Прочитај ми чланак

МОГУ ЛИ руске војне вежбе да се претворе у рат?

0

ЦНН је у недавном чланку анализирао руске намере и велике војне вјежбе које та земља спроводи. Како је наведено, западни суседи Русије и Белорусије забринути су због њихове војне вјежбе "Запад" јер она личи на припреме за рат са НАТО.

Због тога се тим војним маневрима посвећује посебна пажња, а око њих су настале и бројне приче. Војне вежбе се одржавају сваке четири године, а у западним медијима се за оне из 2009. године објавило да су се завршиле симулираним нападом на главни град Пољске Варшаву, иако за то не постоје докази.

Овогодишњи планови?

Овогодишњи „Запад“ важан је јер ће га росматрати Сједињене Америчке Државе, НАТО, а посебно државе уз границу Русије и Белорусије, како би сазнали што је више могуће о руским капацитетима и војним поступцима. Како наводи ЦНН, Русија је већ раније великим трупама напала Грузију и Украјину, а суседне земље боје се да би сада „Запад“ могао да послужи као још једна руска војна пустоловина.

У вежбу је укључена и Белорусија која се налази у тешком положају. Службено је руски савезник, али не дели московски антагонизам према Западу, жели да остане неутрална у руским сукобима с НАТО, а током вежбе настоји да буде отворена према Западу.

Власти из главног града Минска позвале су службене посматраче из бројних земаља и светских организација, те медије да посматрају делове вежбе. То се вероватно не свиђа Русији која се није огласила о тим војним активностима, пише ЦНН.

Шушкања у медијима

Појављују се и бројне теорије о руским намерама у вези с овом вежбом, од напада на суседне земље НАТО, до остављања трупа у Белорусији за будуће војне акције. Но и за то би Москви била потребна сарадња с Минском, што не одговара досадашњем белоруском обрасцу понашања опирања постављању руске војној инфраструктури у ту земљу.

Ни Русији заправо сада не одговара стварање сукоба, због могућности да се у скором року ублаже санкције које су јој наметнуле САД и Европа.

Као резултат тога, Русија тренутно комбинује претећу реторику за застрашивање западних земаља с противуречном поруком о томе да су они који се боје руске војске „хистерични“ и „живе у прошлом веку“.

Ћутећи о војној вежби, Русија потиче нагађања у западњачким медијима, па након што се вежба заврши без инцидента, може спремно да изјави: „То смо вам и рекли“.