Прочитај ми чланак

ЗАВЕРА ЋУТАЊА У СРПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Посланици се боје секретарке Скупштине Србије?

0

Секретарка парламента Светислава Булајић себе уврстила у делегацију за пут у Стокхолм, а председница Одбора за одбрану и унутрашње послове Марија Обрадовић је „избрисала”.

Скупштина Србије поново је, последњих дана, доспела на новинске ступце лошим поводом. Овог пута, анонимни извори дојављују медијима о „бахатом и незаконитом понашању” генералне секретарке парламента Светиславе Булајић. Да проблема има, сведочи то што је и Маја Гојковић, председница парламента, како нам је потврдила, добила анонимну пријаву против секретарке, али и то што је Марија Обрадовић, председница Одбора за одбрану и унутрашње послове, морала да интервенише, будући да је Булајићева, не консултујући никога, ставила себе на списак наше делегације која је путовала у Стокхолм.

Приче о самовољи, али и незаконитим радњама генералне секретарке, месецима колају парламентом, међутим, нико о томе званично баш ништа није хтео да каже. Ова, могло би се рећи, завера ћутања, и даље траје. Запослени, који се анонимно обраћају медијима, износе страшне оптужбе, али не желе то званично да кажу, јер се, рекли су нам, плаше секретаркине одмазде. Њима и није замерити, али зашто ћуте посланици, који су се и нама обраћали да нам, анонимно дабоме, потврде да је „све истина то што пишу новине”.

Булајићева је, међутим, званично за „Политику” одбацила све оптужбе на свој рачун, тврдећи да посао ради у складу са законом и да има изванредне односе са председницом парламента, али и са свим посланицима. Реакције на ове њене тврдње кренуле су одмах јуче ујутро. Много посланика, али и неке друге особе из парламента, нас је звало да нам каже да то није тачно. Кад смо их замолили да нам то званично кажу, нико није желео, из разноразних разлога.

Има, ипак, изузетака. У петак се у парламенту, незванично наравно, могло чути између осталог да је Булајићева не консултујући се ни са ким из парламента, ставила себе на списак за путовање у Стокхолм, на скуп на који су позвани само посланици. Позвани су, иначе, чланови Одбора за одбрану и унутрашње послове и Одбора за контролу служби безбедности, чији су председници Марија Обрадовић и Игор Бечић.

Питали смо јуче Марију Обрадовић да ли је тачно да је секретарка сама себе уврстила у делегацију, а да је скинута са списка после њене интервенције, а она нам је одговорила:

„То је тачно. ОЕБС је организовао ускостручно студијско путовање везано за сектор безбедности, искључиво за посланике скупштинских одбора који се баве безбедношћу. Строго је био ограничен број посланика, па су и неки посланици који су били врло заинтересовани за ово путовање због могућности да се упознају са сектором шведске безбедности, остали ускраћени да се нађу у делегацији. Било је крајње некоректно да уместо посланика крене она (Булајићева), која нема никаквог основа за учешће на таквом путовању”.

Посланици умеју да кажу да од деловања и понашања сваког од њих зависи какав углед у јавности ће да има Скупштина Србије. Сваки пут се, при том, пожале како је рејтинг парламента врло низак. И јесте низак, али сасвим сигурно неће бити поправљен уколико се медијима буду достављале анонимне информације о веома великом проблему, који такорећи урушава ову институцију изнутра. Запослени у скупштини имају право да се плаше, да ћуте и анонимно траже помоћ од новинара. Посланици немају право. Они су плаћени да говоре и да проблеме решавају.

Секретарка започела лични рат са својим заменицима

У Скупштини Србије се одвијала права драма, а било је и сцена које никако не приличе тој институцији, сазнаје „Блиц“!

Наиме, генерална секретарка парламента, једне од најбитнијих институција у Србији, Светислава Булајић наредила је обезбеђењу да из канцеларије избаци њене заменике Срђана Смиљанића и Бранка Маринковића!

 Извор „Блица“ из Скупштине објашњава да је Булајићева прво хтела да исели заменике из канцеларије, а кад они нису хтели сами да изађу, наредила је да их избаце, али је обезбеђење одбило то да учини!

– Булајићева је из неких својих личних разлога и због личних ратова решила да из канцеларије избаци Срђана и Бранка. Они нису пристали на то зато што знају да су закон и запослени на њиховој страни. Одбили су да изађу, после чега почиње драма. Булајићева је довела обезбеђење да би их избацила из канцеларије, али је и обезбеђење одбило да реагује у овом случају. Заменици су остали ту где су и били – наводи извор „Блица”.

Смиљанић и Маринковић као да су наслутили да ће се то десити, те су дан раније послали допис, који је у поседу „Блица”, којим су обавестили све запослене којима руководе да немају дозволу да улазе у њихову канцеларију ни да премештају било какве ствари. Допис је достављен и председници Народне скупштине Маји Гојковић.

„Налаже се свим запосленима у сектору за одржавање објеката да ни у ком случају не улазе у канцеларију 47 у партеру Дома Народне скупштине, да врше било какво премештање ствари, канцеларијског материјала или било ког другог инвентара који се налази у канцеларији 47. Такође се налаже да се сви запослени у сектору за одржавање објеката уздрже од преузимања било какве радње у смислу принудног исељавања лица и ствари које се налазе у канцеларији”, стоји у наредби Смиљанића и Маринковића.

Сама себе слала на службена путовања, потписивала себи дневнице

Светислава Булајић, некадашњи кадар ЛДП, једини је генерални секретар Скупштине против ког су се бунили запослени. Према писању медија, они су против ње поднели више пријава због наводних злоупотреба службеног положаја, мобинга и других кривичних радњи.

Оптужили су је да је кршила законе, запослила себи подобне људе, а према запосленима се скандалозно понашала. Такође, оптужена је да је себи одобравала прековремени рад и прописивала исплате. Списку, међутим, ту није крај. Како тврде запослени, Светислава је себе слала и на службена путовања, писала себи дневнице…

Булајићева је, међутим, у више наврата све те оптужбе одбацивала као “ноторне глупости”.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” биле су народне посланице у Скупштини Србије, Марија Јањушевић (Српски покрет Двери) и др Aна Стевановић (Доста је било). Тема емисије је била најављено усвајање Законе о родној равноправности у Скупштини Србије, и проблем породичног насиља у српском друштву. Погледајте:

У емисији се причало о о вези ријалитија на ТВ Пинку и уласка Вучићеве Српске листе у влади ратног злочинца Рамуша Харадинаја (00:01:30), о томе зашто РЕМ не ради свој посао када су у питању српски медији (00:05:00), о опозиционим протестима испред Владе Србије и ТВ Пинка у суботу 16. 09.2017., од 14:00 у Београду (00:12:00), о томе зашто нема тв дебата између режима и опозиције на великим медијима у Србији (00:14:00); као и о опозицији у Србији (00:16:00).