Прочитај ми чланак

ЕКСЕР БОМБЕ: Сакате људе и ломе кости: Исто оружје коришћено је у 4 напада

0

Овакве бомбе су коришћене и у разним нападима широм света, укључујући и нападе на бостонском маратону, у Санкт Петербургу, Бриселу, и током неколико покушаја напада у Немачкој

Власти Велике Британије сматрају да су у Арени у Манчестеру коришћене импровизоване експлозивне направе, које су одговорне за много покоља, укључујући и 22 мртвих на синоћњем концерту америчке поп певачице.

Сведоци у Манчестеру рекли су да су видели шрапнеле око места експлозије, који указују да је бомба можда садржала ексере, завртање и матице.

Толико је језиво било после напада да су, наводно, делови тела били расути после покоља.

– Експлозивна направа је била ексер бомба у ранцу и можда је то била самоубилачка мисија – пренео је портал ТМЗ.

Саопштено је и да је “бомбаш чекао на излазном подручју док су људи излазили из зграде”.

Овакве бомбе су коришћене и у разним нападима широм света, укључујући и нападе на бостонском маратону, у Санкт Петербургу, Бриселу, и током неколико покушаја напада у Немачкој. Поред тога, Исламска држава научила је тинејџера из Мелбурна како направи бомбу уз помоћ експрес лонца и терала га да је искористи у граду 2015. године.

Стручњак за експлозивне направе Џеф Паркс рекао је за ЦНН да су овакве бомбе први пут виђене на сцени у раним 2000-тим годинама у Ираку, тврдећи да је био “врло чест уређај на Блиском истоку” и да је “веома згодна да се у њу постави већа количина екплозива и шарпнела”.

– То је дефинитивно бомба, цела зграда се тресла. Делови тела су били свуда, торзо, уво. То је нешто најгоре што сам видела. Делови тела су били свуда – рекла је Ема из Манчестера за радио ББЦ.

Гери Вокер из Лидса рекао је ББЦ-ју да га је повредио гелер када га је експлозија одбацила неколико метара даље, док су он и његова супруга чекали ћерке да изађу са концерта. Вокер је рекао да има малу рупу у нози где га је погодио гелер.

Овај анђео је најмлађа жртва покоља у Манчестеру: Мама и тата су је тражили, а онда су сазнали вест из најгорег кошмара родитеља (ФОТО)

ШТА ЈЕ ГЕЛЕР?

Гелер је општи назив за фрагментацију који се разбаца када бомба или граната експлодира. Ови фрагменти могу садржати металне крхотине, и у неким случајевима и стакло, ексере, металне куглице, које су стављене у бомбу са циљем да се изазове макисмална штета и повреда на мети.


Данас су такве бомбе фаворизоване од стране терориста, бомбаша самоубица и других есктремиста, јер се могу јефтино произвести и лако сакрити. Такође, има способност да повреди и изазове панику на ширем обиму.

Утицај на повреде од стране гелера или шарпнела зависи од два фактора – брзине које је фрагмент погодио тело и део тела који је погођен. Гелер има способност да сече месо и изазове ужасне ране (као метак кад се испали из пиштоља), а ако шарпнел погоди кост има могућност да је поломи и разбије је.

– Ако се стави довољно материјала у бомбу, који стварају доста гаса и топлотне енергије, врло брзо изградиће толики притисак и почеће да пуца и експлодира, бацајући шарпнел у масу – рекао је 2013. један стучњак за бомбе.

Такав уређај коришћен је и током напада на маратон у Бостону и терористичког напада у Бриселу. У Бостону су бомбардери користили ранчеве од најлона док је уређај био активиран тајмером на батерије. Око експлозива су постављене металне куглице и ексери, који су послати ка гледаоцима током експлозије и који су повредили њихове доње делове тела.

– Ове бомбе садрже мале металне фрагменте, који су као грануле, као и друге мале комаде метала, али и шиљке који подсећају на ексере “без главе” – рекао је након бостонског маратона Џорџ Велмахос, шеф Хитне помоћи главне болнице у Масачусесту.