РУСКИ ЦАР НИКОЛАЈ ДРУГИ: Цар Николај слао Србе да спасу отаџбину

20

Пре тачно 100 година наши сународници из царске Русије кренули на Солунски фронт и победили. У Велики рат кренуло је више од 60.000 добровољаца

КАДА је Аустроугарска објавила рат Краљевини Србији у границама ове монархије живело је око милион наших људи. Срби који су живели на подручју данашњих Аустрије, Мађарске, Хрватске, Босне, Словеније, али и у деловима Словачке и Чешке, дакле на подручју Аустроугарске, нашли су се у Првом светском рату присилно мобилисани на Источном фронту. Не желећи да ратују за Хабзбуршку монархију, а против словенске браће на Балкану и у Русији, многи Срби су се предали руским бригадама.

Историчари тврде да је око 100.000 Срба из Аустроугарске емигрирало у царску Русију, а многи су постали добровољци руске и српске војске. Пр проценама историчара, чак око 60.000.

Још у јесен 1915. у Русији су почели да се појављују добровољци, углавном Срби, војници и официри аустроугарске војске, који су се налазили у руском ратном заробљеништву. Они су хтели да помогну Србији. Захваљујући томе поникла је идеја о формирању добровољачке дивизије која би се састојала од тих, „некадашњих аустријских Срба“. Руски цар Николај Други Романов и врховна команда руске војске су изашли у сусрет овој идеји и омогућила њено формирање 1916. године – пише историчар Душан Бабац, аутор књиге о српским официрима и војницима у царској Русији.

СРПСКИ представници у Одеси др Шаиновић, трговац А. Ћирковић и конзул Цемовић сматрали су да је у том руском црноморском граду могуће стварање и већих војних формација, које би се, у каснијој фази, пребацивале на Солунски фронт… Руски цар је пажљиво саслушао саговорнике, климнуо главом и ауторитативно одговорио: „Скупљајте их ви, а ја ћу вам све дати.“

Уз споразум са српском владом, у лето 1915. године отпочело је организовано пребацивање добровољаца из Украјине Дунавом у Србију. Тако је до септембра 1915. на балканска ратишта пребачено око 3.500 руских војника српског порекла. Одмах затим, добровољно су прелазили у српску војску.

У Одеси је новембра 1915. формиран Српски добровољачки одред, који је убрзо бројао више од 1.000 војника и официра. Прва српска добровољачка дивизија формирана је 16. априла 1916. у Одеси. Имала је скоро 10.000 добровољаца под командом пуковника Стевана Хаџића. Током маја 1916. српске добровољце у Одеси посетио је Никола Пашић, председник владе Краљевине Србије. Руска врховна команда је Прву српску добровољачку дивизију укључила у састав 47. руског корпуса генерала Зајончковског и упутила на фронт у Добруџу. Тада је у саставу ове дивизије било близу 20.000 добровољаца – каже Душан Бабац.

Цар Николај испред Српске добровољачке дивизије

У ЈЕСЕН 1916. формиран је и Српски добровољачки корпус, чији је командант био генерал Михаило Живковић. Уочи Фебруарске револуције 1917. корпус је имао око 40.000 добровољаца. Међу војницима највише се пријавило у добровољце Банаћана, око 4.000, из Бачке је било око 1.500 ииз Срема и Барање око 3.000. Онда следе Срби изСлавоније, Лике, са Баније, Кордуна, а био је и велики број Херцеговаца, Бокеља и Далматинаца.

Тада почиње права епопеја српских добровољаца. Један њен део повлачи се, преко руских северних лука Мурманска и Архангелска, око Скандинавије доБританије, па на Солунски фронт стиже преко Француске и Италије. Овој групи ће у Солуну бити прикључено још српских војника, који ће формирати Вардарску дивизију.

– Друга група добровољаца до Солуна ће стићи преко Сибира, Кине, Сингапура, Индије и Египта. Њен пут трајао је више од пола године. Само је пут Транссибирском железницом трајао више од три месеца – открива историчар Бранко Кузмановић.

СИТУАЦИЈУ су додатно закомпликовале политичке прилике у Русији – утренутку повлачења српских добровољаца кроз Сибир почела је Октобарска револуција односно грађански рат. Добровољци су се укрцали набродове у Владивостоку, а у кинеској луци Дајрен преузели су их британски бродови који ће их Суецким каналом пребацити у Солун. Овој групи придодати су добровољци који су у Солун пристигли из САД, па је од њих формирана Југословенска дивизија.

Борци и официри Прве добровољачке дивизије на путу за Солун


ПУКОВНИК МЛАДЕН

КОЊИЧКИ пуковник Младен Лукичевић, који је у Одесу стигао са Крфа заједно с осталим члановима штаба, био је на списку приспелих официра, чиновника, подофицира, каплара и редова Прве српске добровољачке дивизије – четврти по реду.

Лукичевић је био задужен за распоређивање добровољаца у војне позадинске службе и на грађанске дужности у жандармерији и Граничној трупи, и уопште за Нову област код Одесе.

СКРИВАНА ИСТИНА

ДУГО година су власти у бишој Југославији скривале истину о српским добровољцима из Русије на Солунском фронту и у Великом рату. О овоме се и дан-данас мало зна, иако историчари говоре о великом броју српских добровољаца из Русије у Великом рату.

 • Simerijanac

  Свети Цар Никола Романовић је због Србије и Срба жртвовао свој живот и живот своје породице.

  Карађорђевићи су због себе и своје сујете жртвовали и Србију и Србе.

  • grebak grebić

   ТАЧНО за малоумне, комунисте и сав остали српски отпад и стране провокаторе. ЈУГОСЛАВИЈУ су стварали српски интелектуалци Бранко Радичевић, Ј.Ј Змај, Даничић, Вук, Скерлић, С. Јовановић, Ј.Дучић, С. Милетић и безброј других високих српских интелектуалаца, а од политичара нарочито Милош и син му Михајло Обреновић који су тамо и живели, просипали рајине паре, женили се, куповали дворце од Париза до Одесе итд. Карађорђевићи су само ИСПУНИЛИ жеље и стремљења Срба, ујединили их, направили богату и просперитетну српску краљевину да би је, НИКО ДРУГИ већ српски комунисти разбуцали, исцепали и уништили са Швабом Амброзом! Ако те ЧИЊЕНИЦЕ не познајете онда су вам главе шупље, а знање НИКАКВО! Српски поздрав!

  • Комесар I Тимочког батаљона

   То нису никакве чињенице већ глупаво трабуњање, СРБИ НИСУ ЖЕЛЕЛИ СМРДЉИВУ ЈУГОСЛАВИЈУ!

  • grebak grebić

   Кретену, дали си ишта прочитао у свом животу? Демантујеш нешто што се налази у свим литературама и што можеш наћи у свакој библиотеци и свакој књижари.Како те није срамота да износиш своју глупост и незнање. Истина ниси једини Коџин ученик. Има вас ко плеве и шарате по овом порталу као лудаци по плотовима. Зар си толики идиот да тврдиш нешто што већ и неписмени знају? Ако ниси способан да пронађеш литературу замоли да ти је сервирамо на тацни. Ни ово не коментаришемо због тебе јер је то узалуд, већ због оних који не знају а желе да не остану замлате као што си ти. ПРОЧИТАЈ БАР КЊИГУ „Знаменити Срби о Хрватима“, а и Баранина Кнез Михајло и Милош. Остало ти не саветујемо јер си аналфабета за такву литературу. Твоје негирање никада није потковано знањем него неписменошћу и јадошћу којом се одликује велики број смрдљиваца на овом порталу.

  • Комесар I Тимочког батаљона

   „Из свега што сам чуо и видео ја сам дубоко зажалио што смо се ми на силу Бога обмањивали некаквом идејом братства и заједнице… Сви они једнако мисле, то је свет за себе, ма са каквим предлогом да се појавиш….. ствар је пропала…..

   То је најодвратнија фукара на свету, која се не може зајазити ничим што би јој се понудило.

   Ја сам са тим начисто. Двоје нам као неминовно предстоји: потпуно се отцепити од њих, дати им државу, независну самоуправну, па нека ломе главу како знају, а друго је, управо прво, да у земљи заведемо војну управу за двадесет година и да се земља сва баци на привредно и економско подизање, далеко од свих политицких утицаја. Ако то не може, онда се отцепити, дати им њихову државу.
   Границе ће бити где их ми повучемо, а ми ћемо их повуци не онде где наше амбиције избијају на површину, него онде где историја и етнографија кажу; где каже језик и обичаји, традиција и најзад где се сам народ по слободној вољи определи, па ће бити и право и Богу драго.
   А Италијани? Нека им је са срећом. Нека се они Хрватима усреће. Ја сам дубоко уверен да се ми њима нећемо усрећити… Ти су људи сви одреда, прозирни као чаша, незајажљиви и у толико мери лажни и дволични да сумњам да на кугли земаљској има већих подлаца, превараната и саможивих људи.

   Не заборавите Височанство, моје речи. Ако овако не поступите сигуран сам да ћете се љуто кајати.”

   Војвода Живојин Мишић

   п.с. Паметном довољно!

  • grebak grebić

   И даље ЋЕРАШ твоју „науку“! Наведосмо ти наше научнике, нашу интелектуалну елиту итд, а ти опет твоје. Ухватили сте се за тог храброг, честитог и блиндираног српског генерала и сви остали Срби су вам – будале. Знаш ли да је тај генерал за мало изгубио битку на Колубари? Ако не знаш онда иди у војни музеј па зариј ту твоју тврду комуњарску главу у архиве и пронађи командне дневнике у којима је записан и разговор између тврдокорног Мишића и разборитог Путника. Они су се узајамно поштовали, а ево ти пример: После замора Српске војске Мишић тражи од Путника дозволу да повуче и одмори војску. Путник одбија! Мишић подноси оставку! ( за то се у војскама губи глава, али Путнику не треба глава већ ОТАЏБИНА). ПУТНИК поново „ОБСЕРВИРА“ ситуацију и види оно што Мишић не види: Поћорек стреми ка опкољавању са западне стране према југу. То би био крај српске војске на том фронту, а можда и генерално. Путник наређује Мишићу да се врати, да повуче војску на одмор, али НИПОШТО лево крило према Маљену. Мишић пристаје, а да не зна зашто? Војска се одмара 2 дана, а Поћорек јуриша баш на то лево крило у циљу опкољавања. Путник наређује Мишићу да јуриша на Поћорека и опколи му војску „клинастом“ тактиком. Тај потез је Мишић извео хитро и умешно и тако је настала велика победа Срба.
   Сви ви, који причате ствари напамет, наносите штету нашој историји и нама као народу. Занемарујете мудрост (овде Путникову) и уздижете херојство. Код Србина је најважније херојски погинути, а код Наполеона не! Он каже: “ више волим једног живог него хиљаду мртвих хероја“. Границе и народни „одабир“ постоје само у машти наиваца. Нигде и никада то није постојало. Границе су постављане оружјем, а народ је као стока која срља где му се каже. Српски народ је живео и живи у више држава не својом вољом. И не паметуј како је то могуће. ИДЕАЛНО ЈЕ И ЈЕДИНО МОГУЋЕ БИЛО оно што смо постигли 1918. И да није било комуниста којима је била важнија смрт него живот под Хитлером ми би ВЕРОВАТНО и данас били СРПСКА КРАЉЕВИНА па макар се она звала и СРПСКА ТУНГУЗИЈА са најмање 12- 14 милиона СРБА! Ако мислиш да смо ми победили Хитлера онда си или луд или неук.

  • Комесар I Тимочког батаљона

   Када неко каже да је „постигнуће“ из 1918. најидеалније решење за Србе, и да су комунисти за све на овом свету криви, таква сподоба нема права да ми качи било какве етикете.
   Може цела елита Српска да има своје мишљење, али то мишљење није догма, мишљење је подложно грешкама, а ,,југославија“ није само грешка те елите којом хистерично машеш, него и целог нашег народа.
   Лепо је знати да ти је Наполеон, Хитлер 18/19. века узор, иначе прозиван антихристом.

   и да поновим:
   „Из свега што сам чуо и видео ја сам дубоко зажалио што смо се ми на силу Бога обмањивали некаквом идејом братства и заједнице… Сви они једнако мисле, то је свет за себе, ма са каквим предлогом да се појавиш….. ствар је пропала…..

   То је најодвратнија фукара на свету, која се не може зајазити ничим што би јој се понудило.

   Ја сам са тим начисто. Двоје нам као неминовно предстоји: потпуно се отцепити од њих, дати им државу, независну самоуправну, па нека ломе главу како знају, а друго је, управо прво, да у земљи заведемо војну управу за двадесет година и да се земља сва баци на привредно и економско подизање, далеко од свих политицких утицаја. Ако то не може, онда се отцепити, дати им њихову државу.
   Границе ће бити где их ми повучемо, а ми ћемо их повуци не онде где наше амбиције избијају на површину, него онде где историја и етнографија кажу; где каже језик и обичаји, традиција и најзад где се сам народ по слободној вољи определи, па ће бити и право и Богу драго.
   А Италијани? Нека им је са срећом. Нека се они Хрватима усреће. Ја сам дубоко уверен да се ми њима нећемо усрећити… Ти су људи сви одреда, прозирни као чаша, незајажљиви и у толико мери лажни и дволични да сумњам да на кугли земаљској има већих подлаца, превараната и саможивих људи.

   Не заборавите Височанство, моје речи. Ако овако не поступите сигуран сам да ћете се љуто кајати.”

   Војвода Живојин Мишић

   п.с. Паметном довољно!

  • grebak grebić

   Дефинитивно си неурачунљив. Критикујеш, а не дајеш никакво твоје решење. Та фиктивна решења су дечја играрија, а не реално стање у тим моментима ни са ове историјске дистанце. О Живојину смо ти све објаснили ко је и шта је,али ти то не схваташ!

  • Комесар I Тимочког батаљона

   Извини друже, ја нисам нити председник/маршал државе нити премијер па да имам ту моћ да моје решење прикажем у делу, а решење је ослободити све територије на којима живе Срби а протерати све који угрожавају Србе на тим просторима, ћао.
   Живојин је своје рекао, немате ви шта говорити уместо њега.

 • grebak grebić

  Где сакупише све те борце? У Србији? Не! Значи по Аустроугарској итд! Зашта су се борили они? За слободну Србију, а они да остану разбацани по Мађарској Војводини, Хрватској, Италији….? Е ви антироајалисти који пљујете по свему дајте прецизан одговор! За њих је ваљало стварати државу у којој би живели сви Срби! Ту државу су растурили комунисти и остала је јадна Србијица са покрајинама које више то и нису. Једна се претворила у државу, а друга смрди у аутономаштву претећи да опет буде бар УГАРСАКА! Српски краљ јесте створио велику и јаку државу у којој су Срби имали почасно место, а српски комунисти је разбуцали у Обреновићевску.

  • Комесар I Тимочког батаљона

   Српски краљ је убијен 1903. А југославија је прво могла да се распадне након атентата у скупштини, а онда је други југословенски краљ дао огромну територију хрватима. И запамти, југославијка није држава предвиђена за све Србе већ за све јужне словене, само је Велика Србија предвиђена за све Србе, и ту твоју љубљену југославију распарчали су хрвати и окупатори…

  • grebak grebić

   Опет лупеташ. Смраду, зар ћеш ти одређивати ко је краљ? Шта замишљаш да си? Краљ Александар је Србин и по оцу и по мајци што је реткост. Где ти је предвиђена та твоја велика Србија? Код Милоша, Михајла, Милана…? Слепче узми карту па види њихове границе!!! И научи да је више од половине Срба живело ван те твоје велике Србије, а борили су се за ослобођење од странаца. Они су, а не ТИ, замлато, изборили слободу и заслужили да живе под својим мудрим краљем и на својим огњиштима, а онда су дошле гњиде као ти и распродали тековине тих бораца, растурили Србију, довели Швабу да са њима влада и то онога који је клао и Србе и Русе у претходним ратовима. Такви идиоти и незналице, какав си ти, су гробари и Србије и српства. УЧИ ЈАДО ПРИГЛУПИ и не млати својим незнањем, а да и не говоримо о лудости. Зар не схваташ да си полуписмен и препун незнања!!!

  • Комесар I Тимочког батаљона

   Да је краљ носоња био мудар, не би га убили нити би имао проблема са хрватима, замлата, незналица, смрад, и јадник си сам, и драго ми је што си почео да користиш увреде због недостатка аргумената. Све што је нама Србима од југославије требало јесте простор Босне, Херцеговине, Војводине, Црне Горе, Македоније и наравно централна Србија да све то буде Велика Србија, све остало нам никада није требало и зато жали Боже што то ослобађасмо, два пута нам је пресело!

   п.с. Јеббо те шваба, Тито је био Рус.

  • grebak grebić

   Још само код тебе је он РУС. НЕПОБИТНО је он Шваба и НАЈБОЉИ ОБАВЕШТАЈАЦ АУСТРОУГАРСКЕ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ. Лингвисти су, а не ти, доказали да му је матерњи језик швапски, а руски „ПОСЛОВНО – ТЕЈНИЧКИ“.
   Ако ниси знао МУДРЕ И УБИЈАЈУ, а не краваре. Ко ће бедника да убије и зашто? Хајде МОЛИМО ТЕ КАО БОГА не лупетај више. Схвати своје незнање и повуци се па учи дању и ноћу. Питај Хрвате из БиХ, Црне Горе и Војводине би ли волели да нису у Хрватској! Питај „Бошњаке“ да ли би пре са Хрватима или са Србима! Питај Македонце да ли су за Албанију, Бугарску или Србију! Ти би направио државу која никада не би била ни призната ни постојана. Сви ви лапрдаши сте измислили историју која никада није била нити је могућа. Оно што је била краљевина СХС је једино могуће, ако имате могућност за нешто боље – ИЗВОЛИТЕ ПА ПРАВИТЕ!

  • Комесар I Тимочког батаљона

   Јеббала те краљевина СХС и Југославија, брига ме и за хрвате и за бошњаке муслимане, мене интересују само територије где су Срби, Црногорце и Македонце сматрам Србима, а све хрвате који се тренутно налазе на нашим територијама бих ПРОТЕРАО! Македонци су већ покасали да им Србија не треба.
   Глупердо једна, па твој краљ носоња је исписао најнереалнију историју и створио најнеодрживију државу у целој историји Срба.
   А буди сигуран, ако буде било могућности, и уз Божију помоћ, правићемо нешто боље, нешто овако али са целом Војводином http://www.nspm.rs/images/stories/01maja/april3/Londonski%20ugovor%20%28karta%29.jpg и без унутрашњих граница!

   п.с. Тито јесте био Рус, лингвисте веома лако могу да преваре обавештајци славног НКВД-а.

 • Херцеговина

  ,,Југословенску дивизију,, направили од Срба Ерцеговаца, Личана, Кордунаша, Далматинаца…који су из Америке дошли да бране србство??
  Шта рећи, а не заплакати?

  • Aljeka

   Господине, узели сте ми реч из шу… овај уста. Па ови лажу као да их ја уређујем. Да се не лажемо, у сваком случају их уређујем.

  • Херцеговина

   Срам те било шупчино, ниси у стању ни портал да уређујеш како треба а хтио би државу.

  • grebak grebić

   Нисмо разумели твој коментар! Где се помену Југосл. дивизија и Америка?
   Појасни нам!

  • Херцеговина

   Па фино ти горе пише од оних добровољаца који су у Солун стигли из САД…формирана је Југ.дивизија??