Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК ПУТИН: У случају насиља према Русима у Украјини, Русија неће остати по страни

0

Пресс-конференция Владимира Путина

Међународне снаге, који испољавају појачан интерес према Украјини, треба да обуздају радикале и да саветују украјинским опозиционим активистима или онима, који су се сада нашли у Кијеву, да се дистанцирају од радикала, а не да им омогућавају да командују на територији Украјине, пошто такве активности могу да доведу до веома тешког развоја догађаја, који Русија управо покушава да спречи.

У случају ескалације насиља према становништву руског говорног подручја у Украјини, Русија не може остати по страни. Код таквог развоја догађаја, Москва ће предузети одговарајуће мере у оквиру међународног права. То је у телефонском разговору са Генералним секретаром УН изјавио председник Русије Владимир Путин. Протекле ноћи руски председник је обавио телефонски разговор и са председником САД Бараком Обама. Владимир Путин је нагласио, да Русије не може бити по страни, када постоји претња становништву руског говорног подручја. Председник Русије је скренуо пажњу председнику САД на криминалне активности ултранационалиста, који у суштини добијају подстицај од данашњих власти у Кијеву.

О ситуацији у Украјини протекле ноћи се дискутовало на ванредној седници Савета безбедности УН. Седница је одржана на иницијативу Кијева. Стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин је напоменуо, да се криза у Украјини мора решити на уставни начин. Због тога се кијевске власти морају оградити од радикалних групација, као и да предузму све напоре за формирање владе, која ће узети у обзир интересе целог народа земље, истакао је Виталиј Чуркин.

Треба сачувати хладну главу. Треба вратити ствар на политички пут у уставне оквире, вратити се на споразум од 21. фебруара и на формирање владе националног јединства и треба прекинути са покушајима да се са опонентима, етничким или политичким, разговара речником силе. Међународне снаге, који испољавају појачан интерес према Украјини, треба да обуздају радикале и да саветују украјинским опозиционим активистима или онима, који су се сада нашли у Кијеву, да се дистанцирају од радикала, а не да им омогућавају да командују на територији Украјине, пошто такве активности могу да доведу до веома тешког развоја догађаја, који Русија управо покушава да спречи.

Као одговор на апел Крима за помоћ, у суботу је председник Русије Владимир Путин добио сагласност горњег дома руског парламента за ангажовање оружаних снага на територији Украјине. Уосталом, прецизирали су у Кремљу, то не значи да ће председник државе одмах да је примењује. Главно је, да одлука Русије може и треба да охлади вруће главе, не толико у Кијеву, колико у Вашингтону и Бриселу, рекао је у интервјуу „Гласу Русије“ заменик директора Института земаља ЗНГ Игор Шишкин.

То је јасна порука управо Западу, да је време да прекине индиректну агресију – да почнемо да називамо ствари својим именима. Након што је председник Виктор Јанукович одбио да потпише споразум о придруживању (са Европском унијом), почела је примена механизама силе за обарање законске власти, да би се отргла Украјина од Русије. Русија се вишеструко обраћала Западу са понудом да се заустави, да се одрже разговори. Као одговор је уследио следећи корак агресије. Сада је јасно стављено до знања – црта постоји. Русија никоме неће дозволити да је пређе. Сада, захваљујући активности југа и истока и принципијелној позицији Русије, постоје шансе да ће све ући и миран колосек. Сада је потребно зауставити се, прећи за преговарачки сто и договорити се о изласку из политичке кризе. У овом случају може доћи до попуштања ситуације, да се затим одрже демократски поштени избори, не на нишану машинки десног сектора, а под међународним посматрањем, и настаће нова власт. Данашња власт у Украјини је власт побуњеника.

Власт, која де-факто данас влада у Украјини, прогласила је општу мобилизацију. У међувремену, представници Оружаних снага Украјине, који се не слажу са курсом Кијева, напуштају војне јединице и масовно подносе оставке. Украјински војници, који се налазе у Криму, масовно прелазе на страну снага самоодбране. Остале војне јединице, техника и арсенали прелазе под контролу снага самоодбране, које обезбеђују очување реда у региону. У исто време заоштрена ситуација у Украјини приморава грађане да напуштају земљу. Руске власти већ бележе знаке надолазеће хуманитарне катастрофе. Само од почетка ове године у Русију је стигло 675 000 грађана Украјине, јавља Граничарска служба РФ. У случају наставка „револуционарног хаоса“ у Украјини, у гранична подручја Русије ће пристизати стотине хиљада избеглица.

(Глас Русије)