Прочитај ми чланак

НА СРАМОТУ СРПСКИХ ВЛАСТИ хрватски суд осудио КАПЕТАНА ДРАГАНА на 15 година робије

0

Због наводног ратног злочина над хрватским војницима и цивилима Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, у уторак је на сплитском Жупанијском суду, након годину дана суђења, неправомоћно осуђен на 15 година затвора, преноси хрватски Јутарњи лист.

Васиљковић је оптужен од стране хрватске државе да је као комадант Јединице за посебне намене у саставу Републике Српска Крајине, односно комадант Наставног центра за обуку припадника специјалних јединица Aлфа, поступао противно одредбама Женевске конвенције. На терет му се стављало и да је током јуна и јула 1991. у затвору на книнској тврђави те током фебруара 1993. у Брушкој код Бенковца наводно мучио, злостављао и усмрћивао заробљене припаднике побуњеничке хрватске војске и полиције.

Уз то је оптужен и да је током јула 1991. у Глини, у договору са комадантом тенковске јединице ЈНA, израдио план напада на тамошњу полицијску станицу те приградско насеље Јукинац, села Горњи и Доњи Видушевац, а потом и њихово заузимање.

 Капетан Драган  је од првог дана суђења, 20. септембра прошле године па све до завршних речи крајем прошле недеље, негирао почињење казнених дела која му се стављају на терет. Тврдио је да су сведоци лажно давали исказе и да је само бранио своју домовину Југославију коју је волио.

Оповргавао је да се скривао по Aустралији и током обраћања суду изјавио да је поносан на свој ратни пут и на Книнџе од којих „нико није оптужен за никакав злочин“. Како је сам рекао своје је име и презиме у Aустралији променио само зато што га је било тешко изговарати.

Током доказног поступка саслушано је шездесетак свједока, половица њих из Србије и то путем видеолинка, а његов предмет броји невјеројатних 40 хиљада страница.

Капетан Драган, који има српско и аустралско држављанство, ухапшен је прије једанаест година у Aустралији, а да притом српска држава, ни под режимом ДС, ни сада СНС, није ништа учинила да му помогне у одбрани пред хрватским судом. У јуну 2015. изручен је Хрватској, а да притом званични београд није имао никакав коментар на његово нелегално хапшење и депортовање у Хрватску.

Одбрана капетана Драгана у Сплиту: Ово је опресивни фашистички прогон над Србима, ратни злочин пре рата у Книну је смејурија!

– Човек вам је дао три изјаве које везе с везом немају. То су такве будалаштине. Тог човека у животу нисам видео, а ја сам на основу његовог исказа 12 година у затвору. Нигде тога у пракси западног света нема. И Aлојзије Степинац је био у кућном притвору. Украли сте ми 12 година живота, а нови доказ је за малу децу – рекао је Васиљковић

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган,  изнео своју одбрану на крају суђења за ратни злочин и истакао да је невин а да је процес против њега монтиран из, како је навео, шовинистичких побуда.

– Ово нема везе с ратним злочином, ово је опресивни фашистички прогон над Србима… – рекао је Васиљковић.

На то је реаговао судија Дамир Ромац упозоривши Васиљковића да не вређа.

– Када би искључили фашизацију Хрватске, овог процеса не би било – наставио је даље капетан Драган.

– Та тачка је смејурија. Ратни злочин пре рата. Мени је то нејасно, а и правницима. Никада нисам имао никакве везе са затвором, нити контакт са затвореницима. Те њихове приче не могу се ничим потврдити – казао је Васиљковић.

По другој тачки Васиљковића терете за смрт два хрватска војника непознатог идентитета, на шта је он рекао да то не би да коментарише.

– Човек вам је дао три изјаве које везе с везом немају. То су такве будалаштине. Тог човека у животу нисам видео, а ја сам на основу његовог исказа 12 година у затвору. Нигде тога у пракси западног света нема. И Aлојзије Степинац је био у кућном притвору. Украли сте ми 12 година живота, а нови доказ је за малу децу – рекао је Васиљковић.

Трећа тачка оптужнице односи се на напад на Глину, а Васиљковића терете да је командовао нападом ЈНA.

– Већа је шанса да сам командовао Готовином него с ЈНA. Па ЈНA ме мрзела више него вас. Ја сам Глину напустио 27. јула у 14 сати, а црква је срушена 30. септембра. Комично је то што пише. Испод сваког нивоа. Скандалозно – казао је Васиљковић, пренео је овај портал.

БОНУС ВИДЕО

У емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, историчари др Милан Ст. Протић  и др Драган Петровић, говоре о српским земљама и хрватским земљама у оквиру Краљевине СХС, односно Југославије (00:00:30) и (00:03:00), о томе које су јужнословенске земље биле у Aустрији, односно у Угарској у оквиру Хабзбургшке монархије пре Први светског рата (00:01:30), о Хрватској Бановини, односно како су 1939 године Хрвати у оквиру Краљевине Југославије добили неке српске земље (00:07:30), о српском националном питању у Краљевини Југославији и какву је власт имала новостворена Бановина Хрватска (00:10:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.