Прочитај ми чланак

НИШТА ОД ДЕОБЕ: Власт поклонила Албанцима север!

0

Промена граница на Балкану, коју заговара Ивица Дачић, произвела би регионални хаос, сматрају аналитичари.

Разграничење на Косову, за које је поново залегао шеф дипломатије Ивица Дачић, мршава је шанса да се компромисом дође до решења, оцењују саговорници Курира.

После Дачићевог подгревања старе идеје, која је, како наглашавају, ништа друго до подела Косова, могу се чути и упозорења да би таква промена граница на Балкану произвела „регионални хаос“.

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић каже за Курир да су ове идеје опасне и неодговорне и да долазе у крајње погрешно време. Јањић напомиње да је предлог потпредседника Владе заправо „признање Косова у новим границама“.

– Суштина његовог предлога је „дај само да не живимо с Албанцима“, али Дачић је опасно ушао у интересну зону НАТО. Не видим како ће се Албанци и НАТО сагласити да север, који је већ интегрисан у Косово, размене са Прешевом, које је већ интегрисано у Србију. Дачић је преузео идеју од Ћосића и пред унутрашњи дијалог је успоставио тему статуса. Тиме он озбиљно минира Вучићеву политику која нам је саопштена. Сада сви могу да воде дијалог с Дачићем, а не с Вучићем. Ово слути на регионални хаос и не може на добро да изађе – упозорава Јањић.

Уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић признаје да Дачићева идеја изгледа као компромис, али сматра да Албанци немају ниједан разлог да на њега пристану.

– Зашто би Приштина сада дала нешто кад су јој Дачић и Вучић већ поклонили север Косова и тиме себи избили главни адут за евентуални компромис. Не разумем како се разграничење разликује од поделе, а још мање ми је јасно после Дачићевог додатног појашњења. Не звучи толико лоше, али је велико питање колико је то реално. Захваљујући политици ове владе шансе су још мање, јер је ова власт препустила север Косова Приштини – оцењује Вукадиновић за Курир.

Аналитичар Тим Еш је за Блумберг повезао Дачићев текст о „идеји компромиса историјског и етничког права“ са тежњама Србије да уђе у ЕУ.

– У питању је значајан развој, узимајући у обзир са које стране долази. Дачић ће рећи да је у питању реалполитика, прихватање реалности, али и цена за чланство у ЕУ – изјавио је Еш.

Ипак, из Брисела још нема реакција на предлог који ће Дачић, како је најавио, ставити на сто у предстојећем унутрашњем дијалогу који је иницирао председник Вучић. Укратко, шеф дипломатије предлаже разграничење на оно што је српско и оно што је албанско, уз стварање модела за српску православну баштину по угледу на Атос, формирање ЗСО на југу и добијање финансијске надокнаде за узурпирану српску имовину.

Енвер Хоџај
ПРИЗНАЈТЕ КОСОВО

Из Приштине је стигао одговор косовског министра спољних послова Енвера Хоџаја:
– Порука за Дачића. Ако се унутрашњи дијалог не бави признањем косовске независне државности, онда се он своди на пропаст. Ако Србија константно води кампању против чланства Косова у међународним организацијама, о каквој нормализацији говоримо.

КО ЈЕ СВЕ ОД ПОЛИТИЧАРА ХТЕО РАЗГРАНИЧЕНЈЕ НА КОСОВУ

– Добрица Ћосић је „отац идеје“ о подели Косова, коју је наговестио још 1968, а лансирао 1981: „Косово ће за једну или две деценије постати албанска земља. Оно са Албанцима мора да буде подељено.“

– Душан Батаковић је крајем деведесетих понудио стварање пет кантона за Србе на КиМ, при чему би градови били под мешовитом албанско-српском управом, а кантони би обухватили и аграрна подручја у којима су Срби већина.

– Небојша Човић је први српски политичар после 2000. који је у јавност изашао са идејом поделе на српски и албански ентитет.

– Зоран Ђинђић је 2002. покушао да убеди саборце да су добра решења за Косово потрошена до 1999. и да су остала само лоша, а најмање лоше је подела Косова.

– Борис Тадић је тек 2008. први пут поменуо поделу и наговестио да је спреман да размишља о тој опцији „ако исцрпимо све претходне опције“.