Прочитај ми чланак

30 ГОДИНА ОД 8. СЕДНИЦЕ – да ли би било другачије да је победио Иван Стамболић?

0

Пре 30 година одржана је Осма седница Савеза комуниста. Тог дана, по мишљењу многих, рођен је вођа, а његов успон означио је увод у ратове деведесетих година и коначни распад Југославије. Био је то и коначни разлаз између Слободана Милошевића и тадашњег председника Председништва Србије Иван Стамболића.

Да ли би све било другачије да је са Осме седнице Иван Стамболић, а не Слободан Милошевић, изашао као победник?

Југославија би се можда распала, али сигурно не би било крвопролића – каже за Н1 Љубинка Трговчевић, у то време чланица Председништва Србије и блиска сарадница Ивана Стамболића. Управо у тој функцији, иако није била члан ЦК Србије, присуствовала је и Осмој седници.

„Ми смо се видели ујутру у Председништву и Иван је рекао „свако нек говори по својој савести“. Он никоме није рекао шта да говори, па ни мени, која сам тада била најмлађа и политички најнеискуснија. Човек је веровао у људе и то је његова највећа мана“, рекла је Љубинка Трговчевић, чланица Председништва Србије од 1986. до 1988. године.

Јер веровао је у Слободана Милошевића с којим је четврт века био нераздвојни пријатељ и кога је довео на чело партије. Одлазак на Косово Поље у априлу 87 и чувена Милошевићева реченица „Нико не сме да вас бије“, променила је однос снага у Савезу комуниста.

Од тог тренутка Слободан Милошевић постаје народни херој који штити српске националне интересе. Већином гласова, на Осмој седници, искључен је из партије Драгиша Павловић, тадашњи председник градских комуниста јер критиковао “олако обећану брзину” решавања проблема Косова, алудирајући на Милошевића. Зато је био његова прва политичка жртва. Стамболић је био главна.

„Његов читам систем вредности се у том тренутку срушио, то се видело по њему, јер он није могао да верује да ће моћи да му окрене леђа неко кога је он највише волео. Мени је лично једанпут рекао „волео сам га више него браћу“. Иван Стамболић је био човек кој је доживео најгору судбину у овој држави, завршио је у кречу, а то се без шефа државе није могло урадити… а били су пријатељи“, каже Љубинка Трговчевић.

Да је било објективног новинарства, додаје саговорница Н1, сваком човеку било би јасно да је на делу било рађање вође. Михајло Ерић био је главни уредник информативног програма Радио телевизије Београд, уочи Осме седнице и сведок чистке која је, потом уследила.

„Није могло да нам се догоди да емитујемо само једну страну. Е то је велика грешка редакције, по оцени Милошевића, и кад је узео власт оцењено је да је телевизија фаворизовала политику која је осуђена на Осмој седници. И зато је Милошевић осмах сменио екипу у телевизији Београд, сменио је директора Политике, и довео кадрове који ће га пропагирати и кренуо у несрећу из које још не можемо да изађемо“, каже Михајло Ерић, главни уредник информативног програма РТБ (1982-1987).

Након серије изгубљених ратова, уз велике егзодусе Срба, 30 година касније, питање Косова и даље је отворено.

БОНУС ВИДЕО

У емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, историчари др Милан Ст. Протић  и др Драган Петровић, говоре о томе шта би било са Краљевином Југославијом да није било Другог светског рата (00:12:00), о вишенационалним творевинама у модерној Европи и сепаратизму и демократији (00:13:15); као и о томе зашто се распала Југославија (00:16:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.