Прочитај ми чланак

УГЉAНИН Влада Србије да одреде датум повлачења српске војске и полиције из Санџака

0

Сулејман Угљанин, председник Бошњачког националног већа (БНВ), позвао је Владу Србије и Европску унију да утврде "датум повлачења српске војске, полиције, тајних служби и правосудних органа са територије Санџака".

Сулејман Угљанин, председник Бошњачког националног већа (БНВ), позвао је Владу Србије и Европску унију да утврде „датум повлачења српске војске, полиције, тајних служби и правосудних органа са територије Рашке(Санџака)“.

Он је на конференцији за новинаре у Новом Пазару поручио и да је неопходно дефинисати и датуме за „расписивање избора за органе Санџака“ и за „успостављање европских снага безбедности и правосудних органа у Санџаку“.

Угљанин је појаснио да су ови захтеви „у складу са одлукама Мировне конференције о бившој Југославији у Хагу и резултатима Референдума грађана Санџака о аутономији из 1991. године“, када се „скоро 99 одсто изашлих бирача изјаснило за потпуну политичку и територијалну аутономију Санџака са правом прикључења једној од суверених република“.

– Као председник БНВ ово говорим из једног разлога, јер Бошњаци у овој држави, која се назива српском, представљају страно тело. Ми се годинама боримо да успоставимо демократску, правну државу Србију у којој ће се сви грађани осећати добро и сигурно, али се 27 година српски органи понашају у складу са знањем, струком и образовањем – казао је лидер СДA Санџака.

Угљанин је, набрајајући наводне злочине над Бошњацима Рашке (Санџака), оценио да се „полиција, војска и правосудни органи понашају монструмски према Бошњацима и цивилном становништву уопште“ и додао да у таквој држави Бошњаци не виде будућност.

„Полицајци фашистички пијуни“

– Припадници полиције и правосудних органа у Санџака, без обзира на веру и нацију, српски су и фашистички пијуни, пијуни дела српског народа који су у основи четници и који желе да протерају све што им Русија нареди, да нема ниједног Бошњака, Aлбанца, нормалног Србина и Црногорца на овој теритроји – рекао је Угљанин.

Он је рекао да је давање Рашкој (Санџаку) специјалног статуса и стављање те територије под заштитом Уједињених нација начин да се успостави трајан и стабилан мир.

– Санџак је територија од 8.678 квадратних километара чије су границе званично признате на Берлинском конгресу, а српски шовинистички режим ствара забуну помињући Рашку област. У складу са тим, само органи Санџака могу потписати споразум о разграничењу са Босном и Херцеговином у делу од Пљеваља до Прибоја, а не Вучић и представници Црне Горе – истакао је Угљанин.

Председник Већа је рекао да је о овим захтевима упознао и министра за државну управу и локалну самоуправу Бранка Ружића и поновио да је поставио рок од три месеца да се усагласи национална структура у државним органима у Рашкој (Санџаку) са структуром становништва и реше сви злочини над Бошњацима.