Прочитај ми чланак

National Interest: У рату на два фронта САД би поразиле и Кину и Русију

0

Аутор текста је уверен да Сједињене Државе могу да победе у два глобална конфликта који би избили истовремено.

Чак и ако истовремено буду водиле конфликт са Русијом и Кином САД могу да рачунају на сигурну победу, сматра новинар The National Interest Роберт Фарли. Јер Америка не само што има најопаснију војску на свету, него је на челу „супермоћне алијансе” НАТО-а, тврди новинар.

Аутор текста сматра да је сарадња Кине и Русије мало вероватна, јер свака од ових земаља „ради по свом распореду”. Он претпоставља да ће вероватно једна од земаља искористити кризу да ојача своје позиције у региону. Аутор текста сматра да би Русија „могла да изврши притисак на балтичке државе, ако би САД биле увучене у сукоб у Јужнокорејснком мору”.
Новинар је уверен да ће рат иницирати или Русија или Кина, јер САД одговара да сачувају статус кво.

Русија нема „могућости, а вероватно ни политичког интереса” да се бори против НАТО-а у Северном Атлантском океану, наводи се у чланку. Вашингтон и његови савезници би могли да издвоје одрђене војне ресусрсе „који ће представљати претњу за руски морски простор”, претпоставља аутор.

По његовом мишљењу, америчка армија би могла у Европу да пребаци значајну количину наоружања како би помогла при сваком „озбиљном сукобу”. Притом би, узимајући у обзир „моћ америчких савезника у Европи”, САД могле најпре да се фокусирају на тихоокеански конфликт, наводи се у тексту.

Фарли је уверен да „чак и европски савезници самостално могу НАТО-у да дају невероватну предност над Русијом у средњорочној перспективи”. Он истиче да, чак и пошто би освојила део балтичких земаља, Русија не би могла дуго да задржу ту територију, јер би претрпела тешке губитке од ваздушних снага НАТО-а.

При анализи ситуације у азијско-тихоокеанском региону Фарли полази од тога да Јапан и Индија неће учествовати у рату, иако имају своје интересе у Јужнокинеском мору. Аутор текста сматра да ће Вашингтон морати сам да „постигне надмоћ на западу Тихог океана”.

Међутим, аутор текста је уверен да Сједињене Државе могу да победе у два глобална конфликта који би избили истовремено. Или би Вашингтон барем могао „довољно да се приближи победи како ни Русија ни Кина не би полагале посебну наду у ту авантуру”, пише Фарли, преноси RT.