Прочитај ми чланак

ЧЕДА АНТИЋ Зашто је наша елита 1918. одустала од Велике Србије зарад Југославије

0

У Установи културе „Пароброд”, Капетан Мишина 6а, у центру Београда, у среду, 26. априла отворена je изложба посвећена Лондонском уговору из 1915. године., чији су аутори универзитетски професор др Чедомир Антић и студент историје Милица Тркуља.

Осим што је тема изложбе везана за дипломатску историју, она посредством факсимила докумената, карата, фотографија, цртежа и репродукција слика, она отвара и значајно историјско питање на које и свако од посетилаца треба да пружи одговор. Иако Лондонски уговор никада није извршен, сама чињеница да је то био тајни споразум додатно мистификује његову важност. И данас, након више од сто година, последице Лондонског уговора су далекосежне, а  разним тумачењима ово питање постаје поново актуелно.

На отварању изложбе је био и новинар Србин.инфо, Дејан Петар Златановић, који је упитао др Чедомира Антића у ком тренутку је српска елита одустала од идеје Велике Србије и одлучила се да судбину Србије и свих Срба веже за Југославију.

– Србија је имала велики страх да ће остали јужнословенски народ због распада Аустроугарске имати жеље да створе своје националне државе ратајући против Србије. С једне стране је Беч подстицао верски екстремизам католика и муслимана, а са друге стране Србија је представљала себе као будућег ослободиоца  и ујединитеља у односу на Аустроугарско и Турско царство. Зато су српске елите у Првом светском рату хтеле Југославију јер за њих је та југословенска држава била исто што и српска држава, каже професор Антић.

Целу изјаву нашег саговорника погледајте у видеоклипу (горе).