Прочитај ми чланак

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Хрватска у магарећој клупи, Србија нови миљеник?

0

Порука Немачке да би Хрватска требало да поштује арбитражну одлуку у спору са Словенијом разбеснела је многе Хрвате. У делу хрватске јавности Немачка се из брижне старије сестре, претворила у злу маћеху, пише Дојче веле.

„Треба се осветити Aнгели Меркел па нека размишља. То је божја казна за понашање према Хрватској!“. То је један од коментара читалаца на прилог о нередима и опустошеним улицама Хамбурга током самита Г20.

„Доле Дојче веле, гласник непријатељске Немачке“, коментар је на вест о ставу Европске комисије о арбитражној пресуди у спору између Хрватске и Словеније. „Данке фрау Меркел“, написао је један од коментатора на вест о окончању арбитраже коју је Загреб и пре изрицања одбио.

Реч је о пристојнијем избору утисака на друштвеним мрежама који су последица става немачке владе да би Хрватска требало да поштује одлуку Сталног арбитражног суда у Хагу у случају граничног спора са Словенијом.

A све до недавно, Немачка је у Хрватској била доживљавана као изразито пријатељска земља која је не само да је помогла Хрватској у њеном осамостаљењу, већ јој је била и главни партнер приликом преговарања о уласку у Европску унију.

Србија је нови фаворит Немачке – то се у последње време чује од аналитичара који сматрају да је председник Србије Aлександар Вучић „учитељицин миљеник“. A учитељица је, наравно, Aнгела Меркел. Утисак да је Хрватска у магарећој клупи, појачан је саопштењем немачке владе баш у тренутку док је премијер Aндреј Пленковић изјављивао да Хрватска неће поштовати арбитражну одлуку.

Пред хрватско-немачким пријатељством поново су изазовна времена у којима ће, према очекивањима Загреба, Словенија покушати да блокира улазак Хрватске у шенгенски простор – као део уцене око признавања арбитраже из које је Хрватска изашла још 2015. године. 

Међутим, без обзира на сентимент према политичким ставовима администрације у Берлину и будућој улози у спору двеју суседних држава, чини се да ће Немачка и у будућности бити обећана земља за хрватске гастарбајтере. Према немачком Савезном заводу за статистику, само прошле године у Немачку се доселило 56.000 Хрвата, чиме је њихов укупан број порастао на готово 333.000, закључује Дојче веле.