Прочитај ми чланак

ЕВО КАКО ДА ИЗБЕГНЕТЕ ГУЖВЕ НА ГРАНИЦИ! У Грчку уђите ноћу!

0

Најбоље је да се на граничном прелазу појавите до четири сата ујутро, а на све начине избегните да на Евзони стигнете у шест, јер је тада смена цариника и полицајаца

Вечито питање је кад треба кренути на пут за Грчку да би се избегле гужве на границама.

Сајт Грцкаинфо.цом је анализирао подробно искуства својих читалаца, који им редовно дојављују информације о стању на путевима ка омиљеним дестинацијама за летовање, и дошли су до закључка да су највеће гужве углавном петком и суботом за улазак у Грчку и недељом (излазак из Грчке), затим 1. и 15. у месецу и данима кад су смене туристичких агенција. Наводи се и да уколико се тим данима задесите на Евзонију и Богородици после 17 часова, веома кратко ћете чекати на пролаз.

Празници

Пракса показује да ћете највероватније краће чекати уколико се на улазу у Грчку појавите током ноћи, најкасније до четири сата ујутру. Уколико је могуће, избегните долазак на Евзони у шест ујутру по српском времену или седам по грчком. У то време је смена цариника и полицајаца.

Критични дан за прелазак биће 2. август, кад се у Македонији слави велики празник Илинден и велики број Македонаца одлазе у Грчку, као и 8. септембар, кад се слави Дан независности. Продужени викенд за Македонце почиње у петак, 25. августа, јер празник Успења Пресвете Богородице пада у понедељак (28. августа), па би тада требало избегавати прелазе Дојран и Евзони, где се очекују колоне аутомобила. Такође, важно је напоменути да се Велика Госпојина у Грчкој слави нерадно 14, 15. и 16. августа, а кад се томе придода и викенд (12. и 13), знајте да у тих пет дана у летовалиштима нема слободног смештаја.

Путујте радним данима

На путовање ка Грчкој је свакако најбоље кренути радним даном, јер су тада гужве и на путу и на граничним прелазима драстично мање, наводи Grckainfo.com. Излазак из Грчке се углавном одвија брзо, јер при повратку Грци ретко проверавају пасоше туристима.

Чињенице
УГАСИТЕ ЦИГАРЕТУ НА ГРАНИЦИ

– На улазу у Грчку најбоље је појавити се до четири ујутро
– Уколико је могуће, избегните долазак на Евзони у шест ујутру по српском времену или седам по грчком. У то време је смена цариника и полицајаца
– Критичан дан биће 2. август, кад Македонци славе Илинден и крећу у Грчку
– Велике гужве се очекују од 12. до 16. августа пошто Грци не раде за Велику Госпојину
– Уколико сте пушач, угасите цигарету на граници и обавезно скините наочаре за сунце док разговарате са цариником или полицајцем
– Након преласка у Грчку померите часовнике за један сат унапред

Алтернативни правац
ПРОХОР ПЧИЊСКИ БОЉИ ЗА ТУРИСТЕ С ДЕЦОМ

Између 15. јула и 15. августа савет туристима, посебно онима с малом децом, јесте да за улазак у Македонију користе гранични прелаз Прохор Пчињски. Овим правцем пут до Куманова је дужи око 12 километара, али је вероватно то много боље него чекати у дугим колонама, саветују на граничном прелазу у Прешеву, а преноси Grckainfo.com.

Може и овуда, али…
БУГАРСКЕ ПУТЕВЕ ЗАКРЧИЛИ ТУРЦИ

Ка Грчкој можете да идете и преко Бугарске, али знајте да турски држављани крећу из ЕУ својим кућама на годишњи одмор и да користе управо путеве кроз Бугарску, што може да доведе колапса. А туда неретко пролазе и Румуни, Украјинци и Чеси.