Прочитај ми чланак

„СРЕБРЕНИЦУ СУ РЕЖИРАЛИ Клинтон и Алија“

0

Турска оптужба да је Холандија намерно организовала масакр у Сребреници плод је дневнополитичких разрачунавања Турске и ЕУ. Ипак, добро је што је Турска покренула ту тему, зато што је потребно истражити и сагледати улогу Запада у сребреничком масакру.

Ненадано, у спор између Турске и европских земаља „умешала“ се и Сребреница. Неколико европских држава забранило је улазак турским званичницима који воде кампању поводом референдума, на коме би турски грађани требало да се изјасне о проширењу уставних овлашц́ења председника Турске.

Фото: Reuters

Поред турских званичника, који Холандији прете да ће „платити цену“ за жртвовање односа (председник Ердоган) и да ће Турска применити „снажне противмере“ (премијер Бинали Јилдирим), јавио се и дописник турске државне телевизије из Њујорка Кахраман Халишчелик, који је Холандију оптужио да је намерно организовала масакр у Сребреници.

– Сви смо све ово време мислили да Сребрница није намерно организована. Сада је јасно да су Холанђани хтели да очисте Европу од муслимана – написао је Халишчелик на свом налогу на Твитеру.

Турска хистерија

Игору Гајићу, бањалучком новинару, Халишчеликов напис личи на хистерију и политичко разрачунавање у коме се користе сва оружја, и јатагани, и топови, и авиони.

– Али мислим да то може бацити неко друго светло на учешће УН јер за Сребреницу сигурно нису криви само Срби. Сви знамо да је то био део договора и Алије Изетбеговиц́а и Клинтона да се мора направити неки велики злочин да би НАТО имао разлога да реагује – додаје он.

Према речима стручњака за безбедност Џевада Галијашевића, неопходно је да се расветле околности под којима се догодио масакр у Сребреници и добро је што Турска покреће то питање.

Потребно је, каже Галијашевић, расветлити питање одговорности обавештајних служби, пре свега Француске, тадашњег вођства мировних снага (Унпрофор), француског и америчког председника Жака Ширака и Била Клинтона, Алије Изетбеговића и тадашњег команданта бошњачких снага у Сребреници Насера Орића, али и холандског батаљона, у то време стационираног у Сребреници.

– Ово није довођење у питање једног страшног злочина који се тамо десио, али тај злочин се мора истражити и разјаснити. То је осетљива тема и сваки разговор о томе изазива трауме. Али интерес жртава је да тачно знају одговорности француских служби, Унпрофора, УН, Холанђана. У Сребреници су Клинтон и Ширак, Алија Изетбеговиц́, окрвавили руке и то треба истражити – каже Галијашевиц́.

Орићеви злочини

Ибран Мустафић, који је у време масакра био начелник општине Сребреница и председник локалног СДА, аутор је књиге „Планирани хаос 1990-1996“, у којој је описао ратне злочине које су на територији општине Сребреница починиле снаге Армије БиХ предвођене Насером Орићем. Он тврди да су снаге предвођене Орићем у Сребреници убиле између 500 и 1000 Бошњака, а да је масакр из августа 1995. „договорени геноцид“ између Алије Изетбеговића и међународних снага.

Сада тврди да су Срби починили геноцид у Сребреници и да је свако ко то пориче човек који лаже себе. Део одговорности за догађаје у Сребреници лежи и на холандском батаљону, али тај батаљон је, како Мустафић каже, најтања карика у том ланцу.

Изјава турског новинара не одговара истини и последица је реакције холандске владе на намере турских политичара да у Европи врше кампању поводом референдума у Турској, каже Мустафицћ.

– Када Турци то питање повлаче, то није ништа друго до поновно трговање за неке глобалне циљеве јер Сребренице се, отприлике, такви сете када им треба за личну употребу – каже Мустафић.

Ердоган, пре свега треба да одговори каква је у сребреничким догађајима одговорност, како Мустафић каже, његових кућних пријатеља, династије Изетбеговић.