Прочитај ми чланак

КАД НЕМАЦ „МЛАТИ“ ПРАЗНУ СЛАМУ: Турнеја Мартина Шулца по Европи

0

Мартину Шулцу упорно показују да нема нимало шансе да 24. септембра победи Ангелу Меркел. Што су избори ближи, то се све више немачких бизнисмена једноставно окреће од њега. Ако ништа, недавно социолошко истраживање у коме је учествовао 521 руководилац фирми и организација у сфери економије, политике и управе, показало је да се 87% топ-менаџера изјаснило за Ангелу Меркел, а само 12% за Мартина Шулца. Истраживање су спровеле утицајне немачке новине Frankfurter Allgemeine Zeitung и журнал Capital.

Како би колико-толико подигао свој рејтинг и привукао на себе пажњу господин Шулц је недавно боравио у две утицајне европске престонице. У Риму се састао са премијером Италије Паолом Ђентилонијем. Шулц одлично зна да су од свих земаља Европске уније од избеглица највише настрадали Апенини. За само 6 месеци у Италију је стигло 93 хиљаде људи из Северне Африке. Италија са таквим оптерећењем више не може да изађе на крај.

У Риму се Шулц позабавио партијским млаћењем празне сламе, те је позвао да се разради нова афричка стратегија Европске уније. Док се буду припремала документа, док их буду усаглашавали и све остало, Италија ће се загрцнути од таласа гладних Либијаца, Алжираца, Тунижана и тако даље. Њих преко мора пребацује међународна мафија која је само прошле године на том послу зарадила 1 милијарду евра.

Мартин Шулц себи прави рекламу, а савремена трговина робовима цвета све јачом бојом. Ништа не треба да се говори, треба само да се уради, и то нешто конкретно. Тим пре, што је господин Шулц до скора руководио Европским парламентом и врло је вероватно да је сасвим добро упознат са ситуацијом на тржишту робова.

У Паризу се он бавио финансијским питањима. Социјалистичко-демократску партију Немачке је позвао да убрза реформе у евро-зони и да ојача основе девизног тржишта. Шта више, он се изјаснио за постављање на дужност министра финансија јединственог девизног блока за борбу са пореском конкуренцијом и њеним избегавањем плаћања. На сусрету са новим председником Француске Емануелом Макроном он је неочекивано изјавио да Немачка треба да уради више за Европу, укључујући ту и уплату у буџет Европе.

Могуће је да ће такве изјаве наћи одзив у главама неких лево-центристичких социјалдемократа. Али госпођа Меркел, која је на власти 12 година, све то гледа мало другачије. Немачка и тако вуче на својим леђима практично сву Источну Европу, па чак и део Западне. Тако да је Шулц, по свему судећи, мало пожурио. Топ-менаџери Немачке тешко да су спремни да убаце неколико стотина милијарди евра у заједничку касу ЕУ. Ипак се треба бринути и за сопствено становништво.