„ТУРСКИ ТОК” ипак кроз Србију?

12

Шта за нашу земљу значи почетак изградње међународног цеводода "Турски ток", која би требало да почне средином године. Директор "Гаспрома" Aлексеј Милер изјавио да се завршетак радова не очекује пре 2019.

Годинама очекиван нови гасни правац из Русије до Европе изгледа да је коначно договорен, али Србија још није резервисала своју цев и „улазницу“ на пројекат. Генерални директор „Гаспрома“ Aлексеј Милер рекао је да су створени сви услови за почетак полагања подводног дела гасовода „Турски ток“ и да ће изградња две линије бити готова до 2019. године. Од тога да ли ће учествовати у овом послу, нашој земљи може да зависи и дугорочно снадбевање гасом, а стручњаци кажу да је највеће питање – колико ће нас то коштати.

„Гаспром“ је основао огранак компаније „Саут Стрим транспорт“ у Цариграду који ће координисати радове на реализацији изградње гасовода „Турски ток“ у Турској.

– У другој половини ове године, почећемо са полагањем гасовода – рекао је Милер. – Бушење прве деонице микротунела је завршено на руском делу територије, а други микротунел је спреман у проценту од 98,5 одсто.

Засада, на гасној мапи нема Србије, јер је договорен гас обезбеђен само за Турске потребе и то у количинама од 16 милијарди кубика годишње.

– Веома је битно да обезбедимо снадбевање гасом до 2019. године јер ће тада Русија да затвори правац из Украјине, као што најављује већ годинама – каже Војислав Вулетић из Удружења за гас. – Ипак, за сада енергент долази само до туско-грчке границе, а ниједна од балканских земаља нема пара да финансира цев која би ишла даље, ни Грчка, ни Македонија, па ни Србија. Када би било новца за пројекат, лако би Русија повећала количине које би слала „Турским током“.

ГAРAНЦИЈA

Мађарска је пре месец дана добила усмене гаранције да ће за њу из Русије сигурно бити гаса, када се прекине 2019. године снабдевање преко Украјине. То је обећао Владимир Путин, када се у фебруару срео у Будимпешти са мађарским премијером Виктором Орбаном.

– Путин је рекао да ће Мађарска без обзира на транзит гаса кроз Украјину моћи да се снабдева преко „Северног тока 2“ или „Турског тока“, у зависности од тога који ће се правац градити. То све исто важи за Србију – незванично су „Новостима“ тада рекли у нашем Министарству енергетике.

 • konstantin

  Zove se turski tok, sta je tu nejasno ? Sto se tice juznog toka Bugari i Srbija su zahvaljujuci kupljenim politicarima izgubili milione evra. Za to vreme Nemacka pravi severni tok2. Sta tu nije jasno ?

 • Неле

  Како се увек пред изборе промене токови.

 • Гвозден

  Битно је да су Германи захебали и нас и Бугарску,а они граде СТ-2 преко које ће ићи велики део гаса из Русије.И да се оствари Турски ток цена гаса ће бити макар за 15% већа него да је гасовод ишао преко Бугарске.

  • jako777

   Не граде само Швабе него је Гаспром (главни носилац посла) увео као партнере и Холанђане и Французе исто…. мислим…..А то је учинио да би им се било лакше прогурати кроз све блокада Пољака, Швеђана и Америкнаца (и наравно Балтичких земаља и Украјине које нико не рачуна) да осигурају већу подршку Немачкој која је главни добитник у свему.
   Јер сада ће Швабе зарађивати на руском гасу а не Србија…и имаће тоталну контролу огромне количине руског гас(СТ-1,СТ-2 а нарочито ако Турски ток не прође) и још већи утицај у Европи због тога….

  • Гвозден

   У Турској се можда изгради,али у Грчкој не верујем да ће бити све си навео ко ће профитирати од Руског гаса.

  • jako777

   У Турској је то ГОТОВА СТВАР—-питање је једино докле су радови дошли.
   Цеви гасовода ће доћи буквално на грчку ГРАНИЦУ у европском делу Турске па ако банкротираним Грцима НЕ треба јако ЈЕФТИН ГАС и то буквално под носом ….онда нек се увате за ону ствар па нека играју…Турски ток би могао наћи свој пут преко јадраснког мора у Италју у том случају а Грчка би остала БЕЗ ГАСА….
   Руси знају да је све ово АМЕРИЧКА игра а не воља ЕУ или било које земље (изузев лудих Пољака и Балтичких кретена сви су за руски гас ЗБОГ ЦЕНЕ ! )

 • тек успут

  „ниједна од балканских земаља нема пара да финансира цев која би ишла даље, ни Грчка, ни Македонија, па ни Србија. Када би било новца за пројекат…“
  —-
  А све захваљујући слугеранском односу према ЕУ. Нисмо хтели Јужни ток који смо могли да финансирамо уз договор са Русима, а сад сами себе гриземо за дупе.

  • jako777

   Јужни ток су финасирали РУСИ а Србија је требала узимати провизију на основу транзита (преко своје територије) и на основу складиштења (Бански Двори) јер је било планирано да Србија постане енергетски чвор.

   Што је ужаснуло Тадића и његове газде да Русија продаје гас а Србија има зараде на свему томе па су то све блокирали рукама и ногама(а и Вучић је у почетку мандата био у то умешан ако се не варам) док Бугари нису сј*бали целу ствар потпуно ….по наредби из САД.
   Европска комисија је хтела да ЕУ буде власник гасовода што је бесмислица.

   Најгоре је што нико неће одговарати у Србији за то и што народ има КРАЋЕ памћење него ретардирано пиле!!!

  • тек успут

   Ако сам добро запамтио, требало је да Руси финансирају а да им ми отплаћујемо изградњу кроз умањену транзитну таксу. И да, Николић је био на варењу оне цевке. Некако испада да су напредњаци ефикасно довршавали све оно што су жути претходно припремали.

  • jako777

   У сваком случају радило се о руским парама а једина нелагодност од целе те ствари би била што би Србија добила
   1) ЧИСТУ ЗАРАДУ од провизије
   2) нова радна места и улагања Руса у инфраструкуру око гасовода и складиштења гаса
   3) још јефтинији гас

   Стварно ко би нормалан прихавтио тако нешто?
   Тадић? НИКАДА!
   Вучић? НИКАДА!
   Дачић? НИКАДА!
   У Србији је тада било актуелно да се прича о уласку у ЕУ дали ће бити 2017 или 2018…и слично….

  • Alek Sutulov

   Путин је октобра 2014 дошао у Београд на потписивање уговора српском делу Јужног тока. У ту сврху је и Николић симболично заварио прве две цеви гасовода. У ту част је била ивојна парада. А онда је Путин одлазећи рекао: „ЗА ЉУБАВ ЈЕ ПОТРЕБНО ДВОЈЕ“. Већ сутрадан је Вучић отишао у Лондон на реферисање, где су енглески медији писали да се хвалио како „ништа није хтео да потпише“. Из свега произилази да се изјава о ЉУБАВИ односила на нас а не на Бугарску. Уосталом Путин никада никога не олајава са трећом страном.

   Тадић са овом конкретном срамотом нема никакве везе, мада то не значи да не то исто урадио да је он био Премијер или Председник.

  • jako777

   “Из свега произилази да се изјава о ЉУБАВИ односила на нас а не на Бугарску“
   ——————————————
   Тада можда не али касније да…Јер је тек касније са падом преговора са Бугарима Русија и званично објавила да је Јужни ток мртав!
   Имаш право да истакнеш за (поновну) од безброј издаја Вучића…Јер није хтео да потипше…Али да је та џукела тада и потписала то неби НИШТА променило јер је влад премијера Борисова по налогу Вашингтона блокирала све даљње преговоре са Русима.
   И ту мислим да је грешка јер си превидео важан детаљ – Јужни ток је морао проћи КРОЗ Бугарску да стигне до Ниша….А без пролаза кроз Бугарску Јужни је био МРТАВ за било коју промену правца!!
   Са или без Вучићевог пристанка јер није само Вучић правио проблеме било је и других слуга по Мађарској, Словенији, Аустрији итд. који су то хтели блокирати гасовод по наредби Америке….

   Тадић има везе само јер није хтео (колико ни Вучић) да потпише ништа
   (нити би икада потписао) него је то оставио за следећу
   владу….Вучићеву…