у на конференцији за новинаре после разговора са својим колегом из Финске. „То неће бити изненађење за Американце.“

Ал-Нусра фронт, огранак Ал Каиде у Сирији, наставио је офанзиву на Алеп, док је руска војска окривила САД за одвраћање ваздушних напада против снага терориста у региону. Представници САД су међутим да су умерене побуњеничке групе помешане са терористима у неким областима и да Русија треба да буде опрезна и да не удари на те групе грешком.

„Верујемо да је било доста времена за ‘умерену’ опозицију да напусти територије Нусра Фронта од фебруара. Они који се нису разишли са терористима могу само себе да криве,“ додао је Лавров.

Москва се нада да САД не покушавају да ураде нешто иза леђа Русије, рекао је Лавров.

„Очекујемо да ће наши партнери искрено сарађивати са нама и да неће покушавати да користе наше редовне контакте како би тајно почели са плановима Б, Ц или Д иза наших леђа.“

Русија и САД заједнички подржавају мировни процес у Сирији који има за циљ да произведе транзициону Владу коју би прихватили и тзв „умерени побуњеници“ и Владе Сирије. Примирје између свих страна које тврде да имају овај циљ је почело у фебруару, смањило је насиље у овој земљи.

Терористичке групе Ал Нусра фронт и Исламска држава нису део процеса и не подржавају прекид ватре. Русија оптужује неке друге исламистичке милитантне групе, које делују у Сирији да нису искрене и сврстава их са терористима, али САД се противи проглашењу ових група  као легитимних мета за војне нападе, тврдећи да имају подршку Саудијске Арабије и место за преговарачким столом у Женеви.

Ситуација се додатно компликује због великог броја наоружаних група у Сирији и сложености њихових опредељења и ривалства, што чини распознавања терориста и „умерених побуњеника“ често проблематичним.

за Србин,инфо превео Илија Вуксановић