РАТ ПРОТИВ ГСП-а: Нећете веровати кога смо видели у градском превозу

4

Читав презир према градском превозу долази из постсоцијалистичких транзиционих земаља као што је Русија. Ту се прави јасна демаркациона линија успешних спрам оних с мало среће који иду градским превозом. То се прелило и овде и снобизам је видљив чим укључите комп.

На енглеским порталима је редовна ствар, тачније редовна рубрика: познати у тјубу, метроу, подземној. Све то прате фотографије славних у вагонима комуналног саобраћаја, па тако постоји читав низ селебритија који у својим новчаницима поред кредитних картица имају Ојстер – нешто као БусПлус. Тако су се у тим кадровима нашли експремијер Дејвид Камерон, садашњи министар иностраних послова Борис Џонсон, као и ескадрон поп, рок и глумачких звезда.

Понекад они оставе твит или фејсбук статус. Тако је Гери Халивел написала: „Јучерашња два сата у метроу уштедела су ми време и новац.“ И то није пренемагање јобовске принцезе ушушкане фунтама у фабрици Спице Гирлс.

Постоје оне извештачене посете краљице Елизабете и војвоткиње Кејт Мидлтон утроби подземне и оно шатро откуцавање Ојстера, али селебритији се искрено не гаде комуналног превоза. Да не одемо много од едиције „владари & градски превоз“, али постоје приче да је Тито волео да побегне обезбеђењу и отисне се у градску гужву да види како народ живи.

Али није поента у томе да се ето и славни возе метроом или осталим возилима градског превоза, већ да се свако нормалан у развијеним земљама користи комуналном „егелом“ и да га нико не сматра због тога чудним. Јер градски превоз користи жуте траке који су коридори пречица у саобраћају, а трамвај пролази у целом свету најбрже по асфалту јер нема препрека осим када пресуше волти услед несташица струје.

Код нас је вожња градским превозом знак да нешто није у реду с том особом. Прошле недеље две јавне личности су медијски измерене на основу тога што у џеповима имају „бусплус“. Један таблоид је објавио да Милица Селаковић, супруга бившег министра правде Николе Селаковића, иако трудна, на посао иде градским превозом. Лист пише: „Иако је био јутарњи шпиц и невиђена гужва, Селаковићева је успела да се угура у тролу. Она је ушла на предња врата, где је све време током вожње и стајала. На сву срећу, она се возила кратко, па је сишла већ на првој станици и наставила пешке Улицом Кнеза Милоша.“

Ето „на сву срећу“ успела је да се искобеља из возила ГСП-а. Помислиш да овај народ и не заслужује боље ако мисли да власт не треба да таљига на истим таљигама као и плебс.

Исти лист је исте недеље објавио и како је глумац Марко Николић, чувени Гига Моравац из серије „Бољи живот“, ишао на хемотерапију градском линијом 33. И у том тексту, у раскораку изјава српског глумца и мишљења новинара описан је наш менталитет. Таблоид наводи да је глумац због незавидне материјалне ситуације одлазио на хемотерапију градским аутобусом, што значи да се комуналним службама користе убоги. У истом тексту исти тај глумац наводи да се вози јавним превозом још од студентских дана.

Сетимо се да је у причама које су пратиле скромност српског патријарха Павла истицана и она како он користи градски превоз. Постојала је и његова чувена фотографија у аутобусу. Дакле, и он дели судбину убогих и клацка се с њима. Иако гунђа, народ као да се навикао да свештенство ставља мантију на тапацирунг мерцедеса и осталих моћних и скупих машина, а бивши патријарх му дође као неки фрик. А и јео је мрве из мантије, слава му.

Читав презир према градском превозу долази из постсоцијалистичких транзиционих земаља као што је Русија. Ту се прави јасна демаркациона линија успешних спрам оних с мало среће који иду градским превозом. То се прелило и овде и снобизам је видљив чим укључите комп. Тако сам јуче прочитао статус другарице: „Морам ово са вама да поделим! Зове ме фанцy супруга мог пословног партнера и каже: ‘Ево ту ми је егг цоацх, едукује ме у традиционалним вештинама фарбања јаја!“’

Та која поред лифе цоацха има егг цоацха сигурно не иде градским превозом, а да зна шта губи – рецимо кад „тројка“ нестане у шуми и гута пругу Топчидера. То би вам сваки лифе цоацх препоручио за спирање стреса, али та терапија успева само из трамваја – из градског превоза.

 • Душко Јевтовић

  Онај ко се стиди свог народа, стиди се и градског превоза. Пошто скоројевићи чине 90% ткз. „елите“, а они обликују ставове у медијима, о градском превозу се пише с презиром и ниподаштавањем. Такви су себе искључили из живота народа, а самим тим и из живота уопште, и таворе у некој врсти имитације живљења, која је лажна и одржава их у стању напетости и незадовољства.
  Мислим да се већина не обазире много на ово потцењивање јавног превоза, јер без њега не можемо и добродошао нам је.

 • Михаило

  Ја сам Петра Грачанина, док је био начелник генералштаба ЈНА, често сретао како се вози у трамвају.

 • Лав Јеленовић – БИП

  Шта је то „цоацх“??? Знам да „coach“ на енглеском значи тренер. Како то може да се пише ћирилицом и да се при томе исправно изговара? Исто као што неке речи писане ћирилицом не могу да се пишу енглеским алфабетом, још безвезније је писати ћирилицом енглеске речи. У први мах сам помислио да је „егг цоацх“ неки нови израз за који још нисам чуо.

 • jako777

  супруга мог пословног партнера и каже: ‘Ево ту ми је егг цоацх, едукује ме у традиционалним вештинама фарбања јаја!“’
  ———————–
  ….оба јаја сам му офарбала а сада ћу и кобасицу…..па ће ме он тако ишаран нагузити док ми се муж не врати…

  Враголије модерних жена и бракова….тамо где “експерти“ морају да уче жену како се фарбају јаја муж једино може да се нада да ће му зец остати веран…..али жена никако.

  ———–
  Што се тиче превоза у Скандинавији се министри возе бициклом….
  То само у примитивним земљама и народима ауто и богатство су апсолутни израз људске вредности.
  Зато смо и ту где јесмо јер смо најгори примитивци по систему вредности…