НОВА СОРТА РУСКЕ ПШЕНИЦЕ замениће нафту

49

Тамо где је још пре свега сто година могла да преживи само озима раж, сада се може узгајати озима пшеница одличног квалитета, говори за Спутњик руски агроном и академик Баграт Сандухадзе. Његове колеге, агрономи који се баве селекцијом зрна и хибридним сортама са московског научно-истраживашког института „Немчиновка“ током последњих годину дана су укрштањем различитих сорти семена добили ово семе пшенице која је практично неуништиво.

„Код нас су тешки климатски услови од Калињинграда па све до Приморског краја на самом истоку земље. Желели смо да створимо генотип који би било могуће узгајати у овим суровим условима“, говори Сандухадзе.

Захваљујући упорном раду руских селекционера резултати су превазишли очекивања. Откако постоји ова научно-истраживачка установа, створено је више од 130 сорти.

„Захваљујући селекцији зрна, одабиру оног са бољим карактеристикама, добијамо сорте које су отпорне на различите природне услове попут хладноће, превише влаге или пак мањак влажности. Ова метода је можда најефикаснија, а уз то и најјефтинија. Само прекомбинација гена доводи до стварања издржљивијих сорти“, подвлачи академик Сандухадзе.

Сада је у Русији најплоднији централни регион земље, одмах после традиционално плодних јужних крајева око града Краснодара. У последње време Русија је значајно повећала производњу и извоз житарица, а задржала квалитет.

„У читавом свету, са растом приноса пада квалитет. Према правилу, што више производите, смањује се квалитет. Француска, Велика Британија, Немачка производе жито са 8-9 одсто беланчевина, док је стандарад чак 14 одсто. Осим тога, њихове житарице не могу да презиме. Руске сорте имају чак до 18 одсто беланчевина“, поносно говори Сандухадзе.

Руски академик објашњава да руске сорте имају повећан проценат беланчевина захваљујући, између осталог,  квалитетном земљишту из којег црпе тешко растворљиви азот из тла. Наш саговорник каже да би једноставним речником то могло да се каже и да овим врстама житарица ништа додатно није потребно, све саме црпе из плодног и квалитетног тла. Самим тим, ове житарице су значајно здравије, јер нису заливане и третиране различитим хемикалијама.

„За 20-30 година свет ће Русију молити за житарице, нафта никоме више неће бити насушна потреба. Најјефтиније а најквалитетније зрно ћемо ми производити. Пестициде практично не морамо користити, јер смо створили такве сорте које готово никад не обољевају“, резимира научник.

Европске врсте готово уопште не успевају у Русији. Зато домаћи институти стално раде на побољшавању квалитета локалних сорти. Засад се руске сорте добијене у оквиру института „Немчиновка“ успешно узгајају у Турској.

 • tomahawk

  ma ima vi uskoro da izmislite i lebac od hartije

 • Гаудеамус Игитуровић

  Ово је права агрономска бајка. К’о „Шведен битер“, бре, мож’ се пије, јача корен косе, служи и као зачин јелима, добро за срце, желудац и хемороиде, обући даје сјај, а скида и флеке …
  Да то није „на бази зеолита“?
  На страну што је „писац“ све то објаснио „на нивоу“ …… :)

 • HRVACKI KRALJ KRELE IV

  OVO JE JAKO DOBRA VEST. IMAJU NAUČNIKE, ZEMLJU KVALITETNU, JOŠ DA UMANJE KAMATNE STOPE ONI U CENTRALNOJ BANCI, DA SE MANU JELCINIZMA U MONETARNOJ POLITICI PA DA TEMPO SUPSTITUCIJE DONEDAVNO UVOZNIH ROBA ODLETI U MNOGO VEĆE VISINE A POSEBNO TU MISLIM NA PRERAĐIVAČKU INDUSTRIJU I EKO PROIZVODNJU.

  • tomahawk

   samo je jedno potrebno
   da se spasu kagebea…
   posle toga… lako ce, pomoci ce im Amerika
   al prvo da predaju sibiri

 • Giacomo Casanova

  Volim Ruse,ali brate preteraste.
  Da li je to neka GMO?
  Moj komentar treba da glasi samo:“Ajdeeeeee ma sta mi naprica“
  Vi u stvari ovde ponizavate Rusiju vasim tekstovima,ne znam da li ste svesni toga,ali mislim da jeste.
  Kao da hoćete i tu jedini Bracu da nam ogadite.
  A znam da to radite.
  P.s. Zlatanovicu kad intervjuises nekoga nauči da izgovoris sopstveno prezime, izgovaras ga toliko nerazumljivo da zvuči kao Sultanovic.
  Dikcija je osnova video intervjua, nauči to.

  • Т. Горски

   Зар се људи, додуше на много примитивнији начин не баве ГМО-ом преко 30.000 година?
   Зар „селекција“ није такође генетски инжињеринг?
   Зар селекцијом нисмо створили чак нови врсте као што су пси?
   Како смо и када у опште створили питоме врсте биљака и животиња?

   За новинара се можда може рећи да се бави „новинарским инжињерингом“, но никако се не смије сметнути с ума да је чињеница да су Руси
   постали глобални произвођачи житарица а то је онда основа за производњу хране у
   опште.

  • Mile Tranzicija

   Sve je tacno, 100%. Rusi su svetski lideri u proizvodnji semenskih vrsta zita, I ne samo u tome. Naime, ja imam psa, kucnog ljubimca cele porodice, pekinezera. Redovno vakcinisan, cipovan, ma sve po propisu. Veterinari kao redovnu meru zastite od krpelja, buva, I vasi redovno preporucuju Bajernov Advantiks preparat (proizvodjac Bajern- Nemacka). Problem sa njim je taj sto je skup, a psa stiti 15 dana umesto deklarisanih 3 meseca. Onda sam od prijatelja cuo za Ruski BARS preparat koji ima istu funkciju kao I Advantiks. Svercovan u Srbiju (nije sertifikovan), BARS kosta 300 dinara a psa stiti od gamadi minimum 3 meseca.
   R e z I m e:
   U Srbiji smo od strane trgovackog lobija obmanuti kad je u pitanju kvalitet zapadnih proizvoda. Favorizovani su, dok sa dostignucima medicine, veterine, I gomile drugih oblasti koje su razvijene u Rusiji uopste nismo upoznati.
   Sto se tice selektiranja biljaka I zivotinja, cilj je unapredjenje njihovih karakteristika a ocuvanje njihovih korisnih svojstava.
   Nekada davno u SFRJ je moj deda sejao neku semensku psenicu koja se zvala „Ruska“. Bila je otporna na zimu ali nije imala vrhunski rod. Rusi su selektiranjem verovatno to popravili. Ovde je jos uvek nepoznanica psenica za stocnu upotrebu “ Tritikali“, poreklom iz Rusije koja daje rod od 15 do 18 tona po hektaru. Pozdrav.

  • Т. Горски

   Ма брате,
   Још се живо сјећам моје основне школе и руског ботаничара ИВАНА ВЛАДИМИРОВИЧА МИЧУРИНА и његових радова у ботаници и одабиру јединки које већ садрже генетске карактеристике настале природном мутацијом а које их чине племенитијим.

   Можемо мислити колико су од његовог времена Руси напредовали до данас.

   То је велика нација чија достигнућа се не смију подцјењивати ни на једном пољу људске дјелатности.
   У осталом чињенице потврђују ову нашу тврдњу.
   Поздрав !

  • Mile Tranzicija

   Pozdrav druze! Od 10 svetskih sahista, 7 je iz Rusije. Za sah ti treba MOZAK, druze. To je Rusija. Univerzitet Lomanosov (medju 10 najboljih na svetu) upisuje 20.000 brucosa godisnje. Koji je to naucni potencijal!
   Jedini porok Rusije na cijem smanjenju Predsednik Putin ubrzano radi je alkoholizam. I to se resava, druze. Pozdrav.

  • Иванка

   У Истраживачком институту за узгој биљке током опсаде Лењинграда била је велика колекција семена и плодова кромпира. Научници су чували ова семена као велику вредност, иако нису имали шта да једу и многи научници су умрли од глади. Умрли су али нису додирнули семена. А то су били пиринач, пшеница, хељда итд.

  • Т. Горски

   Чини ми се да сам некада чуо за тај случај, но нисам сигуран да јесам.

   Ја у таквом понашању видим велику људску посвећеност и људску стваралачку жељу да се донесе бољитак људском роду.

   То могу само „надарени“ људи који су надрасли све оно анимално што носимо у себи.

   Хвала сестрице !

  • моћни Ђоле Јанговић

   Знао сам да ће те сврбети прсти да одвалиш још једну у низу од својих пандурских мудролија!? ::)))
   Ниси довољно буљио у википедију! Ајде испонова мурга и научи шта је хибрид, а шта ГМО!
   Што се болан не држиш пендрека?!

  • Т. Горски

   Хајде нам објасни која је суштинска разлика између „модификованог и укрштеног“.

   Ја знам колико не знам но ти не знаш то за себе, и у томе је суштинска разлика између паметног и онога којему је „језик“ бржи од памети односно између мене и тебе.

  • tomahawk

   ti si ukrstao pendrek sa mochugom od bukve

  • Т. Горски

   Још није вријеме да будале проговоре!

   Према томе ћути и „слушај“ (можда нешто и научиш уз пут) !

  • Giacomo Casanova

   Odgovorih ti ja gore.
   Između ostalog selekcija u poljoprivredi se vrši radi boljeg prinosa,ali ne štiti od bolesti.
   GMO sistemom se geni ukrstaju stranim genima najvise da bi se biljka zaštitila od bolesti.
   Obično genima bilo kog organizma otpornog na bolest.
   Velika razlika.

  • Т. Горски

   Извини али са тим знањем из облати генетског инжињеринга најбоље је да не коментаришеш много јер „селекција, укрштање и инжињеринг“ на генима се увијек врши да би се побољшале карактеристике како у погледу квантитета тако и погледу квалитета неке култура али и у погледу отпорности на болести и сл.
   До малих, ситних генетских промјена долази и спонтано, тј. на „природан“ начин а вјештачке углавном нису стабилне као оне које су настале на природнији начин .
   Сваки од тих начина „дира“ у генетску структуру врсте но то је предуга прича да бисмо је испирчали у кратким коментарима које остављамо овдје.
   Поздрав !

  • Giacomo Casanova

   Hvala na odgovoru,ali evo ti primer:
   Imaš četu vojske i u ratu da bi im podigao sposobnost dodatni četvrti vod ubacis izuzetno obučene vojnike,na taj način podizes borbenu gotovost makar za promil.
   Ali na primer ako toj ceti ubacis u organizam gene lava dobice bar promil hrabrosti i bez tih dodatnih profesionalaca.
   Ne može prostije i banalnije.
   Imaš dosta o tome na Google,pa se raspitaj sta je selekcija, a sta GM inženjering.
   Mislim da si ozbiljan čovek, pa nemoj pisati pausalno i prebacivati svoje neznanje na druge.
   Pozdrav, takodje.

  • Т. Горски

   Познати су ми они који су постали стручњаци „преко Гугла“.

   Запамти:
   Нема промјене такве врсте без задирања у генетску структуру, без обзира која технологија се користи да се то постигне!
   Зар је толико тешко схватити ту просту чињеницу.

   Аико ти то није јасно ти си онда „залутао“ у дискусију.

   Што се тиче „лављег гена“,

   Хоћу ли постићи исти ефекат ако одабиром створим „Спартанце“ и да ли ће тој новој модификацији бити промјењена генетика?

   Одговори на та проста питања па ће ти бити јасно ко је „незналица“?

  • Giacomo Casanova

   Pa vidi , preko Google možeš da nabavis knjige koje ti nisu bile pristupačne, a sada jesu, i mnoge slične korisne stvari,ako smatraš da je Google samo wikipedia onda se nismo razumeli.
   Jer ovo je 21. Vek,nadam se da si svestan toga.
   Selekcija unutar određene vrste bez dodatka stranog elementa nije GM.
   Pa to i deca znaju.
   Ali ok,ti smatraj sta hoćeš i ja nemam ništa protiv toga.
   Pozdrav.

  • Т. Горски

   Не „генетским ИНЖИЊЕРИНГОМ“ него укрштањем.
   Читај пажљивије па ћеш разумјети шта сам рекао.

   Дакле, одговарајућом интервенцијом се може промјенити генетски шаблон и добити „мулат“ али се то може добити и укрштањем .
   Дакле и у једном и у другом случају је дошло до промјене генетског кода и то је суштина а остало је технологија којом се постигло „ово или оно“.

   Не суди о „Полицајцима“ на тако упрошћен начин јер ни ти ниси научник а код процјене о нечијем интелектуалном домету води рачуна да међу војницима има и генерала, међу рударима доктора наука а бога ми и међу полицајцима.
   Распон је, условно речено, врло широк.

   Не мислиш ваљда да разговараш са „позорником“ ?

   Што се интернета тиче, е ту је могуће наћи свашта и како ћемо нешто прихватити то већ зависи од темеља који имамо за поједине области јер интернет не садржи ништа посебно квалитетно иако се ту и тамо може нећи вриједна информација.
   Кад је у питању „књига“ иза које стоје одговорни људи и која још има и озбиљне рецензенте, онда је то већ друга прича.
   На интернету ћеш наћи и таквих ствари (као нпр. перпетум мобиле) и што је забрињавајуће наћи ћеш и таквих који у то „вјерују“.
   Мени су се обраћали људи да им помогнем у изради таквих „машина“ тј. машина чији рад не признаје законе физике (ја кажем Божије законе, јер су непромјењиви, макар у овом универзуму који је нама познат.
   И још, једно, ја сам „бивши полицајац“ али сам још увијек инжињер.

   Поздрав !

  • Giacomo Casanova

   Pa ako nije gen.ing.
   Sta pričaš onda???
   Rekoh,smatraj sta hoćeš,tvoja stvar.

  • Т. Горски

   Бога ми сам ја луђи од тебе, што расправљам о томе са тобом који имаш проблем са здравим расуђивањем.

  • Giacomo Casanova

   Koliko svi ovde vide ti imaš taj problem.
   Pozdrav po treći put.

  • моћни Ђоле Јанговић

   :)))
   Покушаваш водити разложну дискусију са романијским међедовићем који од све школе има шестомесечни пандурски курс збрзан пред рат 1992. и који југословенског удбаша Шешеља назива Великим Војводом ???!
   Тој тврдоглавој босанској главуџи је лакше утерати пет метери у дупе него пет бајтова у вугла…
   Ја га користим за спорт и разоноду, а ти се брате баш примио..:)
   Али добро, нов си научићеш ко је ко; овај пандур овде кења пет година једнаким интензитетом и истим „нивоом разине знања“ ..

  • Giacomo Casanova

   Pa rekoh možda je razuman.
   Za#ebah se.
   Moracu početi primenjivati tvoj sistem.
   Ebgi,učim od najboljih :)

  • Giacomo Casanova

   E pa GMO je kombinacija više vrsta koji ne pripadaju istoj porodici organizama, a selekcija je ukrštanje u okviru iste porodice organizama.

  • brian friedman

   Укрштање сродних врста није ГМО. То нема баш никакве везе са ГМО

  • Т. Горски

   Свака промјена карактеристика врсте је у ствари промјена генетског „кода“ а постоје само техничке разлике у начину на који су те промјене настале (вјештачки или природно односно спонтано)!
   О томе нема „збора“!

  • brian friedman

   Генетски модификована храна је директно модификована на нивоу гена, у лабораторији. Хибрид се добија природним методама укрштања сродних врста без додатака гена који су нпр. животињског порекла. Веома битна разлика и једина разлика која скида сваку сумњу са тога кпја је метода пожељна, а која није. Мада, мутације гена су природан процес и дешавају се и без нашег уплитања. ГМО је директно уплитање на вештачки тј. неприродан начин. Јел сад јасније?

  • Т. Горски

   Дакле, сада смо ближе тине да се разумијемо.

   И „хибрид“ и онај којему је убачен „нови ген“ имају за последицу исто и увијек је извршена модификација гена, на овај или онај начин.

   Ипак. хибрид доживљавамо као природнију генетску модификацију, но то је друга прича.

   Свјесно или несвјесно људски род се поодавно бави таквом врстом инжињеринга ( наводно око 30.000 година које вријеме је требљало да се од вука „одабере“ пас).
   Можемо се ми играти изразима како хоћемо, но свака промјена је последица уплитања у генетику.
   Ако се пође од те чињенице, а то јесте чињеница, онда је и „хибрид“ генетски модификован (можда природнијим путем али је модификован).

   Дакле, сва моја и твоја „велика прича“ око тога је била сувишна.

  • Giacomo Casanova

   ???????
   Svasta!

  • Т. Горски

   Зар су новинари ти код којих учиш науку?

   Пробај кренути од тога да схватиш шта је генетски код и за шта је „одговоран“ можда ти онда буде јасније да ја говорим „цев је шупља“.

   Можда ће тада престати потреба да се исчуђаваш над аксиомом који износим.

  • Giacomo Casanova

   Pa neću valjda od tebe????!!!
   Nisi izneo aksiom već tezu.
   Jer matematički je moguće izračunati i da ne postojiš.
   Sve što si napisao potrebno je da prvo ti shvatiš,ako genetiku nazivaš aksiomom u grdnoj si zabludi.
   Pogotovo što sopstvene reći nazivaš aksiomom, to ni Hitler nije smatrao.

  • Т. Горски

   Аксиом, аксиом, који више не треба доказивати.
   Кад научиш да је услов било које промјене уствари промјена генетског кода онда ћеш стећи основ да схватиш о чему ја причам.

   Зар то треба доказивати да је услов за било какву промјену ПРОМЈЕНА?
   Човјече божији ти имаш проблем са логичним закључивањем а ја се сустежем да ти то кажем.

   Не „филозофирај“ интернет стручњаче и не прави се паметан са тим знањем које ни основца не би задовољило.

  • Giacomo Casanova

   Smanji tu samouverenost,svi ovde vide da ne znaš o čemu pričaš, a zapeo kao blesav.

  • Т. Горски

   Нисам био лијен па сам отишао и нашао на википедији објашњење за ГМО.
   Аутор није ништа погријешио али је оно што је написао недовољно да би се о томе стању стекла потпунија слика од оне коју ти имаш што ме упућује на закључак да си један од интернет „паметолога“.

   Пробај завирити у генетику мало озбиљније и схватити о чему сам ја говорио да ти не морам сваки пут понављати једно те исто.

   Генетски „инжињеринг“ је само једна од метода како промијенити генетски код некога организма а СВАКА ПРОМЈЕНА НА ОРГАНИЗМУ ЈЕ ПОСЛЕДИЦА ПРОМЈЕНЕ ГЕНЕТСКОГ КОДА МА НА КОЈИ НАЧИН ЈЕ ПОСТИГНУТА.

   Зар не можеш схватити тако просту чињеницу која је сведена на ниво аксиома па је не треба доказивати.

   Што се мене тиче, завршио сам ову дискусију и жао ми је што нисам успио да те наведем да схватиш шта сам у ствари рекао него си запео из петних жила да покажеш да си као нешто „паметнији“ од мене.

  • Giacomo Casanova

   Rekoh ja,za tebe je Google samo wikipedia.
   Važi, super.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Твоја глава је шупља мурга, а цев од ауспуха ти је шупља још из млађих дана када ти је у Зеници џарао својим војводским буздованом Велики Војвода Шешељ..:)))

  • Т. Горски

   Гледај који си ти душевни биједник !

   Честитом човјеку не би на памет пало да се служи таквим бљувотинама чак и да су се десиле.
   Ја знам да ниси неки људина, али да си до ове мјере говно то стварно нисам знао.

   Мислим да не заслужујеш да са тобом проговори и једна једина ријеч осим МАРШ ПСЕТО ЛАЈАВО !

  • Giacomo Casanova

   Upravo to pokušavam da objasnim čoveku,ali eto…Mora da izvredja.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Ниси разумео фабулу радње… На ову пшеницу ће моћи да раде и пећи нафтарице јеебо га ти.

  • tomahawk

   hahahahahaahah… i traktor ce da ore brda i doline… a tek moskvich ima da ide 125 na sat
   koja su to kola bolja od moskvicha?
   koja nisu?

  • Giacomo Casanova

   E jbga
   Ko još to koristi?

  • Т. Горски

   Ево имаш подршку и од оног мазгова „томахавк-а“.

   О шта од онаког моћног људине би.
   На ниске ли си гране пао „моћни Ђоле Јанговић“-у.

   „Шта остаде од оноликог човека“!?

  • моћни Ђоле Јанговић

   Ја не могу ни теби забранити да сереш колико сереш љубавниче из млађих дана Великог Војводе…:)))
   Знам да ти је пакшу разваљен у Зеници седамдесетих па имам разумевања за проблем…

  • Giacomo Casanova

   Je l’ i kerozin za Migove? ;)

 • Perun

  Amerikanci zavide Evropljanima na prošlosti,
  Evropljani Amerikancima na sadašnjosti,
  a i jedni i drugi zavide Rusima na buducnosti.

  Samo Rusi ne zavide nikom,
  ni na prošlosti,
  ni na sadašnjosti,
  a ni na budućnosti,
  jer budućnost pripada našem velikom bratskom slovenskom narodu.

  Neka moćni staroslovenski Bogovi čuvaju narode svoje.

  • tomahawk

   tebi stvarno nije dobro
   izgleda da si mnogo gurao glavu medju dimije… udarilo ti na mozak
   smanji malo