Прочитај ми чланак

НАТО У ИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ: Немцима добро познат сценарио из операције Барбароса

0

Такозвана „руска претња“ се користи као изговор за повећање буџета намењеног одбрани и распоређивање војника, иако је буџет Русије за одбрану 10% од НАТО-овог, изјавио је за Раша Тудеј Лудо де Брабандер, активиста за мир и званичник покрета за мир Вреде.

Европљани нису тако топло поздравили придошле војнике НАТО-а на истоку континента колико се томе надао Запад. Један чланак у немачком магазину похвалио је долазак немачких тенкова у Литванију, али је због „показивања мишића“ на прагу Русије само изазвао бес.

РТ: Колико је раширено неприхватање НАТО-овог присуства у Источној Европи?
Лудо де Брабандер: Мислим да је то, нарочито у Немачкој, осетљив проблем који бројне немачке читаоце подсећа на сопствену историју – Други светски рат и нацистичку инвазију Русије, операцију Барбароса. То узнемирује људе и сваки пут када се немачке трупе распоређују, као у Босни, Косову или Авганистану, изазива се велика дебата унутар Немачке.

РТ: НАТО каже да треба повећати своје снаге на Балтику како би узвратио на претњу и хиљаде додатних војника се распоређује на границама Русије. Да ли је то заиста оправдано? Да ли постоји претња из Москве?

ЛдБ: Увек се користи такозвана „руска претња“ или су државе Балтика уплашене руских војних активности или је чак инвазија. Али то је смешно, видите, чињеница је да је војни баланс углавном у рукама НАТО-а. Мислим да је буџет руске одбране мањи од 10% буџета НАТО-а. Тако да је то смешно, али се често користи. Русија се користи за легитимизацију повећања буџета одбране, што је програм према коме свака земља треба да одвоји 2% БДП-а за одбрану. „Руска претња“ се користи за повећање буџета одбране, распоређивање трупа и гомилање војске. Једноставно је.

РТ: Руски министар спољних послова се срео са шефом НАТО-а прошле недеље током безбедносне конференције у Минхену. Расположење је на састанку било напето. Секретар НАТО Јенс Столтенберг је рекао да је НАТО чврсто за дијалог са Русијом. Да ли се слажете да је позиција снаге НАТО фина и „предвидљива“ за Москву, као што то њен шеф каже?

ЛдБ: Да, јесте предвидљива. Од краја Хладног рата НАТО је проширио своје територије ка истоку. Европљанима нико није рекао да се у Русији ово такође сматра претњом. Иако је то претња за Русе – ширење свог безбедносног амбијента на земље на истоку се у Русији сматра врло опасним. Наравно, Русија се понаша у складу са тим. Сваки пут упозорава НАТО да је то опасно нагомилавање војске и да треба да одговори на то.

Превод за Србин.инфо: Етома