ЛАЗАНСКИ: Сукоб Кине и Индије на Хималајима — може бити само један цар

15

У емисији „На нишану Мирослава Лазанског" политиколог Александар Павић и аналитичар Института за новију историју Јован Чавошки разговарали су о томе да ли је председник САД Доналд Трамп одлукама Конгреса остао без извршне власти; шта он сада представља у Белој кући.

Како ће тећи односи Москве и Вашингтона после увођења нових санкција Русији; шта се то збива на Тибету, где Кина и Индија гомилају трупе.

Цела ситуација од избора Трампа је без преседана, каже Павић, описујући стање на америчкој политичкој сцени. Први пут у историји америчких унутарполитичких односа Конгрес је на драстичан начин онемогућио председника да спроводи политику какву је наумио.

Трамп је потписао акт о увођењу санкција, али је уз то нагласио да је Конгрес узурпирао његово право да води спољну политику, каже Павић. Уз акт, Трамп је потписао и председничку изјаву.

„Пошто амерички председници могу да бирају вето на један део закона, а на други не, у последње време, а то је Обама поготово користио, они уз закон који им се не допада издају председничку изјаву где кажу шта су њихове ограде. Себи остављају простор да то тумаче другачије него што тумачи Конгрес. То је Трамп делимично урадио са овим законом“, објашњава Павић.

Тиме је Трамп себи оставио простор за деловање — када се говори о санкцијама енергетским фирмама које улазе у пројекте у које су укључене руске компаније, оставио је себи простор да може да издаје посебне лиценце и да тако заобиђе режим санкција, наводи Павић један од примера.

Конгрес има инструменте да сасече Трампове напоре да заобиђе режим санкција, али би у том случају започела отворена борба између две гране власти, каже Павић.

Амерички систем до сада је био стабилан, а сада је трајно дестабилизован, додаје он.

„Оно што су му до сада биле предности, сада су одједном постале мане. И тешко да то може да се закрпи, зато што је Трамповом победом огољено шта је постала права природа тог система. И види се да Америка болује од исте болести од које болује и остатак западног света — отуђене елите, деиндустријализације и становништва које постаје све сиромашније и све отуђеније од центара политичке моћи“, каже Павић.

Тињајући гранични сукоб између Индије и Кине у Бутану ескалирао је у последња два месеца. Индија сигурно није слепо оруђе у америчким рукама, каже Чавошки, одговарајући на питање да ли је могуће да су САД умешане у ескалацију сукоба на Хималајима.

На тај начин Кина би се разапела на два фронта — један на Корејском полуострву, а други на граници са Индијом.

Индија је, каже Чавошки, једна од ретких азијских земаља која се није придружила кинеском „Новом путу свиле“, већ покушава да, заједно са Јапаном, игра своју игру.

„Мислим да је овде у питању један стари историјски проблем односа између Индије и Кине, две велике земље и две старе цивилизације, од којих свака жели да буде репрезент Азије у светским пословима. Често пријатељима цитирам једну кинеску пословицу која каже Не могу бити два сунца на небу, као што не могу бити ни два цара на земљи. Мислим да је то велики проблем и Кине и Индије зато што и једна и друга сматрају да се оно што је њихова интересна сфера, нарочито на Хималајима преклапа“, каже Чавошки.

Кинеско-индијски конфликт је дуготрајан и компликован, сматрају саговорници Спутњика. Сва сложеност ситуације долази до изражаја ако се схвати да Индија не може себи да дозволи да буде окружена кинеским економским и политичким пројектима, док би кинеска мека моћ почела да опада у случају отвореног рата са Индијом.

 • Ћирко

  Маните се Кине и Индије. Ајд мало да расправљамо ко би победио у рату између САД и Канаде.:))

 • 50 pera

  Koliko le su samo Englezi ulagali u podsticanje takvog sukoba, od tog sukoba najmanje imaju koristi Indijci i Kinezi a najviše zapadni svet.Kako su samo vešto zaigrali na sujetu Indijaca da im Kinezi pred nosem razvijaju dominaciju nekakvim ,, novim putem svile,, koristeći lednike Himalaja.Značaj novog puta svile podignut na piedestal kao da se nalazimo u sredjem veku.Još će naterati da se Rusija opredeli izmedju dva velika prijatelja.

  • VELIKI HRVOSER

   INDIJCI SU UVEK BILI NI TAMO NI VAMO,U DOBA KOMUNIZMA NISU BILI PRIJATELJI NEGO NESVRSTANI, TAKO I SADA, KUPUJU ORUŽJE I IZ SAD I IZ RUSIJE…CIGOŠI SU TO, NEOZBILJNO JE TO, NE TREBA NJIH OZBILJNO SHVATITI A POSEBNO NE ZA SAVEZNIKA.

   A TO DA BI ZAPADU DOBRO DOŠAO TAJ RAT SVAKOM JE JASNO, SAMO CIGOŠI NE SMEJU NA KINU

  • Владимир

   Кад би се којим случајем пошибали, жути би извукли дебљи крај. То сви знају. Наравно такав рат не би одговарао ниједној страни, а поготову не Кини, која је веома зависна од поморских рута. Зато је мени и била смешна прича око великог савезништва у БРИКС-у. Кина је бацила око на Сибир, контролише Пакистан, локална је и глобална ненадмашива економска локомотива, а то не одговара ником сем њима. Да не помињем да су ривали већ миленијумима. Кинези немају савезника. Одувек су радили искључиво у свом интересу. Зато Кина и ради све што може да случајно не зарати. Њима највише одговара овакво стање.

  • AKO BI NEDAJ BOZE,DOSLO DO RATA IZMEDJU INDIJE I KINE.KINA BI POBEDILA.INDIJA BI BILA SRAVLJENA SA ZEMLJOM.NEMAJU SANSE INDIJCI,BEZ OBZIRA NA TO STO IH IMA PREKO MILIJARDU.KINA JE JACA VOJNA I EKONOMSKA SILA.

  • Владимир

   Што мислиш да немају шансе? Кина јесте јача економски, војно су ту негде, мала је разлика. А та економија се зачас уруши, уколико буде рата. Индија има бољи терен за напад или одбрану, Кинези лошији. Кинези су 90% сконцентрисани у приобалним градовима, Индијци су равномерно распорећени по целом индијском подконтиненту. Такође Индијци имају већу шареноликост наоружања, док се Кина углавном ослања на своју производњу и копије, које још нису испробане у борбеној акцији. Кина нема развијену НИКАКВУ војну доктрину, док је код Индијаца она присутна већ хиљадама година. Најбитнија ствар, Кина нема нити једног ваљаног официра са било каквим ратним искуством. Нити кадар, нити логистика, нити било шта. У протеклих пар година трудили су се да шаљу у мировне мисије по Африци, да би добили макар какво искуство. Међутим, тешко се могу мерити црнци пирати из Сомалије, са организованом војском попут индијске.

  • Markos

   Pre ce Englezi i Amerika da izazovu nuklearni rat nego da puste da im kolonija Indija propadne a specijalno ne da je Kinezi osvoje.

  • Владимир

   Наравно, али ако би теоретски дошло дотле, не би ни они били мачји кашаљ…

  • VELIKI HRVOSER

   ČEKAJ, KINEZI NISU OPASNI ZA INDIJU ALI JESU ZA RUSIJU ??? MALO MI JE ČUDNO TVOJE RAZMIŠLJANJE.

  • Владимир

   Опасни су за Русе у другом смислу, војно не могу да се носе са њима и зато неће ни да покушавају. Много Кинеза је добило држављанство РСФ, и они тихо преузимају пуста пространства, нешто слично шиптарима код нас. Кинезима је у плану то за 50-100 година, њима се нигде не жури. Кина ће све урадити што може да до рата не дође. Њихово време тек долази.

  • VELIKI HRVOSER

   Dobijaju drzavljanstvo Rusije? A po kom osnovu? Da dobijaju radne dizvole to mi je poznato, ali za rusko drzavljanstvo ima guza mnogo da se oznoji da ga dobije,to je gotovo nemoguce. Sigurno sporadicnih primera ima,ali da kinezi dobijaju ruska drzavljanstva masovno ja to nit cuo nit vidim da je to moguce.

  • Владимир

   Свако ко живи у РФ дуже од 3 године добија право на држављанство. То иде по убрзаном поступку за далеки исток који је ненасељен. Руси их за сада ротирају на радне визе по годину дана, али пошто су у хроничном недостатку радне снаге, морају да пуштају Кинезе. Кина чак има национални програм помоћи новонасељеним у Сибиру, да се лакше снађу.

  • Милан Топлица

   Том и таквом хипотетичком рату победио би Запад са њиховом депопулацијом света, нестало би 2 и кусур милијарде људи.

  • VELIKI HRVOSER

   TIH 2,5 MLRD.MALO BI KO ŽALIO, POSEBNO CIGOJNERE

 • VELIKI HRVOSER

  CIGOŠI ĆE NAYEBATI OD ŽUTIH