Прочитај ми чланак

ИПАК УЛАЗЕ У РАТ: Америчка војска бомбардовала снаге сиријске владе

0

Коалиција на челу са САД извела је напад на сиријске снаге у Танфу у оквиру утврђене зоне деескалације, изјавио је за Спутњик портпарол Пентагона.

– Извршен је напад. Он је био против провладиних снага које делују у близини Танфа. Ове провладине снаге деловале су у оквиру утврђене зоне деескалације – рекао је он.

Према његовим речима, „командант на терену сматрао је да ове снаге представљају претњу коалиционим снагама“.

Раније је портал „Базфид њуз“ саопштио да се напад коалиције догодио у близини Танфа, где су америчке и британске специјалне снаге тренирале сиријске побуњенике у близини границе са Ираком и Јорданом.

Дописник портала саопштио је да су сиријски побуњеници смештени са америчким специјалцима у области у чијој се близини такође налазе снаге које подржавају сиријску војску.

У понедељак је „Масдр њуз“ јавио да војници сиријске арапске војске заједно са припадницима локалних снага повезаних са ирачким народним јединицама припремају да поврате оближњи гранични прелаз Танф од ДАЕШ-а.

Медијски извештаји наводе да су сиријски побуњеници изразили забринутост, јер се сиријска војска налази „преблизу“ базе америчких специјалних снага у Танфу.

Сиријски опозициони медији пренели су да је у нападу уништен велики број возила.

За сада нема извештаја о могућим жртвама у том нападу.

Матис: Не повећавамо учешће у Сирији

Шеф Пентагона Џејмс Матис изјавио је да САД не намеравају да повец́ају своје учешц́е у оружаном сукобу у Сирији.

Коалиција на челу са САД извела је напад на сиријске провладине снаге у области Танф у оквиру утврђене зоне деескалације, рекао је за Спутњик представник Пентагона. Према његовим речима, „командант на терену сматрао је да ове снаге представљају претњу коалиционим снагама“.

– Нец́емо ширити наше учешц́е у грађанском рату у Сирији, али штитимо наше трупе – рекао је Матис, преноси агенција АФП.