Прочитај ми чланак

КАО ЊИХОВИ ОЧЕВИ: Хрватска војска отишла на руску границу!

0

Први хрватски контингент одлази у Пољску. Око 90 припадника хрватске војске, под водством СAД-а, биће део НAТО мисије на истоку Европе, тачније на граници с Русијом.

За шест месеци замијениће их нове снаге. Хрватска у Пољску шаље и наоружање и вишецијевне бацаче ракета.

Крајем године у склопу исте мисије у Литванију одлази око 200  војника. Припадник контингента наредник Младен Курешевић каже како се засад не очекује војна акција, већ је ријеч о процесу обуке.

Међутим, распоређивање хрватских војника на руским границама није дио ниједне војне вежбе које се редовито одржавају у оквиру НAТО пакта, него је ријеч о распоређивању посебних снага за одговор ”у случају руске агресије”.

Одлуку је донео НAТО, када је одлучио да ће распоредити додатних четири хиљада војника дуж пољско руске границе, те у балтичким земљама, изјавио је у априлу прошле године заменик америчког министра обране Роберт Ворк.

Као разлог слања додатних трупа, међу којима и хрватски контингент, Ворк је навео бројне руске војне вежбе на Балтичком мору.

”Руси изводе много вежби уз границе. Из наше перспективе, могли бисмо то сматрати изванредним провокативним понашањем”, рекао је Роберт Ворк.

Није тешко примијетити да се НAТО све више приближава се Русији, а не супротно, на што је у вријеме одлуке Вашингтона и НAТО упозорио руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Наиме, према договору утемељењу између НAТО пакта и Русије из 1997. године, забрањена је стална присутност великих НAТО јединица у близини Русије. Међутим, Брисел тврди да с обзиром на то да се војне јединице НAТО пакта ротирају, ”њихово гомилање се не може се сматрати сталном присутношћу”.

Као одговор на размештање НAТО снага у Пољској, руска Државна Дума је саопштила како разматра могућност веће распоређивање оперативних и тактичких система ”Искандер” у Калињинграду.

Због распоређивања у Пољској америчке оклопне дивизије и додатних НAТО снага Русија може распоредити додатне јединце на западу земље.

“Наравно да на ово нећемо гледати прекрижених руку и сигурно ћемо подузети одговарајуће кораке”, рекао је председник Одбора за одбрану Државне Думе Владимир Шаманов, те додао ”како одговор на америчке акције у Пољској може бити повећање броја тактичких ракетних система ”Искандер” у Калињинграду”.

У светлу наведеног се отвара питање је ли ротирајућа НAТО група у бројном смислу ”безначајна”, како тврде у Пентагону и значе ли смене контингената да се ове јединице не могу сматрати ”сталном присутношћу” и да се због тога не крши уговор из 1997.

Том логиком НAТО ”није трајно присутан” ни у Aвганистану, јер се и тамо ротирају окупацијске снаге.

Но, више од ових нелогичних оправдања је важно подсетити да се према Уставу Хрватске војска изван граница земље не може слати без одобрења Хрватског сабора. То је учињено у јуну ове године, када је Хрватски сабор одобрио је слање припадника хрватских Оружаних снага у склопу активности ојачане истурене присутности НAТО пакта у Пољској и Литванији, те у операције Европске уније “ЕУНAВФОР МЕД СОФИA” и коалицијских снага “Inherent resolve”.

Одлуке о слању припадника Оружаних снага је Хрватски сабор је донио с већином гласова. Од потребних 76 за слање у Пољску је гласало је 96 посланика, за Литванију 95, те 117 за мисију ЕУ и 103 посланика је подржало суделовање Хрватске у операцији “Inherent resolve”.

БОНУС ВИДЕО

Гости медијске куће „Центар”, у емисији „Дебате” били су гости из Бугарске: Павел Шопов, оснивач најпопуларније патриотске странке у тој земљи,” Aтака“ и потпреседник бугарске Скупштине и народни посланик посланичке групе „Уједињени патриоте”, Јавор Нотев.

Бугарски народни посланици су говорили о томе да ли 21 век може бити век сарадње између Срба и Бугара (00:23:30), о бугарско-српско сарадњи у борби против Турака (00:26:00), о томе како Aтака гледа на бугарско-српску сарадњу (00:28:30), о Балканском-православном савезу (00:30:00); као и о односу савремених Бугара према Србима (00:32:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.