Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Масовни улични нереди, прозападна опозиција покушава да изведе пуч (Видео)

0

Ukrajine protest0

(Глас Русије, РТ, Танјуг, Бета)

У Кијеву опозиција опседа органе власти
На улицама украјинске престнице је тренутно затишје после масовних нереда за викенд. У сукобима је пострадало 165 учесника протеста и преко сто припадника органа реда. Сада су демонстранти пришли згради украјинске владе и блокирали све улазе. Опозиција подвлачи да жели да промени власт.

УПРАВО ПРИСТИГЛА ВЕСТ

Опозиција почела са формирањем привремене владе Украјине
Украјинска опозиција, чије присталице организују масовне протесте у Киеву и другим градовима, отпочела је преговоре о формирању привремене владе. Ово је саопштио информативни портал Цомментс.УА позивајући се на изворе из седишта три опозиционе партије – “Баткившина“, “УДАР“ и “Слобода“.

“Овај Кабинет министара ће имати технички, привремени карактер, – рекао је извор из једне од партија. – Ова влада би требало да буде нека врста посредника између тренутне и нове владе која ће бити формирана након превремених председничких избора“.

Министар одбране се куне да није слао тенкове на Киев

Министар одбране Украјине, Павел Лебедев данас је негирао информацију која се појавила на интернету о томе да су ка Кијеву послати тенкови због увођења ванредне ситуације у земљи.
У интервјуу за Новости телевизије „1+1″ он је изјавио да је “што се тиче тенкова – то чиста провокација“.
На питање, да ли је он као министар одбране ангажован за регулисање ситуације Лебедев је реаговао емоцијоналано:
“Не, наравно. Војска учествује уколико се прогласи ванредна ситуација. Ја за то не знам, значи нема ванредне ситуације“.

Масовне акције присталица евроинтеграције започеле су у Кијеву 21. новембра, пошто је влада објавила обуставу припреме споразума о асоцијацији са ЕУ. Прво су демонстрације протицале мирно и милиција није реаговала на провокације.

Ипак у суботу ујутру када су демонстранти пришли превише близу згради администрације председника, власти су морале да прибегну помоћи специјалног ореда Беркут, саопштава са лица места дописник Гласа Русије Александар Бондаренко.

Већина учесника протестне акције је позивала на то да она протекне мирно. Али неколико десетина младих људи је повикало да треба јуришати на зграду председничке администрације.

Многи митинганти су говорили да су то провокатори. милиција није предузимала покушаје да задржи конкретно ове људе који провоцирају такав сценарио силе, они су пустили гас и от је трајало прилично дуго. Али затим су ипак изашли припадници специјалне јединице Беркут и истиснули демонстранте на око 250 метара, где почињ еулица Банкова, у којој се налази председничка администрација, и деловал су врло жестоко.

У целини у Украјини, изузев појединих региона на западу земље, ситуација је мирна. У већини градова дејства присталица опозиције се не подржавају. Експерти сматрају да се ситауција у Кијеву усијава вештачки по унапред разрађеном плану.

То личи на тактику која је примењена за време наранџасте револуције. Украјинским опозиционарима су се придружили и политички посленици других земаља, истиче главни уредник листа Кијевски телеграф Владимир Скачко.

У Украјини се појавио господин Качињски, брат погинулог председника Пољске, који се шета градом са повицима: За нашу и вашу слободу! Страсти се усијавају по одређеним технологијама саопштењима да се у Бориспољу искрцава руски ОМОН, да је умрла девојчица коју су претукли специјалци, да је пострадало на хиљаде људи.

Генерални секретар НАТО-а позвао на уздржавање од насиља

Генерални секретар НАТО-а, Андерс Фог Расмусен позвао је све стране у Украјини да се уздрже од насиља а власти земље да поштују слободу говора и окупљања.
“Позивам све стране да се по сваку цену уздрже од насиља и употребе силе. Позивам Украјину, као председавајућу земљу ОЕБС-а, да у потпуности испуни своје међународне обавезе и поштује слободу говора и окупљања“, – наводи се у саопштењу генералног секретара.
Према његовим речима “много Украјинаца у Киеву наставља да исказује снажну подршку ближим односима земље са ЕУ“.

Чињеницу притиска од стране Запада потврђује посланик Врховне раде Украјине Александар Голуб.

То је невиђен притисак. Међу демонстрантима су били и предтавници Летоније и Пољске који су пружали подршку демонстрантима, изјашњавали се, давали политичке оцене, при томе то нису обични грађани, већ људи који су заузимали или заузимају одређене државне дужности. Зато је заинтересованост низа европских кругова за екскалацију сиуације очигледна и, поштено говорећи, личи на освету због непотписивања споразума о асоцијацији.

Главни захтев опозиције је оставка актуалног председника Украјине Виктора Јануковича. Ипак, како сматрају експерти, сада то није могуће, зато што је за покретање ове парламентарне процедуре потребно три четвртине гласова у Врховној гради. Једино што може да постигне опозиција је оставка владе. Али шансе да ће за време Јануковича премијер бити из опозиције врло су мале.

Опозиција блокирала зграду владе Украјине
У понедељак ујутру, 2. децембра, са трга Независности где су се окупиле присталице опозиције ка згради владе кренула је колона од 5-6 хиљада људи.

Главни део колоне се зауставио преко пута централног улаза. Људи узвикују “Бандо напоље!“. Посебне групе активиста блокирале су све излазе из зграде а такође и зграду Националне банке.

Испред зграде владе налазе се аутобуси са војницима специјалних снага “Беркут“. За сада они нису предузимали никакве акције.

Посланик тражи увођење руских трупа у Украјину
Посланик градског већа Севастопоља, Сергеј Смољанинов позвао на увођење руских трупа у Украјину. Овакав захтев је он послео председнику Русије, Владимиру Путину.

НЕМА ОСТАВКЕ

Први потпредседник Украјине Сергеј Арбузов изјавио је данас да украјинска влада неће подносити оставку, одговарајући на захтев три опозиционе странке.

„У земљи је настала озбиљна ситуација, чиновници немају право да при таквим условима добровољно подносе оставку“, рекао је он.

Смољаниниов је изјавио да су у Републици “западне специјалне службе и њихови агенти иницирали покушај свргавања легитимне власти“.

Због овога је он затражио од председника Русије “да се договори са владом Украјине о увођењу на територију земље оружаних трупа Русије како би се заштитили од војске САД и НАТО агресора“.

Опозиција напустила заседање мировног савета
Лидери опозиције су у знак протеста, јер је председавајући парламента Владимир Рибак одбио разматрање предлога оставке владе, напустили заседање мировног савета Врховне Раде.

Према речима лидера опозиције “Баткившин“, Арсенија Јаценјука, опозиција тражи да се сутрашње заседање Раде отпочне изражавањем неповерења ка влади.

Такође опозиционери захтевају да одговорност преузме министар унутрашњих послова Виталиј Захарченко и распусти специјалне јединице “Беркут“ које су тукле демонстранте у ноћи између 29. и 30. новембра у Киеву.

An injured man receives medical help from Interior Ministry members during a rally held by supporters of EU integration in Kiev

Десетине новинара повређено у Украјини
Иначе, десетине новинара који извештавају са протеста у Украјини повређене су током викенда у акцији коју је извела украјинска полиција како би растерала демонстранте окупљене на протестима у Кијеву, преноси руска агенција РИА Новости.

Организација Телекритика, која се бави правима медија и новинара, саставила је листу са именима 43 репортера, фотографа и сниматеља, од којих су већина повређени током сукоба полиције са демонстрантима у недељу, преноси агенција.