Прочитај ми чланак

СПЕКТАКЛ НА УШЋУ: 20.000 посетилаца слушало Филхармонију

0

Концерт Београдске филхармонија на отвореном завршен је на Новом Београду извођењем традицоналних маршева - Радецки марша и Марша на Дрину.

Пре тога је, на крају концертног спектакла, под диригентском палицом специјалнго госта, маестра Зубина Мехте изведено финале Пете симфоније Лудвига ван Бетовена.

Пред више од 20.000 љубитеља музике концертни спектакл почео је увертиром за оперу „Кармен“ Жоржа Бизеа, а потом су се ређала дела коју су посетиоци сами изабрали, гласајући за реперторар.

Београдска филхармонија са шефом-диригентом Габријелом Фелцом извела је изабране нумере, Дансон бр. 2 мексичког композитора Артура Маркеса, Валцер Дмитрија Шостаковича као и композиције Камија Сен Санса и Стевана Христића…

На највећем, како је оцењено, спектаклу класичне музике у Србији чула су се и дела Рихарда Вагнера, Петра Илича Чајковског, али и „Империјални марш“ из филма „Ратови звезда“.

Фелц је рекао окупљенима у Блоку 13 на Новом Београду на српском језику да су најбоља публика на свету.

Концерту је присуствовало 20.000 људи, који су уживали слушајући Хаџатуријанову „Игру сабљи“, Вагнерову „Валкиру“, Равелов „Болеро“, музику из балета „Крцко Орашћић“ и остале композиције са репертоара.

О нумерама које су изведене на овом, како је оцењено, највећем спектаклу и највећем концерту класичне музике у историји Србије, одлучивала је публика.

У другој половини концерта на отвореном, публика је најгласније реаговала на тактове ремек дела Стевана Христића „Охридска легенда“, коју је Београдска филхармонија фантастично извела.

Нешто више од 20.000 људи бурно је поздравило у 21:30 сати излазак маестра Зубина Мехте на позорницу у Блоку 13 на Новом Београду.

 

Цењени диригент водио је Београдску филхармонију кроз завршетак тријумфалне Бетовенове „Пете симфоније“. Уследио је бис у којем је Београдска филхармонија одсвирала „Марш на Дрину“ Станислава Биничког.

Уследио је још један бис у којем је публика имала прилику да се осећа као да је на концерту у Бечкој филхармонији, која сваке године, свој наступ 1. јануара завршава уз Штраусову музику.

Бесплатни концерт одржан је на простору између ТРЦ „Ушће“ и Палате „Србија“, на коме се планира изградња будуће зграде Београдске Филхармоније.