Прочитај ми чланак

СЕДАМ ТАЈНОВИТИХ грчких острва

0

Земља Хелена може да се похвали и предивним дестинацијама за које многи нису ни чули. Гужве на плажи, цику и вриску овде замењују потпуни мир и нетакнута природа.

Гужве на плажи, цика и вриска, пешкир преко пешкира, прљавштина у плићаку и лопте које „севају“ са свих страна – уобичајена је слика у многим летовалиштима, али не и на седам грчких острва за које вероватно многи нису чули.

За Крф, Родос и Крит сви снају и сви желе тамо да путују, али постоје и туристи који воле потпуни мир и тишину, нетакнуту природу и празну плажу. Овакви путници треба да продуже поред популарних летовалишта и наставе ка неком од седам идиличних грчких острва.

1. ИКАРИЈА

Налази се у Егејском мору и можда није најлепше у Грчкој, али ово острво чува велику тајну. На Икарији људи живе по најмање 10 година дуже него на другим местима у Грчкој. Мештани тврде да је рецепт за дуговечност комбинација маслинки, меда, вина и купања у минералној води. Међутим, мештани и доста пешаче поред лепих језера, река, долина, водопада и, што је најважније, много се друже!

2. НИСИРОС

Ово је мајушно вулканско острво неискварене лепоте у правом смислу те речи. Налази се између Коса и Тилоса, а туристи могу да виде вулкански кратер, музеј вулканологије, манастир Панагија, Палеокастро, термалне изворе Лутра, као и фантастичне плаже Катцуни, Агиос Савас, Агија Ирина…

3. Меганиси

Најмање и најтише јонско острво (сат вожње фериботом од Превезе) има савршене плаже, али је најпопуларније међу трекерима. Смештај може да се нађе само у луци Вати, где има и неколико таверни.

4. КЕА

Мир је друго име за ово острво које је успело да се одупре свим налетима туриста. Због тога, ко стигне до Кее биће дочекан као краљ! Једини туристи који се могу видети су Атињани, и то само викендом.

5. САМОТРАКИ

Налази се на северној егејској обали, а призори природе ретке посетиоце остављају без даха. Овде се налази најразноврснији екосистем и најважније археолошко налазиште. Туристи могу да виде и средњовековни замак породице Гателуци, ранохришћанску базилику, аргеолошки музеј, прелепе водопаде и реке, али и плаже са облуцима који пријају стопалу.

6. КУФОНИСИЈА

Сакривено између Наксоса и Аморгоса, Куфонисију чине два острва – Ано и Като које раздваја канал широк 200 метара. Пешчане плаже на доњем Ано острву имају такву тиркизну боју да је и сликарима ова нијанса нестварна.

7. МОНЕМВАСИЈА

Средњовековна тврђава се налази на литици изнад мора и чува улаз у Монемвасију (име значи „један улаз“). Налази се на југу Пелопонеза са којим је био спојен до земљотреса 375 године. Становници живе у доњем граду, а улицама не пролазе аутомобили, па туристи могу у миру да разгледају византијске цркве.