Прочитај ми чланак

УОЧИ ТРИБИНЕ У ЧАЧКУ: Угледни Срби препоручују енциклопедију Catena mundi

0

catena-mundi-mape

Угледни српски интелектуалци и јавне личности рекли су за наш сајт шта мисле о енциклопедији Catena mundi. Централна промоција трећег издања биће одржана 6. априла у 19 часова у Дому културе у Чачку.

Академик Владета Јеротић

Вредност ове књиге је у томе што има веома много података којих нема у другим енциклопедијама, па ни у историјама… Чланци у енциклопедији Catena mundi, а које је одабрао Предраг Драгић Кијук, кога сам добро познавао, су невероватнo објективни. Како ћемо знати будућност ако не знамо прошлост? Прошлост не због прошлости, прошлост је потребна садашњости да бисмо знали како да изградимо будућност.

Академик Коста Чавошки

Свако ко хоће да добро упозна српску историју и шта треба чинити у будућности, треба енциклопедију Catena mundi свакако да прочита. То је култна књига српског народа и српске духовности. То је приказ нашег постојања, од прапочетка до распада Југославије.

Др Дејан Мировић

Неке књиге се морају штампати више пута да би их свака генерација читала. Постоји неко везивно ткиво које се понавља. Catena mundi открива те тајне нити историје.

Мр Владимир Димитријевић

У овој енциклопедији све је сабрано на једном месту. Српска историја изложена на начин који вас оставља без даха. Такве књиге не могу, а да не пробуде националну и духовну свест.

Ђакон Ненад Илић

Енциклопедија је, сама по себи, капитална. Када се појавила, она је поставила нека питања, и после двадесет година на та питања нисмо пронашли одговоре. Сви људи који приђу овој књизи, биће нека врста посвећеника.

Александар Петровић – Аца Селтик

Ово није књига за политички мотивисане читаоце, ово је књига искључиво за оне који желе да са знају ко су, шта су, где су и одакле су. Ако не научиш лекције из историје довољно добро, поновиће ти се. А за неке од лекција из историје не желим да се понове – никада и никоме.

Дејан Томашевић

Коначно се појавило једно дело које ће нас упознати са нажалост заборављеним детаљима наше прошлости, о томе ко смо, одакле смо, зашто смо овде, колико смо овде и шта се то дешавало. Заиста се радујем да је међу Србе поново дошла ова књига.

 

 

Слободан Ракитић: Балкански феномен Catena mundi

Од текстова који словенску цивилизацију уочавају на простору пелашке цивилизације, текстова који стару српску државу затичу на просторима где се некада зањихала колевка светске цивилизације (Старчево, Лепенски Вир, Винча и винчанско писмо као најстарије писмо света), до текстова који сведоче о уделу српске културе у развоју источно-хришћанске цивилизације, и који потврђују мартиријску историју српског народа (проблем Рима и Византа, сукоб хришћанске и мухамеданске културе) – књига CATENA MUNDI савременом читаоцу показује како мало зна, или нимало, о балканском феномену CATENA MUNDI.

Василије Крестић

Приређивач овог двотомног дела, Предраг Р. Драгић Кијук, уложио је огроман напор да сабере и систематизује научне радове од око 250 аутора и да створи јединствено дело антологијског карактера о духовној и политичкој историји српског народа. Добрим познавањем српске прошлости и зналачким одабиром текстова он је повезао најстарију са најновијом историјом трудећи се да укаже на све кључне проблеме српског битисања. Међу ауторима има домаћих и страних писаца различитог интересовања и различитих научних дисциплина, па је основни задатак овако конципиране књиге да покаже да су Срби од најранијих дана до нашега времена читавом својом прошлошћу и својим духовним стваралаштвом нераскидиви део „светских верига“. Књига CATENA MUNDI (српска хроника на светским веригама) има неоспорну документарну научну вредност. Због тога она ће моћи добро да послужи посленицима науке. Међутим, као књига антологијског карактера, она ће добро доћи и сваком образованом грађанину који има потребу да се поуздано обавести о разним сферама живота српског народа.

Проф. др Мило Ломпар

„У њој су присутни репрезентативни текстови везани за косовску традицију, посебно за косовско опредељење у различитим епохама и формама нашех националног и културног живота од средњовековља до нововековља, затим доносе прилоге који осветљавају веома важан појам за нашу националну егзистенцију, а то је појам сеоба, миграција, метанастазичких кретања, и оно што је у 21. веку битно утицало на наш идентитет, а то је искуство геноцида, које на неки начин представља компоненту која тај идентитет обликује у потпуно новом духу”, каже проф. др Мило Ломпар.

Проф. др Љубомир Протић

Аутор ове КМ је заиста био величанствен човек, редак Србин, и не само Србин, већ и по неким енглеским показатељима, међу 100 најзначајнијих независних интелектуалаца.

 

ЦЕНТРАЛНА ПРОМОЦИЈА ТРЕЋЕГ ИЗДАЊА ЕНЦИКЛОПЕДИЈЕ CATENA MUNDI!

Овим поводом енциклопедија ће моћи да се набави са посебним попустом, а биће омогућено плаћање чековима или путем административне забране.