Прочитај ми чланак

МИСТЕРИЈЕ ПЛАНЕТЕ: Нестанак француског генија

0

Листа људи који се воде као нестали се из дана у дан проширује. Ова тајанствена ишчезнућа скоро увек узбуркају јавност, а полиција пружа све од себе не би ли решила ове мистерије.

Ипак, постоје поједини случајеви људи који као да су пропали у земљу и те мистерије годинама не могу да се одгонетну. Један од њих је нестанак Луја ле Принца, изумитеља из 19. века.

Ле Принц је 1890. године одлучио да оде у Америку да би приказао нове патенте и показао своје најновије чудесне играчке. У француском граду Дижону предао је пртљаг, укрцао се у воз за Париз, повукао се у кабину и то је био последњи пут да га је неко видео.

Верује се да је он у рукама имао начин да усаврши кинематографију и био је толико испред свог времена да је успео да сними први филм (од покретних слика) помоћу специјалне камере. Претио је да постане један од најутицајнијих Француза на планети, можда славнији и од Наполеона Бонапарте. Свет не зна за његово име зато што је једног дана нестао, и то из воза у покрету.

Нико од путника није уочио нешто сумњиво. Није било буке из његове кабине. Сви прозори су били чврсто затворени. Ипак, када је воз пристигао у Град светлости, не само да Ле Принц није био у вагону, већ је нестао и његов пртљаг са све изумима.

Претражена је читава композиција, али овај научник као да је испарио. Љубитељи мистичног верују да је породица наредила Ле Принцу да „нестане“ због финансијских проблема, а он је као мађионичар организовао да „испари“. Појединци, пак, тврде да је француски проналазач био конкуренција америчким филмским пионирима који су учинили све да се овом човеку заувек изгуби сваки траг.

Едисон умешао прсте?

Неколицина теоретичара завере има другачију причу. Они сматрају да је амерички проналазач Томас Едисон био један од људи умешан у нестанак Ле Принца јер је он наводно имао највише користи да тако нешто учини пошто се њему приписује кинетоскоп (рани уређај за приказивање филмова) као изум. Како је тако нешто учинио не знају да објасне.