Прочитај ми чланак

ПУТИН: Затворите границе Русије и Украјине и ето нове Сребренице

0

Руски председник Владимир Путин изјавио је да би затварање граница Русије са самопроглашеним републикама у Украјини довело до ситуације сличне Сребреници.

Према његовим речима, уколико би се донела таква одлука, уследило би крвопролиће, што Русија никад не би дозволила, пренео је ТАС.

„Док год политичка питања остају нерешена, ове територије не уживају посебан статус и закон о амнестији не постоји, одлука да се затворе границе између Русије и непризнатих република довешће до ситуације сличне оној која је била у Сребреници. Дошло би до крвопролића. Не можемо дозволити да се то догоди“, рекао је Путин на форуму о међународној политици у дебатном клубу Валдај у Сочију.

Путин је такође изјавио да су државе чланице Европске уније, подршком Косову, саме покренуле раст сепаратистичких тежњи у Европи.

„Колико крхка може да буде стабилност чак и у развијеној држави, показује ситуација у Шпанији. Ко је могао да очекује да ће дискусија о статусу Каталоније прерасти у тако оштру политичку кризу?“, рекао је Путин иступајући у дебатном клубу Валдај.

Путин је казао да је различит однос према независности Косова, Крима и Каталоније пример двојних стандарда Европе.

„У ситуацији са Каталонијом видели смо једнодушну осуду Европске Уније и низа других држава присталица независности. Требало је раније размишљати. Својевремено су фактички поздрављали распад целог низа држава у Европи, не скривајући радост. Зашто је било неопходно тако неосмишљено, полазећи од тренутне ситуације и жеље да се угоди ‘старијем брату’ из Вашингтона, без ограда подржавати независност Косова?“, навео је он.