Прочитај ми чланак

АЛАРМАНТНА ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА: Хрватски фармацеути загадили Саву антибиотицима…

0

Хрватска фармацеутска индустрија загадила је ову реку и до 1.000 пута већим количинама антибиотика од нормалних, што ће довести до помора рибе и код људи смањити отпорност на ове супстанце

Река Сава препуна је антибиотика из хрватске фармацеутске индустрије, открили су стручњаци с хрватског Института „Руђер Бошковић“ и упозорили да то може изазвати катастрофалне последице – помор рибе и угрожавање здравља људи дуж целог слива реке, који се завршава у Србији.

PANCEVACKI MOST – DUNAV – BEOGRAD – PANORAMA – Pogled na Dunav i Pancevacki most iz Visnjicke banje.
BGD, 22.05.2017.
foto:N.Skenderija

Прекомерна количина антибиотика, који преко воде и хране могу доспети у људски организам, убрзава развијање отпорних врста бактерија и смањује ефикасност лекова, што ће, према мишљењу стручњака, довести до тога да и бенигне повреде постану смртоносне.

Хрватски стручњаци на челу са др сц. Николином Удиковић Колић тврде да се у Саву испуштају високе концентрације макролидних антибиотика, што директно утиче на повећану количину бактерија у реци које су отпорне на антибиотике.

– Узорци отпадних вода насталих из производње показали су присутност макролидних антибиотика у од 100 до 1.000 пута већим концентрацијама него у комуналним отпадним водама. Повећаним уносом антибиотика у животну средину ремети се природна равнотежа, будући да антибиотици утичу на развој резистенције међу бактеријама, укључујући и људске патогене, што представља и ризик за здравље људи – преноси Нови лист наводе стручњака из Института „Руђер Бошковић“.

Злата Жувела, фармацеут у пензији, истиче за Курир да уколико су тачни наводи хрватских стручњака, онда нам Сава из Хрватске доноси еколошку катастрофу.

– То је поражавајуће ако је истина. Антибиотици у неконтролисаним количинама стварају резистентност и то је еколошка катастрофа. Невероватно је јер су стандарди за производњу лекова изузетно ригидни и фабрика која се оглуши о њих се аутоматски затвара. То би довело до великог помора рибе, биљног и животињског света, и свакако би се одразило на здравље људи. Људи би узимали воду у којој се налазе распаднути делови антибиотика, што би утицало на функцију дигестивног тракта и на резистенцију на антибиотике – каже Жувела.

ПОСЛЕДИЦЕ ЗАГАЂЕЊА РЕКЕ

– Развој супербактерија

– Помор рибе, биљака и животиња у реци

– Повећана смртност људи и од обичних повреда

– Компликованије и скупље лечење

– Трансплантација матичних ћелија или коштане сржи, хемотерапија и друге терапије које слабе имуни систем биће немогуће

Др Бисерка Обрадовић из Дома здравља Стари град истиче да претеран унос антибиотика у организам ствара резистенцију, па се и због најједноставније инфекције пацијенти морају слати на болничко лечење.

– Последице су теже и лечење компликованије јер пацијенте морамо слати у болницу – каже Обрадовићева и додаје да то отежава и поскупљује лечење.

Агенција за заштиту животне средине
СПРЕМНИ ЗА АКЦИДЕНТ

Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине, тврди да су анализе воде из Саве узете на улазу у Србију показале да нема повећане концентрације антибиотика.

– Што се тиче реке Саве, на улазном профилу из Хрватске ради се редован мониторинг и нису детектована никаква одступања од уобичајених вредности. Ако се то појави, Агенција ће о томе обавестити надлежно министарство и друге институције. У акцидентим ситуацијама делујемо на основу захтева водне инспекције.

Дирекција за воде
ПРАТИМО СТАЊЕ

Директорка Дирекције за воде Наташа Милић истиче да је цео случај још увек у фази испитивања.
– Пратимо стање и ми смо у вези са Агенцијом за заштиту животне средине. У току дана ћемо заједно са Агенцијом и Министарством за заштиту животне средине направити заједничко саопштење – рекла је Милићева за Курир, али обећаног саопштења није било до затварања овог броја.