Прочитај ми чланак

ЦРНОГОРЦИ УДАРИЛИ НА РУСИЈУ: Забрана уласка за Русе и Украјинце

0

Наиме, Црна Гора је донела одлуку да забрани улазак на територију своје државе за 149 држављана Русије и Украјине, због, како је наведено, улоге Русије у украјинској кризи и анексије полуострва Крим. Списак непожељних формиран је на основу одлуке Европског савета, потврђено је подгоричким медијима у Влади.

Одлуком Владе Црне Горе ограничава се „улазак и располагање имовином и средствима лицима која су одговорна за активно подржавање политике које подривају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине“, објавила је јутрос подгоричка „Побједа“.

Међу „непожељнима“ за улазак у Црну Гору су потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин, шеф обавештајних служби Николај Петрушев, председник Чеченије Рамзан Кадиров, тајкун и власник „Телевзије Цариград“ Константин Малофејев, заменик генералног секретара владајуће странке „Јединсвена Русија“ Сергеј Железњак и други.

Црна Гора се 2014. године придружила санкцијама ЕУ уведеним због кризе у Украјини, због чега је, како је објашњено из Москве, пре неколико дана посланику црногорске владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) Миодрагу Вуковићу забрањен улазак у Русију.

Црна Гора је због тога упутила протестну ноту Москви, а подгорички медији, позивајући се на дипломатске изворе, раније су објавили да постоји списак особа којима је забрањен улазак у Русију, те да је на њему 50 особа, међу којима премијер Душко Марковић, председник Скупштине Иван Брајовић, лидер владајуће ДПС Мило Ђукановић.

Премијер Марковић је у среду саопштио да је Москва потврдила да списак постоји и да ће он „остати тајна“.

Из црногорског Министарства спољних послова је најављено да ће бити послата „замолница“ руском министарству да достави списак непожељних особа, да би се избегла ситуација која се десила посланику Вуковићу. По информацијама медија, Москва, међутим, нема обавезу да обелодани листу непожељних особа из Црне Горе.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова саопштила је раније да је забрана уласка црногорским држављанима „реципрочна мера“.

„Није тајна да се Црна Гора од самог почетка прикључила санкцијама ЕУ, укључујући и персоналне. Увек смо говорили да задржавамо право да предузимамо реципрочне мере, како је то прихваћено у европској пракси“, навела је она.

Портпаролка Амбасаде Русије у Црној Гори Јелисавета Борисова раније је подсетила да је Амбасада септембра 2015. године обавестила црногорско Министарство спољних послова да Русија „има право да предузме контрамере“ због одлуке Подгорице да се придружи санкцијама ЕУ против Русије и забрани појединим држављанима Русије да уђу у Црну Гору.

„Руска Федерација је задржала своје право да одговори противмерама, заснованим на реципроцитету, што укључује и забрану појединим грађанима да уђу на територију Русије“, казала је Борисова и додала да ниједно посебно име није дато, као и да покушаји локалних медија да се састави таква листа немају основу и нису аутентични“.