Прочитај ми чланак

ИВИЦА ТОДОРИЋ: „Супротставићу се злочиначком подухвату политичких елита“

0

Тодорић сматра да је против њега покренута истрага да би био спречен у прикупљању доказа и документације против политичке елите и њихових помоћника

Оснивач посрнулог хрватског концерна Агрокор Ивица Тодорић најавио је поводом расписивања потернице за њим да ће се вратити у Хрватску када прикупи доказе.

Како каже, тиме ће се „супротставити заједничком злочиначком подухвату дела политичких елита и њихових помоћника који се сакривају иза институција државе“.

„Ја нисам човек који бежи од одговорности, већ сам рекао да ако одговорност постоји, а ја сам уверен да је нема, она је искључиво моја. Али, као човек којем су тешко повређена људска права са својим адвокатским тимом прикупљам доказе и чињенице да бих се могао супротставити лажима из кривичне пријаве и одбранити и себе и моје сараднике од политичког прогона којем је циљ заташкати чињеницу да је управо политика отела приватно власништво у којем данас царује безвлашће и стварни криминал“, написао је Тодорић на свом блогу.

Он је поновио тврдње да је, као и његови сарадници, жртва политичког прогона политичких елита.

„Те исте политичке структуре знају да сам ја конзервативни демохришћанин и свесни су, кад им се и политички супротставим, да ће изгубити своје привилегије и нестати с политичке сцене. У овом тренутку прикупљам чињенице којима доказујем да је пројект рушења Агрокора створен у спрези између хрватске политичке елите и страних лешинарских фондова“, написао је бивши председник Управе Агрокора.

Тодорић сматра да је против њега покренута истрага да би био спречен у прикупљању доказа и документације против политичке елите и њихових помоћника.

Истражни судији загребачког Жупанијског суда одредио је у среду увече истражни затвор Ивици Тодорићу, а тужилаштво је у суботу расписало потерницу будући да он није доступан хрватским институцијама.

Тодорић се, према писању хрватских медија, највероватније налази у Лондону.

Осталим осумњиченима у случају Агрокор, међу којима су и Тодорићеви синови Анте и Иван, омогућена је одбрана са слободе.

Уз Ивицу Тодорића истражитељима је недоступан и његов млађи син Иван, док се старији Анте у петак вратио из Лондона и пред истражитељима одбацио сумње да је заједно с осталим осумњиченима свом оцу омогућио прибављање више од 1,14 милијарде куна неприпадне добити.

Истрагом у случају Агрокор обухваћено је укупно 15 особа, углавном бивших чланова управног или надзорног одбора концерна, као и двоје запослених у ревизорској кући Бејкер Тили која је радила ревизорске извештаје за Агрокор.

Ванредни повереник за Агрокор Анте Рамљак поднео је раније кривичне пријаве против одговорних у посрнулом концерну због тога што су током ревизије финансијског извештаја уочене рачуноводствене неправилности.

Ревидирани финансијски извештај за Агрокор Групу и Агрокор д. д. показао је да се претходних година приказивала добит, а да је компанија била милијарде у губитку.