Прочитај ми чланак

ОПЕТ СУ ЗАМАЈАВАЛИ СРБИЈУ: Нова влада стара политика?

0

У Скупштини Србије почела је ванредна седница на којој најкасније до 30. јуна треба да буде изабрана нова Влада Србије. Уколико се то не догоди биће расписани ванредни парламентарни избори.

На дневном реду је Предлог Закона о изменама Закона о министарствима. Очекује се да ће гласање о Предлогу бити у понедељак. Уколико се усвоји, председница парламента Маја Гојковић треба да закаже нову ванредну седницу на којој мандатарка за састав нове Владе у експозеу изнети план рада нове Владе и састав кабинета.

Иначе, према Предлогу Закона о изменама Закона о министарствима, уводе се два нова минстарства – за екологију и за европске интеграције, па ће тако будућа влада имати 18 уместо 16 министарства.

Увођење два нова минстарства није неочекивано, пре свега Министарства за европске интеграције. Наиме, на челу преговарачког тима са ЕУ била је министарка Јадранка Јоксимовић. Увођење овог министарства је и порука ЕУ о значају који Србија придаје евроинтеграцијама. Готово је извесно да ће на челу овог министарства бити управо Јадранка Јоксимовић, а његовим формирањем, према најавама, престаје да ради Канцеларија за европске интеграције.

О увођењу посебног министарства за заштиту животне средине разговарало се приликом формирања претходне Владе 2016. године. Тада ова намера није реализована због недостатка времена да такво решење прође скупштинску процедуру. Тако је екологија остала у оквиру Министарства пољопривреде.

Брига за животну средину и европска средства

Ко ће бити нови министар екологије сазнаћемо тек у експозеу мандатарке за састав нове владе Ане Брнабић. Медији међутим већ увелико преносе заинтересованост Социјалистичке партије Србије за место министра екологије имајући у виду и чињеницу, а томе у прилог иде и најава председника Александра Вучића да ће СПС имати више министарских места у новој влади.

Незванично се као кандидати спомињу председник Извршног одбора СПС Бранко Ружић, досадашња министарка без порфеља Славица Ђукић Дејановић, али и секретар Града Београда за заштиту животне средине Горан Триван.

Поједини медији као могућег кандидата за министра екологије наводе досадашњег министра пољопривреде и заштите животне средине Бранислава Недимовића, али су се могла прочитати и незванична сазнања да се СПС неће лако одрећи овог ресора.
Интересовање за ово министарство није без основа имајући у виду да ће оно у процесу придруживању ЕУ располагати великом количином новца.

Поглавље 27 у преговорима са Европском унијом једно је од најкомплекснијих и најскупљих.

Према изјавама званичника, усклађивање са еколошким стадардима ЕУ коштаће најмање 10,5 милијарди евра до 2030. године, а највежи део средстава повлачи се из европских фондова.

Србија је у овој области урадила најмање, а колики посао предстоји јасно је из податка да је потребно донети око 700 прописа.

Иако је било најава да ће Србија поглавље 27 отворити у 2016. години држава је за отварање поглавља добила „зелено светло“ тек у јануару ове године а отварање поглавља српски званичници очекују током ове године.

На значај овог министарства указује и процена саветника у Министарству пољопривреде и заштите животне средина Милана Стевановић да ће за питања из области екологије “бити потребно 1000 особа за преговарачки процес са ЕУ”.

За поједине министре гарантоване позиције и у новој влади

Оно што је за сада извесно а, што је потврдио и председник Александар Вучић је да Душан Вујовић остаје на месту министра финансија. Лидер СПС Ивица Дачић ће задржати место првог потпредседника Владе и шефа дипломатије. Зорана Михајловић очекује да настави да води ресор грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Поједини медији преносе незванична сазнања да се у Скупштини очекује бурна расправа око ресора, пре свега због ставова опозиције о појединим персоналним решењима.

Блиц и Данас преносе незванична сазнања да би Славица Ђукић Дејановић могла да замени Мају Гојковић на функцији председнице парламента, док би у том случају Гојковићева прешла да води Министарство културе и информисања.

Име Бранка Ружића није везано само за министра екологије, већ се сматра да је он најозбиљнији кандидат да наследи Ану Брнабић на месту министра за државну управу и локалну самоуправу.

Велика је вероватноћа да се из Новог Сада у Београд пресели и градоначелник Милош Вучевић, који је важио за једног од главних кандидата СНС-а за мадантара за састав нове владе. Према писању медија, уколико социјалисти добију ресор екологије, Вучевић би добио ресор државне управе и локалне самоуправе.

Партијски или по стручности

После вишедневног лицитирања о томе да ли ће Ана Брнабић имати стабилну већину у парламенту, СНС-а је саопштио да ће мандатарку подржати 129 посланика, а према званичним најавама о подршци већине коалиционих партнера, очекује се да ће избор примијерке подржати око 155 посланика.

Зато је лицитирање колико гласова ће добити прва жена на челу Владе, уз то и припадница ЛГБТ популације, више је личило на лоше режирану позоришну представу него на озбиљну забринутост за већину. За сада су пред Вучићевим аргументима остали “несаломиви” Драган Марковић Палма и Муамер Зукорлић, али нису најављене никакве санкције у случају “непослушности” приликом гласања о новој влади.

Оно што је битно за грађане је да ће, судећи према именима која се помињу у јавности последњих дана, ресори у новој влади и овога пута служити пре свега за задовољавање партијских апетита коалиционих партнера.

Експозе, по свему судећи, неће донети заокрет у политици Србије. То ће бити влада континуитета, а њене смернице је већ одредио председник Вучић.

Укратко – Ана Брнабић ће водити економију и чувати државну касу, а Ивица Дачић ће се бавити политичким питањима. Аналитичари овакаве најаве виде као наставак политике Србије “и запад и исток”.

Нова влада, према неким најавама, имаће један проблем мање – бриселски преговори са Приштином могли да буду подигнути на ниво председника Србије, а такву могућност најавио је управо председник Александар Вучић.

Наставак “бумбар принципа”?

Истовремено, министар финансија Душан Вујовић недавно је упозорио да бар „потпредседничка места не деле политички већ функционално“.

У Србији, по његовим речима, постоји проблем управљања, користе се застареле методе, „бумбар принцип и зујање около“ што је погрешно.

„Координација је тешка за Балкан. Људи који не схватају да се до циља може доћи заједничким радом, губе време и пребацују послове на друге. Треба применити принцип руководјења“, рекао је Вујовић.

Да ли ће Ана Брнабић ово упозорење схатити озбиљно, или ће се ипак определити да поједининим странкама да већи значај у Влади, што је најавио Александар Вучић, биће јасно тек из експозеа нове премијерке.