Прочитај ми чланак

ДР ДРАГАН ПЕТРОВИЋ И ДР ДАРКО ТРИФУНОВИЋ – Срби између Истока и Запада

0

Данас у Србији је практично тотална блокада медија, која је управо последњих пар година достигла невиђене до сада размере, и где практично нема сучељавања различитих концепција између стварних представника власти и патриотске опозоције.в Онемогућава се чак таквом патритоском, опозицоном мишљењу да буде присутан и у неком од медија са локалном телевзијском фреквенцијом. У том правцу сучељавања у неким од емисија на телевизијама Републике Српске изазивају велику пажњу и у Србији.

На телевизији БН у емисији Изазови гостовали су др Драган Петровић, научни саветник и др Дарко Трифуновић, научни сарадник, на атрактивну тему утицаја САД, односно Русије на српске просторе, и посебно Србију. Др Драган Петровић, који по својим ставовима припада патриотском делу опозиције у Србији у односу на режим Александра Вучића, као и други интелектуалци тог опредељења, изуетно ретко, нарочито последње године може доћи до неких од електронских медија у Србији, док је др Дарко Трифуновић, који је проамерички и пронато оријентисан нема тих проблема.

Погледајмо њихово сучељавање, на горуће теме у овој емисији на БН, са темамаа које су разматрали у овој 90 минутној емисији: какав је однос САД и НАТО према Србима, потом политика према српским просторима Русије и Кине; њихови ставови о режиму Александра Вучића, стању у Републици Српској, Црној Гори, која је без референдума ушла у НАТО, и шта они виде као даљу могућу и пожељну концепцију из постојећег стања на српским просторима. Петровић се залаже за ослобађање медија у Србији, смену лошег и недемократског режима Александра Вучића, алтернативу неолибералној економији и антисоцијалном законодавству, да се никако не улази у НАТО, и застој у тзв. „европском путу“, те одбрану КиМ (одустајање од Бриселског споразума и свакако од намере да се Косову омогући столица у ОУН и избаци из Устава Србије), решавање катастрофалног демографског проблема у Србији и повезивање, за почетак кутурно и економски, а потом и политички српских простора.

Трифуновић, који је за разлику од Петровићевих жестоких критика, чак похвалио режим Мила Ђукановића у Црној Гори, сматра да би улазак српских земаља (Србије и Републике Српске) након Црне Горе у НАТО и тешње везивање за САД, те потуно удаљавање од Русије, био рецепт за перспективу српских земаља.