Прочитај ми чланак

У ЦЕЛОЈ ЕВРОПИ БиХ УБЕДЉИВО НАЈБЕДНИЈА И Африка се бави нашим сиромаштвом

0

Овај пут, нашом бедом БиХ је по ко зна који пут заузела убедљиво прво место кад је реч о сиромаштву њених грађана, у поређењу са стандардом становника европских држава.

Овај пут нашом бедом бавили су се ни мање ни више него Африканци, чији је портал Howafrica.com урадио истраживање које је показало да су неке афричке државе богатије од појединих земаља Европе.

Фото: Дадо Ђилас

Анализирајући БДП по глави страновника, дошли су до податка да је он убедљиво најнижу управо у БиХ, односно да износи тек 8.590 долара.

Иако су и оне сврстане у десет најсиромашнијих, Македонија, Србија, Црна Гора и Хрватска ипак су нас убедљиво претекле у овом погледу.

У односу на прошлу годину, назадовали смо за пет места, с обзиром на то да је, почетком 2016, Светска банка БиХ сврстала на пету позицију најсиромашнијих држава Европе.

Економисти поручују да је овакав резултат крајње очекиван, с обзиром на то да се у БиХ нико не бави економијом. Упозоравају да, међутим, овакве негативне оцене многе инвеститоре одбијају од тога да улажу у БиХ.

– Због тога је нереално надати се да ће у скорије време доћи до неких позитивних трендова у домаћој привреди. Нико не анализира незапсоленост, уписну политику, потешкоће са којима се економија суочава. Зато се суочавамо са пропашћу многих предузећа и губитком радних места, па не чуди што наши грађани живе кудикамо лошијим стандардом, него становници држава у окружењу – каже економиста Зоран Павловић.

Подсетимо, у БиХ је у јануару било блокирано укупно 71.229 рачуна пословних субјеката, од чега је 59.864 њих био блокиран бар један рачун.

Међу пословним субјектима којима су блокирани рачуни налазе се привредна предузећа, здравствене организације, субјекти који се баве услужним делатностима, разне агенције, задруге, бензинске пумпе, али и општине, месне заједнице и различита удружења.

У БиХ су прошле године отворена и 264 стечајна и 740 ликвидационих поступака, док су из судског регистра избрисане 1.093 фирме.

Према подацима Агенције за рад и запошљавање, на евиденцијама завода и служби запошљавања у БиХ је крајем 2016. године било 510.022 особа.

Поред незапсолених, у изузетно тешкој позицији је и добар део радничке класе, с обзиром на то да месечно раде за око 500 КМ или мање. О пензионерима је сувишно и говорити, јер њихов месечни просек не достиже ни 350 КМ.

С друге стране, синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу кошта скоро 1.880, од чега на трошак прехране иде више од 670 КМ.

Према неким проценама, у БиХ се око 70 одсто грађана налази у зони сиромаштва.

– Око 30 одсто њих нема ни за голу егзистенцију, а преживљава захваљујући оброку из јавне кухиње – поручују из ових удружења.

И последње истраживање Еурстата потврдило је да грађани БиХ живе убедљиво најлошијим стандардом у Европи.

Имамо и мултимилионере

Наспрам оних који једва састављају крај с крајем, у БиХ око 600 њених грађана има штедњу већу од милион КМ. У овој држави живи и око 100 мултимилионера, чије богатство премашује 30 милиона долара.

Кад је реч о појединцима са највећим месечним примањима, у Српској су то, свакако, три Бањалучанина запослена у сектору финансијског пословања. Најплаћенији међу њима за један месец зарадио је 75.750 КМ, а друга двојица 68.570 и 34.000 КМ.