Прочитај ми чланак

САБОР СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ започео рад на Косову

0

У Пећкој патријаршији започело заседање Светог архијерејског сабора СПЦ. На дневном реду ће се наћи и избор нових владика.

Светом архијерејском литургијом и призивом Светог духа у Храму Светих апостола у Великој лаври Пећке патријаршије у недељу је започело овогодишње редовно заседање Светог архијерејског сабора Српске православне цркве.

Његова светост српски патријарх Иринеј и двадесетак архијереја, чланова Светог архијерејског сабора, стигли су у суботу у Пећку патријаршију, где их је дочекало свештенство и монаштво Епархије рашко-призренске предвођено епископом Теодосијем.

Иако је заседање Сабора СПЦ започело у Пећкој патријаршији, чији је чин употпуњен и монашењем искушенице Јелене, која се придружила монахињама у овој светињи, радни део овогодишњег Сабора почеће данас у Патријаршији у Београду.

Осим дневног реда на којем ће се, како се претпоставља, наћи и избор владика у три епархије, у Нишу, Сарајеву и Пријепољу, на заседању Сабора наћи ће се и извештаји о раду централних тела СПЦ. Потом ће се разматрати попуњавање епархија у којима је место епископа упражњено, попут нишке, чији је тренутни администратор епископ Епархије рашко-призренске Теодосије.