Прочитај ми чланак

ЕПИСКОП ФОТИЈЕ: Свето причешће је круна нашег подвига

0

У недељу, 10. децембра 2017. године, када наша света Православна Црква прославља Светог мученика Јакова Персијанца и Светог Јакова Ростовског, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Прокопија у Дворовима.

У молитвеном сабрању Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Саво Б. Јовић – секретар Светог Архијерејског Синода, протојереј-ставрофор Сретен Митровић – свештеник у пензији, протојереј-ставрофор Милан Ивановић – парох дворовски, протонамјесник Јован Ивановић – парох даздаревачки, протођакон Славољуб Милошевић и ђакон Велислав Мишура.

Светој архијерејској Литургији присуствовао је велики број вјерника дворовске парохије. Већина њих је приступила светим тајнама исповјести и причешћа.

У надахнутој бесједи, Епископ зворничко-тузлански г. Фотије благословио је сабрање и истакао:-Приступањем светом причешћу доживјели смо Васкрс и потврдили да смо Тело Христово. Да смо Тело Христово показујемо својом вером, својим подвигом, постом и молитвом, својим трпљењем и хришћанским жиотом. Свето причешће је круна нашег подвига и наше вере. Кроз свето причешће Господ нам дарује самога себе, дарује нам живот вечни.

Епископ је такође говорио и о страдању српског народа кроз своју славну историју и потреби духовног препорода сваке хришћанске душе; Треба да се васпитавамо у православљу како би наше породице и наш народ били од Господа благословени, закључио је владика Фотије.

Након свете Литургије епископ Фотије је са члановима Црквеног одбора, месним свештеником и директором вртића обишао црквене објекте и просторије Дечјег вртића Чика Јова Змај, које се налазе у склопу Светосавског дома.

Домаћини су се потрудили и организовали поводом велике духовне радости, прве посете епископа Фотија дворовској парохији. На трпези љубави, која је организована у новом Светосавском дому, гостима се обратио протојереј-ставрофор Милан Ивановић који је поздравио све присутне, захвалио Епископу на канонској посети и представио живот и рад парохије дворовске.

Поводом прве посете, чланови Црквеног одбора и свештеник даровали су епископу Фотију владичански штап. Присутнима се обратио и главни секретар Светог Архијерејског Синода протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић истакавши значај живе Цркве коју је препознао у парохији дворовској. Током трпезе љубави, гуслар Вукан Ђука, предсједник гусларског удружења, заједно са својим гусларима, извео је неколико пригодних пјесама.