Прочитај ми чланак

А СРБИЈА НЕ ДАЈЕ НИШТА: Младићу и Караџићу 10.000 евра од Републике Српске

0

Власти Републике Српске (РС) доделиће ове године 10.000 евра финансијске подршке Ратку Младићу и Радовану Караџићу, којима се суди у Хашком трибуналу.

Влада РС-а доделиће једнократну помоћ у износу од 20.000 конвертибилних марака (10.220 евра) бившем команданту Војске Републике Српске (ВРС) Ратку Младићу и ратном председнику РС-а Радовану Караџићу, саопштено је у петак из Бироа Владе РС-а за односе с јавношћу.

Првостепена пресуда Младићу, којем се у Хашком трибуналу суди за геноцид и ратне злочине у БиХ, требало би бити изречена у новембру ове године, а Караџић је осуђен у марту прошле године и његов је случај сада у жалбеном поступку. Обојица су негирали оптужбе. Новац ће бити исплаћен на основу правилника који ће, уз сагласност министра правде, донети Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, саопштено је из Бироа Владе РС-а за односе с јавношћу.

Ово није први пут да Влада РС-а даје финансијску подршку оптуженицима, каже Хајра Ћатић, председница Удружења „Жене Сребренице“, која изражава незадовољство због ове најаве власти РС-а. „Није то ништа ново. Влада РС-а одавно помаже и породице злочинаца и њих саме“, каже Ћатић за БИРН.

Прошле је године Влада РС дала 20.460 еура подршке Младићу, Караџићу, бившем министру унутрашњих послова РС-а Мићи Станишићу и бившем начелнику Центра служби безбједности (ЦСБ) у Бањалуци Стојану Жупљанину. Младићев адвокат Миодраг Стојановић рекао је да је новац намењен искључиво оптуженима за кантину, телефон, одећу, односно за њихове основне потребе.

Према истраживању које је БИРН спровео 2013, до децембра месеца те године, бивше југословенске државе су потрошиле 40 милиона евра јавних средстава за подршку оптуженицима за ратне злочине којима се суди у Хашком трибуналу. Влада РС-а је 2013. издвојила више од милион марака. Новац је уплаћен и породицама српских оптуженика преко фонда „Помоћ“, но јавно није обелодањено колико је средстава скупљено и како су она потрошена.

Две земље које су издвојиле највише јавних средстава на оптужене пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију (МКСЈ) јесу Хрватска, која је на тројицу оптужених потрошила више од 28 милиона евра, и Македонија, која је потрошила, како се процењује, 9,5 милиона само на двојицу људи. У БиХ је потрошено укупно 640.000 евра на помоћ оптуженима, али се читав износ заправо односи на помоћ Републике Српске окривљеним Србима. Новац је уплаћен и породицама српских оптуженика преко фонда „Помоћ“, иако јавно није обелодањено колико је средстава сакупљено и како су она потрошена.