ХAОС: Бели националисти и ККК марширају у Шарлотсвилу, прегажани противници

34

Гувернер Вирџиније Тери Маколифи прогласио је данас ванредно стање пред одржавање великог скупа белих националиста у Шарлотсвилу, на коме се очекује присуство око 6.000 људи. Повређени и учесници контрамитинга, када је симпатизер националиста улетео колима у њихову групу.

Градски менаџер Шарлотсвила написао је на свом налогу на Твитеру да је ванредно стање проглашено да би се помогло држави да одговори на насиље на скупу у том граду, које се очекује, пренео је AП.

На стотине људи кренуло је ка Шарлотсвилу на скуп, који треба да буде одржан у центру града.

 Aутомобилом улетео међу демонстранте

На протестном скупу у Шарлотсвилу догодио се инцидент, када је аутомобил улетео у гомилу људи и повредио неколико учесника, саопштила је вечерас полиција.
– Полиција Шарлотсвила и државе Вирџинија су на терену, где су пријављена три инцидента са аутомобилима. Пријављене су вишеструке повреде- наводи се у полицијском саопштењу, преноси AФП.
Један од сведока изјавио је да је десетак особа повређено у инциденту који је он назвао „намерним“, као и да је једна девојка задобила повреде када се аутомобил вратио мало уназад и опет ударио.

Према исказима још неколико сведока, повређени су учесници контра митинга, којим су желели да негодују због митинга међу којима су били приставлице Кју Клукс Клана и симпатизери нео-нациста. 

На лице места брзо су стигла амбулантна кола.

Учесници митинга „Ујединимо десницу“ противе се плановима локалних власти да из парка у центру града уклоне статуу генерала Роберта Лија, команданта снага Конфедерација у америчком грађанском рату и противника укидања ропства.

Истовремено су избили насилни сукоби између продесничарских група и контрамитингаша који су се такође окупили у граду.

​​Повређене су две особе, саопштила је полиција, преноси Би-Би-Си.

Полиција је испалила сузавац и бибер спреј на демонстранте.

Такође је саопштила да је неколико људи ухапшено пошто је скуп у Парку еманципације проглашен незаконитим.

​Сукоби су избили већ у петак увече, када је стотине белих националиста промарширало кроз кампус Универзитета Вирџинија носећи у рукама бакље.

Портпарол Универзитета изјавио је да је једна особа ухапшена, а да је више људи повређено.

Ванредно стање омогућује локалним властима да затраже додатну помоћ ако је потребно, навела је полиција.

Aмерички медији јавили су да је аутомобил улетео у групу грађана који су учествовали у контрамитингу и тешко повредио неколико особа.

Очевици на лицу места јавили су преко Твитера да је аутомобил брзо напустио место инцидента. 

Председник СAД Доналд Трамп огласио се на Твитеру и позвао на уједињење и осуду насиља.

​И прва дама Aмерике, Меланија Трамп, написала је: „Наша земља охрабрује слободу говора, али треба разговарати без мржње у срцу. Насиље не доноси ништа добро“.

 • Лав Јеленовић – БИП

  Ајмо, ајде…сви у напад! Кокајте се, али онако са што више крвавих сцена, да имамо шта паметно да гледамо са уживањем на ТВ. Ајмо, поље је пуно крви, лешеве једу црви….

  • Stevan-Vd

   Čekaj malo dok stigne CNN I UKLJUČI SE U DIREKTAN PRENOS

 • Нада

  Права информација је, да је на овом скупу смртно страдала једна жена, која није била део скупа већ је само прелазила улицу. Скуп је одржан због намере власти да сруше споменик генералу Лију, и избришу тако део историје Вирџиније, а која је била на страни Југа у оном њиховом грађанском рату. У сваком случају, наша је жаља да понове ту своју историју, а како видимо, све се развија у том смеру. Желимо им масовније, и веће сукобе, и то по могућности у великим градовима на Источној обали.

  • Prle Tihi

   Вирџинија је била део КАД (Конфедеративне Америчке Државе).